Wkladka do TRIO-KENWOOD KD-1033
-
- Gramofon: Kenwood KD 990
Aktualnie jest zamontowany linn k9 tylko nie mam pojęcia jaki jest stan igły, wiec trzeba by ją wymienić lub kupić nowa wkładkę z igłą.
Słucham raczej wszystkiego z naciskiem na rock i metal
Z góry dziękuje za porady
Słucham raczej wszystkiego z naciskiem na rock i metal
Z góry dziękuje za porady
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jakieś ograniczenia kwotowe? Tylko nówki czy może używki też mogą być?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Wkladka do TRIO-KENWOOD KD-1033
Zdecydowałem się jednak na Rega P3-24. Za 65 funi opcjonalnie dokładają wkładkę z igłą Rega Bias 2. Warto?
Czy można lepiej znaleźć coś lepszego w kwocie 100-150 funtów? Sorki ze zmieniam zdanie ale pluł bym sobie pewnie w brodę po jakimś czasie jak bym został przy Kenwoodzie.
tak namieszałem ze temat się zdezaktualizował...
Czy można lepiej znaleźć coś lepszego w kwocie 100-150 funtów? Sorki ze zmieniam zdanie ale pluł bym sobie pewnie w brodę po jakimś czasie jak bym został przy Kenwoodzie.
tak namieszałem ze temat się zdezaktualizował...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przepraszam, że zapomniałem w końcu o tym temacie, w wyniku czego nie zdążyłem dać propozycji wkładek.
Ja już nie rozumiem. Ty pytałeś o wkładkę do Kenwooda KD-1033 nie posiadając tak właściwie tego gramofonu? Na wyrost czy jak?
Zdaję sobie sprawę, że niektórzy odbiorą powyższą ocenę jako herezję, ale cóż, trzeba spojrzeć prawdzie w oczy.

Ja już nie rozumiem. Ty pytałeś o wkładkę do Kenwooda KD-1033 nie posiadając tak właściwie tego gramofonu? Na wyrost czy jak?
Oczywiście że można, ale... mogłeś wcześniej zaznaczyć, że mieszkasz na wyspach i interesują Cię tamtejsze oferty. Skąd miałem wiedzieć?samuraj pisze:Czy można lepiej znaleźć coś lepszego w kwocie 100-150 funtów?
Dlaczego? Nie widzę powodu. Rega ma co najwyżej trochę lepsze ramię od tego zamontowanego w Kenwood KD-1033. Reszta jest raczej na tym samym poziomie (lub na niekorzyść).samuraj pisze:ale pluł bym sobie pewnie w brodę po jakimś czasie jak bym został przy Kenwoodzie.
Zdaję sobie sprawę, że niektórzy odbiorą powyższą ocenę jako herezję, ale cóż, trzeba spojrzeć prawdzie w oczy.
Dość mocno, ale najwyżej to skorygujemy jakoś, zmieniając tytuł tematu chociażby. Jak już zrozumiem jaka jest sytuacjasamuraj pisze:tak namieszałem ze temat się zdezaktualizował...

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
To nie tak. Posiadam takowy ale ramie jest raczej do kalibracji i nie mam pojecia w jakim stanie jest igla. Teraz jest tam linn k9. $ gram olowiu zamontowalen na oko - gadalismy kiedys o tym chyba. Gra calkiem ladnie ale nie chce ryzykowac lepszych plyt a i chcial bym by gral jeszcze ladniejWojtek pisze:Ja już nie rozumiem. Ty pytałeś o wkładkę do Kenwooda KD-1033 nie posiadając tak właściwie tego gramofonu? Na wyrost czy jak?

Sorki. po za tym w sobote lece do kraju i bede w stolicy na pewno w czwartek (moze od srody) wiec mozna rozszerzyc zakres poszukiwanWojtek pisze:Oczywiście że można, ale... mogłeś wcześniej zaznaczyć, że mieszkasz na wyspach i interesują Cię tamtejsze oferty. Skąd miałem wiedzieć?

Jesli tak to jaka Ty bys wkladke zalozyl?Wojtek pisze:Dlaczego? Nie widzę powodu. Rega ma co najwyżej trochę lepsze ramię od tego zamontowanego w Kenwood KD-1033. Reszta jest raczej na tym samym poziomie (lub na niekorzyść).
A to dopiero! Mozesz napisac cos wiecej na ten temat?Wojtek pisze:Zdaję sobie sprawę, że niektórzy odbiorą powyższą ocenę jako herezję, ale cóż, trzeba spojrzeć prawdzie w oczy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To je skalibruj. Jest to dość podstawowa czynność, wymagana niezależnie od gramofonu (no, może poza tymi z systemem T4Psamuraj pisze:ale ramie jest raczej do kalibracji

Pewnie używanym.samuraj pisze:i nie mam pojecia w jakim stanie jest igla.
Od początku czy zmieniłeś na Linn K9 ?samuraj pisze:Teraz jest tam linn k9.
Zupełnie nie wiem o czym mówisz. Gdzie zamontowałeś dodatkowy ciężar i po co?samuraj pisze:$ gram olowiu zamontowalen na oko - gadalismy kiedys o tym chyba.
Ryzyko może co najwyżej wynikać z złej kalibracji ramienia czy zużytej igły. W przeciwnym wypadku nie ma ryzyka, jest po prostu używanie płyt.samuraj pisze:Gra calkiem ladnie ale nie chce ryzykowac lepszych plyt
Dlatego też pewnie chcesz zmienić wkładkęsamuraj pisze:a i chcial bym by gral jeszcze ladniej

Przy takim budżecie to możemy rozpoczynać od AT-440MLa czy Shure M97xE, ewentualnie rozważając jeszcze ciut droższe modele, ale przy relatywnym początku hobby nie wiem czy jest sens od razu wypływać na jeszcze głębszą wodę.samuraj pisze:Jesli tak to jaka Ty bys wkladke zalozyl?
To jedynie nówki sklepowe. Z używanymi oczywiście też można kombinować, ale ze względu na samą naturę pozyskiwania czegoś z drugiej ręki (a niekiedy osobno wkładkę, a osobno nową igłę) wiąże się z tym więcej roboty, także to już jak wolisz.
Spoko, żadna tajemnica. W niektórych kręgach sprzęt vintage tak jak ten Kenwood w ogóle odpada jako "audiofilska maszyna" i jedyną słuszną i "społecznie akceptowaną" drogą jest zakup jakiegoś współczesnego minimalisty. Ci sami ludzie po prostu nie są w stanie uznać jakości "starego audio"samuraj pisze:A to dopiero! Mozesz napisac cos wiecej na ten temat?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
W to nie watpie.Wojtek pisze:Pewnie używanym.
Byla od poczatku.Wojtek pisze:Od początku czy zmieniłeś na Linn K9 ?
Brakowalo oryginalnego odwaznika i zawiesilem 4 gram na zylce. Jak widze ze ktos wystawia taki model to pytam ile dokladnie powinno tam byc ale jak dotad nikt nie potrafil mi odpowiedziec.Wojtek pisze:Zupełnie nie wiem o czym mówisz. Gdzie zamontowałeś dodatkowy ciężar i po co?
Sklanial bym sie do AT-440MLa lub wyzej. Mozna by podbic troszke dol i gore. Nie mam innych nalogow wiec mozna by siegnac po cos drozszego. W koncu nie czesto robie sobie takie prezenty. Jesli masz inne obiekcje to napisz prosze, moze czegos nie biore pod uwage.Wojtek pisze:Przy takim budżecie to możemy rozpoczynać od AT-440MLa czy Shure M97xE, ewentualnie rozważając jeszcze ciut droższe modele, ale przy relatywnym początku hobby nie wiem czy jest sens od razu wypływać na jeszcze głębszą wodę.
Igly bym sie bal kupywac uzywane ale z wkladka chyba nie powinno byc problemu. Sam montaz chyba nie jest jakis specjalnie trudny. Jesli warto to chetnie.Wojtek pisze:Z używanymi oczywiście też można kombinować, ale ze względu na samą naturę pozyskiwania czegoś z drugiej ręki (a niekiedy osobno wkładkę, a osobno nową igłę) wiąże się z tym więcej roboty, także to już jak wolisz.
Jesli to tylko o to chodzi to Kenwood zostanie i w to miejsce wiecej wydam na wkladke i igle, przez co uzyskam lepszy dzwiek w podobnem nakladzie finansowymWojtek pisze:W niektórych kręgach sprzęt vintage tak jak ten Kenwood w ogóle odpada jako "audiofilska maszyna" i jedyną słuszną i "społecznie akceptowaną" drogą jest zakup jakiegoś współczesnego minimalisty.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ah już rozumiem. Zapomniałem że ten model ma zawieszany ciężarek od antyskatingu. 4 gram to tak plus minus powinno być OK, ale lepiej jednak mieć pewność.samuraj pisze: Brakowalo oryginalnego odwaznika i zawiesilem 4 gram na zylce.
To dziwne, bo to by wskazywało że nie mają wagi w domusamuraj pisze:Jak widze ze ktos wystawia taki model to pytam ile dokladnie powinno tam byc ale jak dotad nikt nie potrafil mi odpowiedziec.

No to weź AT-440MLa albo Denona DL-160 np. (albo DL-110, są zbliżone). Można też myśleć o DL-103, ale do tego już będzie potrzebny preamp MC.samuraj pisze: Sklanial bym sie do AT-440MLa lub wyzej.
Jedyne co mogę dodać to to, że zanim sięgniesz po te wkładki musisz skończyć kwestię ciężarka antyskatingu, czyli upewnić się co do oryginalnej masy i zastosowaniem takiegoż.samuraj pisze:Jesli masz inne obiekcje to napisz prosze, moze czegos nie biore pod uwage.
Jeśli będziesz miał z tym problem to postaram się sam popytać tu i ówdzie.
Nikt nie mówi o stosowaniu używanych igieł.samuraj pisze:Igly bym sie bal kupywac uzywane
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
DL103 nie się nadaje do tego ramienia.
To dość słaby napęd i wydawanie duzej kwoty na wkładkę mija się z celem bo on ograniczy jej jakość - nie będzie wykorzystana.
To dość słaby napęd i wydawanie duzej kwoty na wkładkę mija się z celem bo on ograniczy jej jakość - nie będzie wykorzystana.
-
Chyba z 5 osob pytalem i nic, wlasnie na e-buy.Wojtek pisze:Sprawdziłeś też handlarz na eBay?
Na roznych forach widzialem takie pytanie i pozostawalo bez odpowiedzi.
Bylbym wdzieczny bo mozna powiedziec ze problem w tym temacie juz mam.Wojtek pisze:Jeśli będziesz miał z tym problem to postaram się sam popytać tu i ówdzie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zgadza się, pod tym względem byłoby to już trochę po bandzie. Tak więc skreślamy z listy.ahaja pisze:DL103 nie się nadaje do tego ramienia.
Spokojnie, napęd jest tu wystarczająco dobryahaja pisze:To dość słaby napęd i wydawanie duzej kwoty na wkładkę mija się z celem bo on ograniczy jej jakość - nie będzie wykorzystana.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
W specyfikacji wzmacniacza podano Frequency response: 20Hz to 20kHz przy 0.5 dB czyli tyle ile AT-440MLa ma w opisie
We wzmaku na wyjsciu TAPE(tylko to wyjscie) jest : 20Hz to 45kHz przy 1.5dB. Denon DL-160 i DL-110 w opisie stoi 20Hz to 45kHz. Czy to znaczy ze aby te wartosc wykozystac musial bym podpiac pod TAPE preamp?
Czy szlif sferyczny nie jest brutalniejszy dla plyt?
A jak spisalaby sie Ortofon 2M Blue w Kenwoodzie?
http://www.ebay.co.uk/itm/Ortofon-2M-Bl ... 43ab10121a
We wzmaku na wyjsciu TAPE(tylko to wyjscie) jest : 20Hz to 45kHz przy 1.5dB. Denon DL-160 i DL-110 w opisie stoi 20Hz to 45kHz. Czy to znaczy ze aby te wartosc wykozystac musial bym podpiac pod TAPE preamp?
Czy szlif sferyczny nie jest brutalniejszy dla plyt?
A jak spisalaby sie Ortofon 2M Blue w Kenwoodzie?
http://www.ebay.co.uk/itm/Ortofon-2M-Bl ... 43ab10121a
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon podłączamy zawsze pod przedwzmacniacz gramofonowy, czyli wejście Phono w wzmacniaczach zintegrowanych.
Oddzielna specyfikacja pasma przenoszenia dla typu wejścia? Hmm... Pewnie wszystkie wejścia liniowe (AUX, Tape, CD, itd.) są jednakowe, a zakres pasma dla Phono wynika z budowy samego przedwzmacniacza gramofonowego (i poniekąd krzywej RIAA). Nie ma co się tym przejmować.

Oddzielna specyfikacja pasma przenoszenia dla typu wejścia? Hmm... Pewnie wszystkie wejścia liniowe (AUX, Tape, CD, itd.) są jednakowe, a zakres pasma dla Phono wynika z budowy samego przedwzmacniacza gramofonowego (i poniekąd krzywej RIAA). Nie ma co się tym przejmować.
Zależy jak na to patrzeć, ale ogółem tak. "Brutalniejszy" to może zbyt mocne słowosamuraj pisze:Czy szlif sferyczny nie jest brutalniejszy dla plyt?

Eee.... to już lepiej sięgnąć po AT, szczególnie jeśli preferujesz czystość brzmienia.samuraj pisze:A jak spisalaby sie Ortofon 2M Blue w Kenwoodzie?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
http://sklep.rms.pl/index.php?p1721,aud ... ramofonowa
637zl
http://q21.pl/pl/audio-technica-at440mla.html
550zl
http://www.ebay.co.uk/itm/Audio-Technic ... 2eaf5a477a
139.99L
czegoś nie rozumiem, czy to ta sama wkładka? ten sam szlif?
637zl
http://q21.pl/pl/audio-technica-at440mla.html
550zl
http://www.ebay.co.uk/itm/Audio-Technic ... 2eaf5a477a
139.99L
czegoś nie rozumiem, czy to ta sama wkładka? ten sam szlif?
- Sindsoron
- Kontakt:
Tak, to te same wkładki, te same igły z tym samym szlifem
czasami można jeszcze trafić na AT-440ML, ale ona niczym się nie różni od AT-440MLa, mimo że ma niby lepsze specyfikacje (ale to wynika z kwestii stosowanej metody pomiaru)
czasami można jeszcze trafić na AT-440ML, ale ona niczym się nie różni od AT-440MLa, mimo że ma niby lepsze specyfikacje (ale to wynika z kwestii stosowanej metody pomiaru)
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D