Jaka wkładka T4P?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Jaka wkładka T4P?
A wiecie chłopaki, że ta wkładka ma całkiem fajne brzmienie? Byłem zdumiony przy odsłuchu.
Ma taką 'twardość trochę' brzmienia sferyka, ale daje radę. Odnoszę wrażenie, że jeszcze raz potwierdza się opinia, że jak jest możliwość wymiany igły za parę groszy to warto się przekonać nausznie, a potem wkładkę ewentualnie do szuflady jako zastępczą czy coś lub na czas poszukiwania innej = gramy i nie ma bólu.
Ma taką 'twardość trochę' brzmienia sferyka, ale daje radę. Odnoszę wrażenie, że jeszcze raz potwierdza się opinia, że jak jest możliwość wymiany igły za parę groszy to warto się przekonać nausznie, a potem wkładkę ewentualnie do szuflady jako zastępczą czy coś lub na czas poszukiwania innej = gramy i nie ma bólu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Hmm, igła "3" to podobny poziom co P30S. Nie lepiej po prostu zainwestować w lepszą igłę do OMP? Np. 10?

Problemem jest to że nie ma już chyba oryginalnych igieł do tej wkładki poza tymi od modelu P24 (które pasują).
Rozmawialiśmy o tych wkładkach niedawno na łamach wątku więc możesz sobie poczytać.
Owszem, na SL-QD33 montowano fabrycznie EPC-P30, ale to nie znaczy że jest to dzisiaj najlepsza wkładka T4P

Problemem jest to że nie ma już chyba oryginalnych igieł do tej wkładki poza tymi od modelu P24 (które pasują).
Rozmawialiśmy o tych wkładkach niedawno na łamach wątku więc możesz sobie poczytać.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- sk-victor
- Gramofon: Technics SL-1500C
Nie bijcie. Nie miałem w rękach więc wolę dopytać. Czy do AT112EP takiej jak poniżej.
Będzie pasowała taka igła ??
Wizualnie mi to nie pasuje.
Czy AT112EP ze swoją oryginalną igłą jest lepsza od Shure M92E.
Z góry dzięki
Będzie pasowała taka igła ??
Wizualnie mi to nie pasuje.
Czy AT112EP ze swoją oryginalną igłą jest lepsza od Shure M92E.
Z góry dzięki
- sk-victor
Widzę że zadałem kolejne z pytań na które nie warto odpowiadać
Po prostu naczytałem się już dużo o tym, że do body z serii AT1xx pod T4P pasują igły z AT440. Patrząc na te zdjęcia jakoś wydaje mi się to niemożliwe.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Eh, pisaliśmy o tym stronę temu... i wielokrotnie wcześniej na łamach tego wątku, ale...

W przypadku ATN-440 pewnie trzeba by zdjąć osłonkę igły dla poprawy wagi, żeby nie odchodzić za bardzo od standardu T4P, choć może i niekoniecznie.

Sam musiałbyś ocenić. Zresztą, z tego co pamiętam to masz już doświadczenie z wkładkami Shure.
... chyba mamy do czynienia z człowiekiem z ADHD skoro oczekuje że wszyscy się rzucą przed 20:00 i odpowiedzą w ciągu 3 godzin, bo jak nie to bieda...

I nie tylko one

W przypadku ATN-440 pewnie trzeba by zdjąć osłonkę igły dla poprawy wagi, żeby nie odchodzić za bardzo od standardu T4P, choć może i niekoniecznie.
OK

Jest inna, ale niekoniecznie lepsza

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- sk-victor
Tak mam M105E ale z AT nie mam doświadczenia. Wiesz wybacz niedowiarstwo itd... Po prostu igiełka ATN440 tania nie jest
Patrze tylko na zdjęcia z netu i kształty mi nie pasowały a nigdzie nie udało mi się znaleźć choćby pół zdjęcia z wkładką AT1xx z założoną taką igłą. Ale dzięki piękne. Do M105E zamówiłem już N97xE ale jeszcze kompletuje AT112EP i nie chcę głupoty zrobić.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To zależy od grubości portfela

Zresztą, jak chcesz się upewnić tańszym kosztem to kup sobie ATN-100 albo ATN-120

Zresztą, przemyśl czy aby na pewno chcesz kupić ATN-440

Z tego co pamiętam co najmniej jeden forumowicz robił taki transplant, ale możliwe że nie robił zdjęcia.
No to się pośpieszyłeś

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- sk-victor
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Chyba nie ma wkładek czy igieł idealnych, inaczej wszyscy by właśnie takie kupowali

Poczytaj może o AT440 na forum.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- sk-victor
Generalnie są gorsze rzeczy na tym świecie niż wyrzucenie 300zł w błoto. I właściwie nawet bardzo ręce mi nie drżały kiedy rozwalałem nową N97xE. Miotłę trzeba było usunąć. Nie chcąc ryzykować że mi ręka się "omsknie" zniszczyłem mocowanie miotły żeby skrócić mękę. Pewnie dało by się ją wyjąć w całości wraz z zawiasami ale nie chciałem się siłować. Potem jeszcze musiałem spiłować plastiki będące zawiasami "miotły". W SL-7 igła parkuje blisko pokrywy i te naddatki przeszkadzały. Generalnie zadanie wykonane. Knosti parę płyt umyła i jest fajnie. Gra zdecydowanie lepiej niż stara igła. Shure odmulilo się nabrało blasku.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
- restimek
- Gramofon: Technics SL-Q33
sk-victor pisze:Tak mam M105E ale z AT a nigdzie nie udało mi się znaleźć choćby pół zdjęcia z wkładką AT1xx z założoną taką igłą.
Wystarczy przejść kilka stron tego wątku wstecz i takie zdjęcie byś zobaczył:
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=48 ... 95#p129184
Osłonki igły nie trzeba zdejmować ale wtedy należy pamiętać że przy ustawianiu nacisku trzeba olac to co wskazuje podziałka na odważniku i sprawdzić samemu waga elektryczną.
Pytanie czy warto kupować tę igłę do gramofonu t4p ? Mi osobiście nie przypadł do gustu duet qd33 i AT440. Bardziej mi sie podobało zestawienie z igłą która była już na tej wkładce AT - pomimo że mogła być już zużyta. Co innego teraz gdy mam Q33
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
- sk-victor
W 'dawnych" czasach miałem wiele modeli Technicsa na 1/2" i na T4P i wtedy przewalałem również trochę wkładkami różnymi. Ale potem u mnie nadeszła inne era i stwierdziłem że nie będę się bawił w winyle bo efekt tej zabawy wcale mnie nie satysfakcjonował - dobra cyfra i tak jest lepsza. Dzisiaj nadal tak twierdzę i nawet mogę iść na wojnę za tą ideę
Ale nie o to chodzi mi teraz w tej zabawie. Mam trochę winyli starych, trochę kilkuletnich i zachciało mi się wrócić do tego - bez zbędnego napinania i gonitwy za pseudo super high endem. Wiem też, że tangencjal odbiera wiele uroku całej tej zabawie. Ale jest wygodny i wg mnie i zresztą całej teorii gra lepiej w kontekście prowadzenia igły. Sprawa dostępności wkładek T4p utrudnia całą sprawę ale wystarczy kupić kilka igieł na zapas. Krótkie liczenie: pozostała przybliżona długość życia w latach (:)) dzielona przez przybliżoną szacunkową długość życia igły liczoną w latach = ilość wkładek potrzebna do końca życia. Znając realia kilka igieł zostanie nie rozpakowanych...

-
Panowie pomożecie?
Wydaje mi się że nawet niezła okazja ustrzeliłem tego Technicsa http://allegro.pl/technics-sl-d30-japan ... 36154.html
Czy czasem nie siedzi tam wkładka P30?
Tu moje pytanie wolałbym igłę eliptyczną czy to będzie pasować http://allegro.pl/nowa-igla-gramofonowa ... 25630.html bez względu na to czy jest tam P30 czy P24? Bo wydaje mi się że nie. Ew. Polećcie jakąś wkładkę z igłą w chrześcijańskiej cenie.
Zadałem pytanie sprzedającemu jaki tam jest symbol ale jest weekend wiadomo więc na razie cisza
ps. lub ta przejściówka http://allegro.pl/reduktor-wkladek-t4p- ... 12893.html i jakaś wkładka na 1/2 czy będzie to hulać z tym gramofonem i tym sztywnym naciskiem ?
Wydaje mi się że nawet niezła okazja ustrzeliłem tego Technicsa http://allegro.pl/technics-sl-d30-japan ... 36154.html
Czy czasem nie siedzi tam wkładka P30?
Tu moje pytanie wolałbym igłę eliptyczną czy to będzie pasować http://allegro.pl/nowa-igla-gramofonowa ... 25630.html bez względu na to czy jest tam P30 czy P24? Bo wydaje mi się że nie. Ew. Polećcie jakąś wkładkę z igłą w chrześcijańskiej cenie.
Zadałem pytanie sprzedającemu jaki tam jest symbol ale jest weekend wiadomo więc na razie cisza

ps. lub ta przejściówka http://allegro.pl/reduktor-wkladek-t4p- ... 12893.html i jakaś wkładka na 1/2 czy będzie to hulać z tym gramofonem i tym sztywnym naciskiem ?
- sk-victor
W tą stronę nie ma przejścióweksony90 pisze:ps. lub ta przejściówka http://allegro.pl/reduktor-wkladek-t4p- ... 12893.html i jakaś wkładka na 1/2 czy będzie to hulać z tym gramofonem i tym sztywnym naciskiem ?