Kef q5, zmiana podłogówek
-
Kef q5, zmiana podłogówek
Witam kolegów z forum i liczę na jakeś ukierunkowanie mnie w problemie.Potrzebuje pomocy w zmianie kolumn głośnikowych ale zacznijmy od początku. Otóż od ladnych kilku lat jestem posiadaczem systemu opartego na wzmacniaczu sony ta f-6b i kolumnach kef q5, pamiętam że po przesiadce z altusów 140 to był duży przeskok, dzwięk zrobił sie łagodnieszy, nie męczący ucha po dłuższych chwilach słuchania, mówiąc krótko francja-elegancja po wcześnieszej ordynarności altusów,sielanka trwała kilka lat. Jakiś czas temu wzieło mnie na dokupienie monitorków bo kef-y przy słuchaniu ciszej muzyki jakieś takie muliste mi się wydawały, nudne, wybór padł na heco precision 200, nie ukrywam że po lekturze tegoż forum. I co się stało?, po pierwszym uruchomieniu precisionów lekkie zdziwienie, jak zestaw diametralnie inaczej gra, niskie wiadomo nie tak nisko jak w kef-ach, w końcu są conajmniej o pół mniejsze są, ale za to z jaką kntrolą i szybkościa, średnie mocno wyeksponowane , wysokie przykręcone na zwrotnicy bo na full zdecydowanie za dużo ale gdy to się zrobi naprawdę pięknie takie zestawienie gra. Podsumowanie takie że jak mogłem w takiej kofiguracji trwać ladnych kilka lat, kefy na forach takie dobre, echy achy, jednak nie u mnie, w porównaniu z heco dzwięk zlany w jeden kłębek,wysokich bardzo mało jedynie niskie w miarę się bronią ale nie do końca bo nie mają takiej kontroli, kefy mają trudno bo niestety nie mogę ich odsunąć za wiele od śćiany a pomieszczenie też nie za wielkie bo tak 20 m2.No niestety kefy z wyglądu piękne, ladnie wykonane ale u mnie już od jakiegoś czasu nie grają bo wolę dzwięk z precisionów, co ciekawe nie tylko moje zdanie to jest ale inni słuchacze zestawu potwierdzają przewagę heco. Decyzja moja taka że wyzbywam się kef i tu prośba właśnie o pomoc, co szukać z podlogówek, dzwięk żeby był zbliżony do heco ale bardziej schodzący w dół, jedynie co to wymiary kolumn mnie blokują w wyborze, kolumny muszą być wąskie max do 27 cm, głęokość nie ma znaczenia dla mnie, wysokość teoretycznie też nie ale biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia nie mogą to być kolosy, no i kwestia najważniejsza, obudowa zamknięta lub bassreflex znoszący bliskość ściany, kefy odsuniete mam 30 cm i więcej nie mogę. Budżet zamiana z kimś,lub rónowartość,i tu jeszcze jedna prośba, jaką rozsądną kwotę można krzyczeć za takie kefy bo po serwisach aukcyjnych straszny rozrzut, kolumny zadbane. Jak bym nie trafił z tematem do dobrego działu to proszę przesunąć lub dokleić do innego, nie chcę zaśmiecać forum. Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Kef q5, zmiana podłogówek
Jak na mój gust to potrzebujesz jakieś większe Heco czy innego "Niemca", ale to już amrowek pewnie zaraz doradzi wysypem ofert 
Zaraz na wątek wjedzie tradycyjny Volkswagen

Zaraz na wątek wjedzie tradycyjny Volkswagen

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Technics SL1300
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

-
Nie mam nic przeciwko niemieckim konstrukcjom, tak samo jak nie mam obaw co do vintage, wręcz utwierdzam się w poglądzie że dobre audio dla zwykłego zjadacza chleba skończyło we wczesnych latach osiemdziesiątych, owszem są piękne nowe konstrukcje ale ceny kosmos, a co do gramofonów to wręcz dno jeśli popatrzy się na zaawansowanie techniczne nowych a tych epoki, wtedy gramofon był najlepszym źródłem dźwięku i nie oszczędzano na myśli technicznej ani na materiałach, chmm takie czasy.Tak że co do kolumn jak najbardziej mogą mieć te kilkadziesiąt lat:-), tylko że wtedy bardziej były niskie i szerokie a rzadko wysokie i wąskie. Pozdrawiam.
-
Bo wtedy o kształcie kolumn decydowali inżynierowie, a nie spece od marketingu, księgowi, i żony melomanów.gacek pisze:tylko że wtedy bardziej były niskie i szerokie a rzadko wysokie i wąskie

-
Gdyby tylko miejsce na to mi pozwalało i nie przejmował bym się ta szerokością pewnie poszedł bym w temat marki reszty sprzętu czyli jakieś ss- g x i jakieś masywne standy w końcu były projektowane pod te sprzęty( mowa o wzmaku ), albo apm- y, też bardzo fajne, wiem że żadkie ale jeszcze możliwe do trafienia, gorzej pewnie z jakimś ewentualnym serwisem zawieszeń. Tak próbuje odświeżać temat bo coś mały odzew, wszelkie porady mile widziane.