Gramofon do 1500 dla nowicjusza

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Szymmon

Post autor: Szymmon »

Rozważam zakup gramofonu, albo używany:
- Technics SL-1900

albo nowy sprzęt:
- Marantz TT-42
- Denon DP-300F

Sprzęt będzie grać z amplitunerem Marantz 2265b. Głównie muzyka lat 60 i 70. Folk, Rock. Zależy mi na automacie, prostej obsłudze i prostym wyglądzie.

Prosiłbym o opinie, który i dlaczego. Nie mam doświadczenia z gramofonami, a chciałbym kupić coś solidnego na lata. Nie znam się na naprawach i częściach.
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Post autor: Sindsoron »

z technicsów możesz się raczej zakręcić koło lepszego sprzętu niż przereklamowany i przeceniony SL-1900... lepiej popatrz na SL-1300/1400/1600/1700 (automat/pół-automat/automat/pół-automat), najlepiej w wersji MKII. Za te pieniądze raczej nie kupisz naprawdę porządnego nowego gramofonu :3

Sony PS-X60
http://allegro.pl/audiofilski-gramofon- ... 11344.html

Bardzo fajny gramofon, choć przy Twoim budżecie jest raczej przy dole stawki

Marantz 6370Q
http://allegro.pl/marantz-6370-q-z-rami ... 64772.html

To są aktualnie jedyne fajne na allegro gramofony które znalazłem (a które warto przy Twoim budżecie rozważać)... choć pewnie koledzy znajdą coś więcej i może więcej o nich napiszą bo ja dzisiaj nie bardzo mam nawet siłę żeby porządnie przejrzeć allegro :3
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Szymmon

Dzięki Sindsoron ten Marantz jest do rozważenia, choć wolałbym kupić go od jakieś firmy trudniącej się importem takiego sprzętu. Ogólnie to na Allegro nie ma nic porywającego. Wizualnie najbardziej podoba mi się SL-1900.

Czy gdzieś w Warszawie jest jakaś firma która sprzedaje używane ale odrobione i solidne gramofony?
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

kolega wojciech06 oddawał do naprawy swój gramofon jakiemuś facetowi który ma też gramofony na sprzedaż... ale powiem Ci że takie firmy praktycznie zawsze mają dość mocno zawyżone ceny, więc jak dla mnie jest to trochę bez sensowne...

SL-1900 nie jest zły, ale jest wart nie więcej jak 500-600zł w bardzo dobrym stanie z dobrą wkładką :3

SL-1300/1400/1600/1700 biją go na głowę
Collection

Szymmon

Nie wierzę że to piszę, ale wolę przepłacić aaa!!! :-) Nie znam się na gramofonach, a chcę kupić raz i solidnie. Tak kupiłem Marantza 2265b, idealny stan, wygląda jakby 33 lata przeleżał w kartonie za relatywnie nie duże pieniądze. Nie wiem, może warto dołożyć i kupić jakiś nowy gramofon. Ile musiałbym wyłożyć żeby kupić coś solidnego? Jakieś przykłady takiego sprzętu?
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

co do nowych to ja się średnio znam ale też jakiegoś dużego wyboru nie ma... popatrz na gramofony Rega, Pro Ject, Thorens... ale szczerze mówiąc musiałbyś zapłacić koło 3-4tys żeby mieć coś na technicznym poziomie gramofonu vintage za te 1000-1500zł
Collection

Klimek

Re: Gramofon do 1500 dla nowicjusza

Post autor: Klimek »

A ja Panie ''onion'' polecę Ci właśnie Regę P3 czyli to co sam używam. Oczywiście używaną.
Za moją w idealnym stanie zapłaciłem 800zł z jakąś wkładką AT.
Spokojnie kupisz ten gramiak taniej( myślę że ok 600zł )
Resztę zainwestuj w lepsza wkładkę. U mnie lata Shure M91GD i to gra ;)
Niestety to nie automat...ale ma prostą obsługę i prosty wygląd a co za tym idzie są mniejsze szanse że coś padnie.
Szymmon pisze:Tak kupiłem Marantza 2265b, idealny stan, wygląda jakby 33 lata przeleżał w kartonie za relatywnie nie duże pieniądze.
Nic nie stoi na przeszkodzie żeby tak samo kupić używany gramofon :)

Pozdrawiam i witam na forum.
Awatar użytkownika
wojciech06
Gramofon: Dual model CS 721

Post autor: wojciech06 »

Sindsoron pisze:kolega wojciech06 oddawał do naprawy swój gramofon jakiemuś facetowi który ma też gramofony na sprzedaż...
Szymmon pisze:Nie wierzę że to piszę, ale wolę przepłacić aaa!!! Nie znam się na gramofonach, a chcę kupić raz i solidnie.
Jeżeli chcesz kupić gramofon i nic przy nim nie grzebać (wygląda i działa jak "nówka") polecam Ci:

Gramofony sprzedaż i serwis Artur CIUBA
ul. Słowicza 23A, Warszawa (rejon ul. Hynka i Al. Krakowskiej)
tel. 608 415 388, e-mail: gramofony_serwis@autograf.pl

Tam robiłem swojego DUAL-a 721 i jestem zadowolony (kupionego na all..o). Można obejrzeć, posłuchać, popytać i .... kupić. To nic nie kosztuje ;)
W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Masz 1500 zł. i zero doświadczenia.
Kup więc sobie nowy sprzęt aby rozsądnie wydać kase bez późniejszych niespodzianek, sam znalazłeś Denon DP-300F. To bardzo fajny model z aktualnej oferty. Cechuje go to wszystko o czym w pierwszym poście wątku pisałeś. Gwarancja na trzy lata (jak ją zarejestrujesz) i przez ten czas święty spokój w czasie którego nabędziesz niezbędnego doświadczenia tak aby w przyszłości pogrzebać w ofercie staroci z lepszymi parametrami ale z możliwością przykrych niespodzianek.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Szymmon

Czy jako osoba która nie jest audiofilem, ale jednocześnie potrafiąca docenić barwę, analityczność dźwięku będę w stanie poczuć różnicę pomiędzy sprzętem vintage za 1000 - 1500, a nowym sprzętem ze zbliżonego przedziału?

Co myślicie o SONY PS 4300?

Wojciech dzięki, wczoraj właśnie znalazłem tą firmę na Allegro.
Awatar użytkownika
JacK

Guzik tam usłyszysz, kupujesz gramofon automatyczny gdzie priorytetem jest łatwość obsługi. W takim gramofonie "gra" przedewszystkim wkładka. Dobrą wkładkę możesz zastosować zarówno w dziadku jak i nowym sprzęcie. Jeżeli nie jesteś osłuchany obczaj czego oczekujesz od dźwięku i dopiero wg. własnych preferencji za jakiś czas kup odpowiednią wkładkę. W denku dostaniesz fabrycznie nową, a w dziadku już niekoniecznie.
O wzmacniaczu pisałeś, a jakie masz kolumny ?
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
ahaja

Post autor: ahaja »

Sprzęt używany za 1500zł może się wydawać drogim ... jednak te same 1500zł wydane na nówkę to wyrzucone pieniądze. Nie ma porównania jeśli chodzi o jakość wykonania, niezawodność, dźwięk.
Im sprzęt prostszy tym lepszy - każda dodatkowa mechanika pogarsza jakość.

Ale należy sobie zdać sprawę, że sam gramofon nie zagra. Do tego wkładka czy też ewentualnie preamp, jeśli takowy nie jest wbudowany we wzmacniacz. To dodatkowe koszty o których należy pamiętać.

Niekoniecznie z all...gro:
Thorensy z serii 300, Telefunkeny s500 czy s600.
Awatar użytkownika
wojciech06
Gramofon: Dual model CS 721

Post autor: wojciech06 »

ahaja pisze:Niekoniecznie z all...gro:
Teraz ja mam wiedzę (smutną praktykę), że jak kupować gramofon - to na własne oczy i słuch, a nie w ciemno ;)
W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
Awatar użytkownika
JacK

ahaja pisze:Sprzęt używany za 1500zł może się wydawać drogim ... jednak te same 1500zł wydane na nówkę to wyrzucone pieniądze. Nie ma porównania jeśli chodzi o jakość wykonania, niezawodność, dźwięk.
Im sprzęt prostszy tym lepszy - każda dodatkowa mechanika pogarsza jakość.
Dodam tylko że to napisał audiofil z dużym doświadczeniem z jedną słuszną koncepcją realizacji projektu gramofonu. Jednak w tym przypadku mamy zadanie doradzić optymalne rozwiązanie dla nowicjusza na winylowym poletku który poszukuje niezawodnego automatu.
ahaja

Post autor: ahaja »

Audiofil - tego nie wiem.
Wiem natomiast jak co jest zbudowane, czy i jak wpływa na dźwięk.

Automat - laik może mieć na myśli auto stop, może z podnoszeniem ramienia pod koniec płyty. Może być z powrotem ramienia, auto startem etc.
Dla normalnego użytkowania w zupełności wystarczą 2 opcje z pierwszego zdania.
Skoro kolega jest nowicjuszem to powinien mieć tego świadomość.

Moze napisze sam po co i jaka ta automatyka ma być.
ODPOWIEDZ