Denon DP-200 nie włącza się
-
Witam
Witam wszystkich. Rok temu kupiłem gramofon Denon DP-200USB. Od początku czułem, że nie był to szczególnie udany zakup. Obawy potwierdziły się, gdy ostatnio - po kilku miesiącach przerwy - próbowałem go włączyć. Niestety gramofon nie reaguje (nie włącza się) - mimo, że przez kilka miesięcy po prostu stał w dobrych warunkach.
Rozkręcałem go, próbowałem czyścić - bez skutku. Serwis Denona za samą diagnozę chce 150 PLN - wolę więc przynajmniej spróbować załatwić rzecz na własną rękę.
Pytanie: czy znacie może kogoś we Wrocławiu, kto mógłby pomóc? Większość punktów naprawy RTV nie chce nawet na to patrzeć. Ewentualnie - na co zwrócić uwagę po rozkręceniu gramofonu?
Witam wszystkich. Rok temu kupiłem gramofon Denon DP-200USB. Od początku czułem, że nie był to szczególnie udany zakup. Obawy potwierdziły się, gdy ostatnio - po kilku miesiącach przerwy - próbowałem go włączyć. Niestety gramofon nie reaguje (nie włącza się) - mimo, że przez kilka miesięcy po prostu stał w dobrych warunkach.
Rozkręcałem go, próbowałem czyścić - bez skutku. Serwis Denona za samą diagnozę chce 150 PLN - wolę więc przynajmniej spróbować załatwić rzecz na własną rękę.
Pytanie: czy znacie może kogoś we Wrocławiu, kto mógłby pomóc? Większość punktów naprawy RTV nie chce nawet na to patrzeć. Ewentualnie - na co zwrócić uwagę po rozkręceniu gramofonu?
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Denon DP-200 nie włącza się
Sprecyzuj "nie włącza się". Czy jest wogóle jakieś napięcie w układzie ? Wciśnij pamięć do USB i zobacz czy diodka się zapala.
Ten gramofon jest nadal w aktualnej ofercie denona, to nie jest stary dziad aby autoryzowany serwis z braku części sobie z naprawą nie poradził.
Ten gramofon jest nadal w aktualnej ofercie denona, to nie jest stary dziad aby autoryzowany serwis z braku części sobie z naprawą nie poradził.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- wojciech06
- Gramofon: Dual model CS 721
W legalnej sprzedaży (dystrybucja) Denon DP-200USB posiada 24 miesiące "Gwarancji" - nic nie płacisz za diagnozę i naprawę. Natomiast jak był rozkręcany, to utraciłeś gwarancję.
W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
- JacK
Chyba nawet w sumie jest 36 m-cy tej gwarancji. Tylko trzeba zarejestrować produkt na stronie krajowego dystrybutora gdzie podstawą jest rachunek zakupu z polskiego sklepu. Robią tak aby zachęcić klientów do zakupów w kraju i sugerują jak to fatalnie jest importować na własną rękę sprzęt z zagranicy. Dla mnie to oczywista bzdura...wymyślona przez ganiających za kasą polskich dystrybutorów.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- wojciech06
Ze strony www.denon.pl:JacK pisze:Chyba nawet w sumie jest 36 m-cy tej gwarancji.
"Gwarancja ta obejmuje okres dokładnie 2 lat od momentu zakupu produktu przez użytkownika końcowego."
W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
- JacK
Też mam fajnego linka do strony Horna czyli polskiego dystrybutora marki Denon:
http://www.horn.pl/747_792.htm
"3 lata gwarancji na produkty DENON (oprócz słuchawek)..."
"Standardowa gwarancja, jaką daje producent sprzętu stereo lub kina domowego wynosi 2 lata od daty jego zakupu. Teraz Horn Distribution oferuje Klientom gwarancję i bezpłatny serwis gwarancyjny na 2, 3 lub nawet 5 lat, w zależności od marki. Warunkiem otrzyania takiej wieloletniej gwarancji jest zarejestrowanie sprzętu w ciągu 30 dni od daty jego zakupu."
http://www.horn.pl/747_792.htm
"3 lata gwarancji na produkty DENON (oprócz słuchawek)..."
"Standardowa gwarancja, jaką daje producent sprzętu stereo lub kina domowego wynosi 2 lata od daty jego zakupu. Teraz Horn Distribution oferuje Klientom gwarancję i bezpłatny serwis gwarancyjny na 2, 3 lub nawet 5 lat, w zależności od marki. Warunkiem otrzyania takiej wieloletniej gwarancji jest zarejestrowanie sprzętu w ciągu 30 dni od daty jego zakupu."
- wojciech06
A jak nie kupisz u "Horn Distribution", to co z gwarancjąJacK pisze:"3 lata gwarancji na produkty DENON (oprócz słuchawek)..."

- JacK
Krajowe sklepy są zależne od krajowego dystrybutora więc jak oficjalnie kupujesz w polskim salonie to nie możesz nie kupić od nich. Sprawa się komplikuje jak np. kupisz sobie sprzęt za granicą, powiedzmy z Niemiec lub od allegrowego handlarza. Sprzęt się psuje udajesz się do oficjalnego autoryzowanego serwisu w naszym kraju który też jest zależny od krajowego dystrybutora i zgłaszasz usterkę, a tam Ci mówią że musisz sprzęt odesłać do Niemiec bo tylko tam jest ważna karta gwarancyjna jaką posiadasz.
Polskie piekiełko, choć podobno nie jest to zgodne z prawem UE. Było to wielokrotnie poruszane na forach audio i konsumenckich.

Polskie piekiełko, choć podobno nie jest to zgodne z prawem UE. Było to wielokrotnie poruszane na forach audio i konsumenckich.
- Sindsoron
- Kontakt:
jman,
ja jestem z wrocławia, więc ewentualnie mógłbym jakoś w wolnej chwili podskoczyć i zobaczyć co z nim jest nie tak
ja jestem z wrocławia, więc ewentualnie mógłbym jakoś w wolnej chwili podskoczyć i zobaczyć co z nim jest nie tak
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- krolix
Uczulam potencjalnych zainteresowanych, że serwis Denona dokonujący napraw gwarancyjnych, znajduje się w Warszawie.
Tam wysłać należy zepsuty sprzęt albo trzeba dostarczyć go do punktu zakupu (w przypadku zakupu przez sieć najlepiej oczywiście wysłać od razu do stolicy). 2-3 lata gwarancji wygląda atrakcyjnie, dopóki człowiek nie musi z niej skorzystać.
Kiedy zepsuł mi się denonowski odtwarzacz CD machnąłem ręką na tę gwarancję i po prostu zawiozłem go do zwykłego, lokalnego serwisu, gdzie diagnoza kosztowała kilkadziesiąt złotych a wszelkie poniesione przeze mnie koszty zamknęły się w 160 zł. Sprzęt po naprawie chodzi już prawie dwa lata.
Jeśli chodzi o ten gramofon, to pewnie sprawa jest banalna, jakiś zasilacz albo co. Poszukałbym jeszcze trochę, jakiś serwis reperujący gramofony musi chyba we Wrocławiu być?

Kiedy zepsuł mi się denonowski odtwarzacz CD machnąłem ręką na tę gwarancję i po prostu zawiozłem go do zwykłego, lokalnego serwisu, gdzie diagnoza kosztowała kilkadziesiąt złotych a wszelkie poniesione przeze mnie koszty zamknęły się w 160 zł. Sprzęt po naprawie chodzi już prawie dwa lata.
Jeśli chodzi o ten gramofon, to pewnie sprawa jest banalna, jakiś zasilacz albo co. Poszukałbym jeszcze trochę, jakiś serwis reperujący gramofony musi chyba we Wrocławiu być?
- Sindsoron
- Kontakt:
niestety nie ma takoweg ;< jest tylko kilka osób które zajmują się naprawą starego sprzętu audio, ale żaden nie ma jakiegoś większego doświadczenia w naprawie gramofonów... a jak już to głównie znają się na polskich konstrukcjach (żaden nie chciał podjąć się przeglądu i ewentualnej naprawy mojego pioneera :3). Wśród tych od relatywnie nowego sprzętu RTV, raczej też nie znajdzie się żaden który nie bały się naprawić gramofon, albo nawet go zdiagnozowaćkrolix pisze: jakiś serwis reperujący gramofony musi chyba we Wrocławiu być?
Collection
- krolix
Najpierw napisałem, potem dopiero sprawdziłem.
Rzeczywiście, byłem naiwny (podobnie jak w przypadku gwarancji Denona do momentu wystąpienia usterki
), nawet w 3M znalazłem tylko 1 punkt zajmujący się gramofonami, a we Wro to dopiero lipa...

- Sindsoron
- Kontakt:
wiem że na pewno jest 2 czy 3 gości w warszawie i podobną są solidni, tylko dość drogo się cenią ;p
Collection