Witam,
Jestem tu nowy, więc pozdrawiam Wszystkich.
W imieniu nieco wiekowego kolegi "nieinternetowego" proszę o poradę.
Kolega znalazł w gramofonie luzem leżącą sprężynkę i nie potrafi jej przypisać do czegokolwiek.
Niewątpliwie ma pewne problemy z opuszczaniem czy ponoszeniem ramienia, ale głównie nurtuje go ta sprężynka.
Jak widać na obrazku ma długość ok. 1 cm, jest nieco stożkowa a średnica podstawy także ok 1 cm.
Czy może ktoś z forumowiczów może coś podpowiedzieć.
Z góry dzięki.
pzdr
jegamoto
G8010 - znaleziono sprężynkę?
- chudy_b
Re: G8010 - znaleziono sprężynkę?
Nie jestem pewien jak w G8010, ale w Danielu podobna znajduje się pod między podtalerzykiem i talerzem na szpindlu.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Nie, między talerzem, a subtalerzem nie ma takiej sprężynki (talerz bezpośrednio wchodzi na szpindel wychodzący przez sub.). Natomiast w ogóle jej nie kojarzę w żadnym miejscu gramofonu rozbieranego od góry do samej, gołej plinty. Nie pamiętam tylko jak wygląda gniazdo bezpiecznika po odkręceniu plastikowej śruby/zawleczki, która jest tuż przy osi silnika.
Jednak być może w ramach tego samego modelu i podobnych występowały drobne różnice w poszczególnych latach.(HGS, Bernard, P-100).
edit:
Kilka fotek. Zasadniczo nie jestem pewien czy czasem sprężynka nie jest wciśnięta w talerz główny, a w tej chwili nie mogę tego sprawdzić.(gdyby sprężynka jednak był to leżałaby u mnie na pierwszej fotce, gdzieś luzem). W tygodniu mogę sprawdzić dokładnie, ale może ktoś ma sprzęt pod ręką.
Jednak być może w ramach tego samego modelu i podobnych występowały drobne różnice w poszczególnych latach.(HGS, Bernard, P-100).
edit:
Kilka fotek. Zasadniczo nie jestem pewien czy czasem sprężynka nie jest wciśnięta w talerz główny, a w tej chwili nie mogę tego sprawdzić.(gdyby sprężynka jednak był to leżałaby u mnie na pierwszej fotce, gdzieś luzem). W tygodniu mogę sprawdzić dokładnie, ale może ktoś ma sprzęt pod ręką.
- darkman
- Kontakt:
-
Dzięki serdeczne.
Zdjęcie jest nieco rozmazane, ale to chyba w prawym górnym rogu.
Przekażę zdjęcie koledze. Myślę że jak po raz kolejny rozbierze gramofon, to na pewno "dopasuje" obrazek do oryginału.
Pozdrawiam szczególnie darmana.
Zdjęcie jest nieco rozmazane, ale to chyba w prawym górnym rogu.
Przekażę zdjęcie koledze. Myślę że jak po raz kolejny rozbierze gramofon, to na pewno "dopasuje" obrazek do oryginału.
Pozdrawiam szczególnie darmana.
- darkman
- Kontakt:
Kolego zdjęcie się powiększa po zapisaniu na dysk pliku binarnego(pierwszy od góry) i ponownym otwarciu go lokalnie. Wówczas jest większy i w pełnej ostrości. (spr. jest w prawym górnym rogu - to od spodu gramofonu po zdjęciu pokrywy, biały przewód to masa).