Ok dzwoniłem do sprzedawcy i zgodził się na odsłuch i sprawdzenie wszystkiego na miejscu.
ojcie_c pisze: Sprawdź, czy system X-Tal trzyma poprawnie obroty, z tego co piszą na zagranicznych forach, w tej rodzinie (Sony PS-X4/5/6/7) lubią pojawiać się usterki tego systemu, objawiające się cosekundowym "wajchnięciem" obrotów, widocznym na stroboskopie.
Widziałem na YT i wiem o co chodzi. Czegoś takiego nie wezmę za żadne skarby. Łatwo zobaczyć więc tutaj raczej problemów nie widzę.
https://www.youtube.com/watch?v=hu9YyEF9myw
ojcie_c pisze: Ponadto upewnij się, czy ramię nie ma luzów na łożyskach i czy łagodnie opada na płytę. Skontroluj też antiskate.
Opadanie i podnoszenie łatwo zauważyć bo właśnie moja Unitra coś ma skopane i całe ramie opada jak kamieć a na koniec płyty odbija jak z procy
Nie wiem za bardzo jak sprawdzić luzy.

Jakby chodziło o luzy zaworowe albo luzy na piastach to znam co najmniej trzy sposoby

Czy mógłbyś mi przybliżyć co trzeba zrobić?
ojcie_c pisze: Jeszcze dla Twojej informacji: headshell nie jest oryginalny dla tego modelu.
Już to zauważyłem ale cóż począć? Pytanie czy ten który tutaj jest da radę?
ojcie_c pisze: Skontroluj też antiskate.
Tutaj chyba nie powinno być problemu. Odpalę płytę i zobaczę czy ramię da się wyregulować aby nie uciekało (mam nadzieję, że dobrze piszę).
ojcie_c pisze: Obczaj też, czy wszystko jest OK z przeciwwagą ramienia, na zdjęciach jest dziwnie założona podziałką do tyłu (powinna być odwrotnie)
To że jest założona podziałką do tyłu to jeszcze małe piwo. Pytanie dlaczego. Najgorsze jest to, ze jak ściągnę przeciwwagę to o ile było cokolwiek wyregulowane to ustawienia weźmie szlag ale z drugiej strony i tak trzeba będzie go wyregulować jak kupię.
ojcie_c pisze: Koniecznie załóż ją poprawnie i sprawdź, czy nie ma problemu z wyważeniem ramienia na "0".
Tutaj proszę o rozwinięcie. Domyślam się, że chodzi o ustawienie na pozycję 0 podziałki i sprawdzeniu jak się zachowuje ramie. Czyli mam wyciągnąć headshella i zobaczy czy ramie nie opada w którymś kierunku?

Z tego co pamiętam jak tata mi tłumaczył to jest "pozycja neutralna" i powinien trzymać idealnie poziom.
Tak czy siak oddam gramofon do regeneracji z smarowaniami itd. ale silnik i ramie musza być w dobrym stanie bo inaczej zakup bez sensu. Mam nadzieję, że wszystko dobrze zrozumiałem.