Kolekcje sprzętowe forumowiczów
- Reymont
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów
To z Elaca? 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Reymont
Tak, jak doprowadzę go do porządku i dotrze nowa igła to postaram się coś skrobnąć.Wojtek pisze:To z Elaca?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To jest STS-333 czy który model?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
STS-222? 

NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
- Reymont
Specjalnie dałem z zaślepką
Przepraszam za ten mały, irytujący żarcik

Przepraszam za ten mały, irytujący żarcik

-
- Gramofon: Technics SL-150 SME
Mój nowy nabytek. Luxman L-120a. Od dwóch dni testuję i jak na razie znalazłem jedną wadę - ( jedno wejście phono )

Kenwood KD 850, Technics sl 150+ SME3009 i V15, Sansui AU-G90x, KH Telewatt TS-100a, Pioneer S-910, BO 5700 i wiele innych konfiguracji.
-
Może nie do końca "sprzęt", ale chciałem się pochwalić małym zakupem (okupionym miesiącami odkładania zaskórniaków).
Mianowicie, kupiłem sobie nowe trafa głośnikowe do mojego wiekowego wzmacniacza.
Istnieje w Niemczech firma Welter Electronic, która zajmuje się produkcją transformatorów głośnikowych i do zasilaczy. Taki niemiecki Ogonowski. Cechą szczególną rzeczonej firmy jest to, że nie produkuje ona jedynie traf do nowych modeli wzmacniaczy, ale ma też w swojej ofercie trafa do wielu historycznych modeli wzmacniaczy lampowych. Nawijane zgodnie z oryginalnymi wytycznymi producentów, ale w nowoczesnej technologii, tj. z użyciem wyżarzanych kształtek, z izolacją między uzwojeniami i impregnowane próżniowo. Firma działa nieprzerwanie od ponad czterdziestu lat, więc można założyć, że wiedzą co robią.
Oryginalne trafa w moim wzmacniaczu (przypominam - rok produkcji 1963) mają się świetnie a samemu brzmieniu też nic nie brakuje, ale jak wiadomo, ciekawość to pierwszy stopień do piekła
Nowe trafa pasują idealnie wymiarami, przez co wymiana była banalnie prosta, ale są nawinięte nieco inaczej niż oryginalne, np. uzwojenia są przekładane osiem razy co pozytywnie wpływa na liniowość pasma przenoszenia. Oryginalne trafa mieściły się w przedziale 40Hz - 15kHz przy odchyłce +/-0,5dB (20Hz - 30kHz przy odchyłce -3dB) a te produkowane przez Weltera mają pasmo 20Hz - 30kHz z odchyłką 0,25dB.
Efekt? Charakter brzmienia praktycznie taki sam (najbardziej obawiałem się właśnie o utratę tego charakteru), natomiast niskie tony zyskały nieco "atomowości" a góra pasma brzmi "prawdziwiej". Mam wrażenie, że wzmacniacz gra nieco swobodniej, także jestem bardzo zadowolony.
Dodam jeszcze, że trafa są ze sobą parowane.
Mianowicie, kupiłem sobie nowe trafa głośnikowe do mojego wiekowego wzmacniacza.

Istnieje w Niemczech firma Welter Electronic, która zajmuje się produkcją transformatorów głośnikowych i do zasilaczy. Taki niemiecki Ogonowski. Cechą szczególną rzeczonej firmy jest to, że nie produkuje ona jedynie traf do nowych modeli wzmacniaczy, ale ma też w swojej ofercie trafa do wielu historycznych modeli wzmacniaczy lampowych. Nawijane zgodnie z oryginalnymi wytycznymi producentów, ale w nowoczesnej technologii, tj. z użyciem wyżarzanych kształtek, z izolacją między uzwojeniami i impregnowane próżniowo. Firma działa nieprzerwanie od ponad czterdziestu lat, więc można założyć, że wiedzą co robią.
Oryginalne trafa w moim wzmacniaczu (przypominam - rok produkcji 1963) mają się świetnie a samemu brzmieniu też nic nie brakuje, ale jak wiadomo, ciekawość to pierwszy stopień do piekła

Nowe trafa pasują idealnie wymiarami, przez co wymiana była banalnie prosta, ale są nawinięte nieco inaczej niż oryginalne, np. uzwojenia są przekładane osiem razy co pozytywnie wpływa na liniowość pasma przenoszenia. Oryginalne trafa mieściły się w przedziale 40Hz - 15kHz przy odchyłce +/-0,5dB (20Hz - 30kHz przy odchyłce -3dB) a te produkowane przez Weltera mają pasmo 20Hz - 30kHz z odchyłką 0,25dB.
Efekt? Charakter brzmienia praktycznie taki sam (najbardziej obawiałem się właśnie o utratę tego charakteru), natomiast niskie tony zyskały nieco "atomowości" a góra pasma brzmi "prawdziwiej". Mam wrażenie, że wzmacniacz gra nieco swobodniej, także jestem bardzo zadowolony.
Dodam jeszcze, że trafa są ze sobą parowane.
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
za klasykiem
" jak się wygrzeją to się otworzą i będzie jeszcze lepiej ..."
Ja również ostatnio nabyłem sobie trafa na kształtkach 0.02 mm wyżarzanych ale podobnie jak Kuba o cenach pisać nie będę

" jak się wygrzeją to się otworzą i będzie jeszcze lepiej ..."
Ja również ostatnio nabyłem sobie trafa na kształtkach 0.02 mm wyżarzanych ale podobnie jak Kuba o cenach pisać nie będę

- trafalgar
- Gramofon: Kenwood KP 990
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Super

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- cooledit
- Gramofon: Acoustic Solid
No to kiedy kolega jakiś odsłuch winszuje ?
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
-
- amrowek
grają
a już się wystraszyłem zę krok w tył, ale z Dualem CR5950RC i AKAI AM2400 jest po prostu zeje...fajnie
zastąpią metze bo mają 8 omamów
@ admirale muszę przyznać że normalnie STAR WARS
hm w nocy używasz lampki czy styka?
a już się wystraszyłem zę krok w tył, ale z Dualem CR5950RC i AKAI AM2400 jest po prostu zeje...fajnie

zastąpią metze bo mają 8 omamów
@ admirale muszę przyznać że normalnie STAR WARS
hm w nocy używasz lampki czy styka?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Regsoft
Po dłuższym polowaniu pojawił się taki niewielki ale ważny element