Dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie moją sprawą
Generalnie zaczynając od początku - wypoziomowałem gramofon oczywiście względem talerza, oczyściłem styki wkładki płynem do styków audio, wyczyściłem igłę, wg instrukcji ustawiłem siłę nacisku (podziałka), wiem już też jak ustawić antyskating (na płycie z długą dobiegówką opuszczam igłę na wolne pole bez rowka i obserwuję jak zachowuje się ramię - idealnie jest kiedy ramie stoi w miejscu i "czeka" na swój rowek).
Ale to dopiero początek. Chciałbym się najpierw cofnąć do ustawienia siły nacisku. Faktycznie są do kupienia wagi jubilerskie za 10zł, ale pojawia się jedno pytanie - takie wagi mają jednak grubość ok. 2cm.. W takim wypadku kładąc wagę na talerzu robię pomiar dla położenia ramienia, które nigdy nie wystąpi, o ile w ogóle aż tak wysoko się podniesie, bo chyba nie
Kolejne ustawienie to kąt nachylenia ramienia i wkładki. Tutaj niestety dużo nie zdziałam, bo Dual 621 mi na to nie pozwala, mogę jedynie regulować wysokość matami. Zauważyłem jednak (na razie na oko) że w moim Dualu ramię jest w pozycji poziomej dopiero jak się podniesie. W takim wypadku nie mogę nawet dać zbyt grubej maty, bo nie będzie miejsca między igłą a płytą.
Kolejna sprawa - azymut. Tutaj też wiele nie zdziałam. Nie wiem też dokładnie jak zmierzyć czy ten parametr jest prawidłowo ustawiony. Dlatego też myślałem o pożyczeniu protraktora, podobno takie urządzenie potrafi zmierzyć wszystkie parametry najdokładniej
Zostaje jeszcze kąt prowadzenia - tutaj mogę wykorzystać drukowane szablony.
Aha, jeszcze jedno, czytałem jeszcze o czymś takim jak przesięg lub przewieszenie. Podobno można to zmierzyć protraktorem, ale nie wiem jeszcze do końca jak się za to zabrać..
Byłbym wdzięczny za uwagi do mojej wypowiedzi i ewentualne wyjaśnienie