Jakiś czas temu trafił do mnie Dual 1218. Typowa niemiecka wystawka, zaniedbany, z typowymi problemami Duala z tych serii, czyli idlerowskich zmieniarek. Postanowiłem zaryzykować i spróbować przywrócić go do życia. Będę wrzucał w tym wątku postępy z prac. Wątek będzie się ciągnął jak flaki z olejem, gdyż mam bardzo mało czasu i czasami przez tydzień nie jestem w stanie pogrzebać. A być może, w zależności od decyzji, część prac będę mógł wykonać dopiero na wiosnę.
Poniżej umieszczam set zdjęć jego stanu z momentu jak trafił w moje ręce.
Wizualnie: brudny i zakurzony, poklejony i pożółkły lakier na plincie. Co gorsza widać na nim jakieś mikro pęknięcia. Zobaczę co się da z tym zrobić. Pokrywa podobnie, ale na szczęście jest cała, co jest w tym przypadku bardzo ważne, gdyż pokrywy - oryginalne czy dorabiane trochę kosztują. Na pewno więcej ile wydałem na ten gramofon

Przełączniki/wajchy się powycierały i prześwituje czarny kolor, co nie wygląda fajnie. Rant talerza zmatowiały. Gumowa mata trochę odchodzi od talerza przy krawędziach.
Mechanicznie: niedziałający start/stop, po włożeniu wtyczki do gniazdka talerz od razu kręci. Co za tym idzie nie ma możliwości wyłączenia gramofonu. Pozostaje wyjęcie wtyczki

Winda spada jak kamień w wodę

Styki w headschellu czarne jak smoła. Standardowo luzy na ramieniu. Wygląda na to, że działa przełącznik obrotów, działa również zmiana wielkości płyty. O dziwo również steuerpimpel jeszcze funkcjonuje ale oceniając go wizualnie raczej kończy swój żywot
PODSUMOWANIE WYKONANYCH PRAC:
http://www.winyl.net/viewtopic.php?t=96 ... 30#p159249
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721,
1019, 1209,
1218, 1219, 1229,
1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:
Dual Fever
IG:
Dual Fever