odziom91 pisze: Powiedz mi - te zamienniki - zapewne wspominasz o Wamat

- są warte zakupu?
Zapewne jest wielu producentów fajnych igieł i osobiście nie mam problemu ze zdobyciem fajnej igły skąd inąd.
Niemniej Wamat jest najtańszy i najbardziej dostępny w PL - nie widzę problemu by kupić u nich igłę "do testów", by się przekonać co dana wkładka potrafi, a potem przeskoczyć na coś wyższej klasy.
odziom91 pisze: Czy igła na 100% będzie pasować?
Nie, na 10%

Nie wiem jakim cudem ta firma nadal istnieje tyle lat i ma wręcz dumpingowe ceny, skoro nic nie pasuje i klienci ciągle tylko zwracają im towar

Bądźmy poważni
odziom91 pisze: Hmmm... Nie wiem, czy byłbym zadowolony z wierności odtwarzanego dźwięku, a także zachowania samej igły własnie przy dużej ilości basu.
To mi tylko mówi, że nie masz bladego pojęcia o czym piszesz
odziom91 pisze: Czy widziałeś zapis niektórych płyt winylowych - np: Aphex Twin - gdzie sąsiednie zbocza rowka są momentami tak blisko siebie i bardzo często prawie "nachodzą na siebie"? Nie wiem, czy nie lepiej, aby igła faktycznie dobrze lepiej śledziła rowek w takich sytuacjach...
Jasne. Jak wyżej.
Wiesz dlaczego DJe w klubach praktycznie nie używają igieł eliptycznych?
Jaką muzykę gra się przede wszystkim w klubach?
No właśnie
Daj szansę sferykom
odziom91 pisze: Czyli chcesz mi powiedzieć, że OM10 zagra podobnie jak 2M Red, tak?

Nie, nie zagra całkiem tak samo, bo mają inny charakter. OM jest neutralna i analityczna, 2M koloruje dźwięk.
Niemniej klasowo OM 10 i 2M Red są odpowiednikami, na równi, mimo dość konkretnej różnicy w cenie.
Dopiero od OM 20 / 2M Blue w górę te różnice cenowe się zacierają.
Nie wiem czy poleciłbym 2M do elektroniki, ale OM z pewnością.
odziom91 pisze: Bo niby dwie różne wkładki
A w praktyce prawie takie same wewnątrz...
odziom91 pisze: niby dwa różne szlify
Główna różnica, zasadnicza.
Możesz kupić samą igłę 440 i zapakować ją na AT120. Wejdzie i zagra prawie identycznie.
Kombinacja vice versa oczywiście również działa.
odziom91 pisze: Doświadczyłeś czegoś przy AT440?
Mam ją od 10 lat i zjechałem 2 igły. Także, no, można powiedzieć że "doświadczyłem"

Nie wiem jak odpowiedzieć na to pytanie. Może doprecyzuj.
Dlaczego leżakuje? Po prostu znalazłem inne wkładki których brzmienie mi osobiście bardziej odpowiada, ale ze względu na swoje doświadczenie z 440tką mniej więcej wiem kiedy polecanie jej ma sens, a kiedy nie. Tutaj tego sensu nie widzę, tym bardziej że chciałbyś spróbować "czegoś innego".
odziom91 pisze: Niestety...
Jeśli szukasz tańszego hobby to polecam płyty CD np.