Witam,
zupełnie nie znam się na gramofonach, trafił w moje ręce zupełnie przypadkowo Grundig mainz 72, sprawny w dobrym stanie wizualnym, ale chciałbym oddać do serwisu jednak nie wiem gdzie mogę znaleźć takiego fachowca i czy gra warta świeczki,tzn. czy taki sprzęt z tamtych czasów gra stosunkowo dobrze? za każdą sugestię z góry dziękuję.
MAINZ 72 Dual 1210
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: MAINZ 72 Dual 1210
Grundig? Czy może Rosita?
Wygląda na fajny stary mebel stereo.
Dual 1210 to dość podstawowy model, ale potrafi zagrać. Nie wiem jednak czy to radio Rosita ma preamp MM czy też obsługuje np. tylko wkładki piezoelektryczne, a to już by nieco ograniczało możliwości.
Generalnie sprzęt bardziej dla kolekcjonera czy entuzjasty niż jako coś sensownego
Wygląda na fajny stary mebel stereo.
To zależy co rozumiesz przez "stosunkowo dobrze". Z czym miałoby to konkurować?
Dual 1210 to dość podstawowy model, ale potrafi zagrać. Nie wiem jednak czy to radio Rosita ma preamp MM czy też obsługuje np. tylko wkładki piezoelektryczne, a to już by nieco ograniczało możliwości.
Generalnie sprzęt bardziej dla kolekcjonera czy entuzjasty niż jako coś sensownego

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: MAINZ 72 Dual 1210
Widnieje nazwa Grundig.
Sam nie wiem jakiego dźwięku oczekuje bo nie mam punktu odniesienia, generalnie zupełnie się nie znam
Ściągnąłem schemat ideowy by choćby podświetlenie naprawić
zaciął się też kondensator nastawny a to pewnie najmniej istotny problem, najważniejsze dla mnie by gramofon grał dobrze
jestem w stanie pomajstrować w elektronice ale zastanawiam się czy warto? może sprzedać i kupić coś innego, lepszego?
Sam nie wiem jakiego dźwięku oczekuje bo nie mam punktu odniesienia, generalnie zupełnie się nie znam

Ściągnąłem schemat ideowy by choćby podświetlenie naprawić