Unitra Bernard gs467
-
Re: Unitra Bernard gs467
W pierwszej kolejności zanieś headshell do ślusarza, żeby przerobił te otwory do montowania wkładki na szczeliny. W przeciwnym razie nie będziesz w stanie poprawnie ustawić innej wkładki niż MF101. Wkładka oczywiście będzie miała wpływ na brzmienie.
-
- Gramofon: Technics SL-1210 GR
Dzięki za radę.
Czy zakup innego headshell'a dopasowanego to ewentualnej wkładki i zamontowanie go w ramieniu Bernarda jest możliwe?
Czy zakup innego headshell'a dopasowanego to ewentualnej wkładki i zamontowanie go w ramieniu Bernarda jest możliwe?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Bernard ma chyba nieco inne gniazdo niż standardowe stąd nie jest to taka prosta sprawa

Tak.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki.
Może wyraziłem się niejasno, ale chodziło mi czy lepiej najpierw kupić nową wkładkę i dopiero wybrać przedwzmacniacz, czy mogę opierać się na obecnej wkładce przy wyborze wzmacniacza?
Może wyraziłem się niejasno, ale chodziło mi czy lepiej najpierw kupić nową wkładkę i dopiero wybrać przedwzmacniacz, czy mogę opierać się na obecnej wkładce przy wyborze wzmacniacza?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z pewnością, bo jak dla mnie zadajesz teraz inne pytanie

Lepiej będzie dobierać preamp do nowej wkładki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Sony PS-T30
Mam podobny gramofon Fonica 464. To chyba podobna klasa. Też sporo zainwestowałem aby przywrócić go do życia. Dźwięk też miał sporo sopranu na wkładce MF101. Wymieniłem na AT95 i dźwięk bardzo się poprawił. Doszedł bas i średnica. Nie mam porównania do innych wkładek, ale pomiędzy MF101 a AT95 to jak między piekłem i niebem 

Sony PS-T30, Onkyo RZ-810, Klipsch RP-260
-
Miałeś jakiś problem z zainstalowaniem wkładki AT95?drwredman pisze:Mam podobny gramofon Fonica 464. To chyba podobna klasa. Też sporo zainwestowałem aby przywrócić go do życia. Dźwięk też miał sporo sopranu na wkładce MF101. Wymieniłem na AT95 i dźwięk bardzo się poprawił. Doszedł bas i średnica. Nie mam porównania do innych wkładek, ale pomiędzy MF101 a AT95 to jak między piekłem i niebem
-
-
Jak oddałem gramofon do naprawy to Pan zrobił to za mniekotd pisze:Miałeś jakiś problem z zainstalowaniem wkładki AT95?drwredman pisze:Mam podobny gramofon Fonica 464. To chyba podobna klasa. Też sporo zainwestowałem aby przywrócić go do życia. Dźwięk też miał sporo sopranu na wkładce MF101. Wymieniłem na AT95 i dźwięk bardzo się poprawił. Doszedł bas i średnica. Nie mam porównania do innych wkładek, ale pomiędzy MF101 a AT95 to jak między piekłem i niebem

-
OK. Naprawiający mój gramofon polecił zostawić obecna wkładkę, bo jest jeszcze w dobrym stanie.
-
A jak to stwierdził? Oglądał igłę przez mikroskop?
Często dla takich naprawiaczy "w dobrym stanie" jest jak w ogóle wydaje z siebie dźwięk.
Jeżeli nie znasz historii użytkowania danego egzemplarza, to nie ma co ryzykować. Wymiana igły to podstawa.
Często dla takich naprawiaczy "w dobrym stanie" jest jak w ogóle wydaje z siebie dźwięk.
Jeżeli nie znasz historii użytkowania danego egzemplarza, to nie ma co ryzykować. Wymiana igły to podstawa.
-
Ten gramofon jest u mnie od nowości. Leżał w szafie 20 lat. Wcześniej grany był bardzo sporadycznie. Wygląda jak nowy, ale niestety po takim czasie wymagał przeglądu i wymiany niektórych elektrolitów i innych części jak przewody IC itp. Słuchałem go w warsztacie po naprawie i teraz w domu. Gra dobrze, ale jeżeli można lepiej to dlaczego nie spróbować. Dlatego moje pytanie o inną wkładkę.
-
Ja też swój miałem od nowości. Płyty mam z 89 roku więc i gramofon z tego okresu. Obroty zaczęły falować i wylądował w szafie na kilkanaście lat. Kilka miesięcy temu zaniosłem do naprawy. Pękło ponad 300 zł. Teraz znów zacząłem kupować winyle. 50 starych płyty umyłem i włożyłem do nowych kopert. Za jakiś czas zacznę się rozglądać za czymś nowszym, ale wezmę go na testy i porównam z obecnymi nowościami jak Rega czy Pro-Jet. Zobaczymy jaka będzie różnica.
-
Jakby mi ktoś powiedział 300 zł za naprawę takiego gramofonu, to bym sprzedał go na części na allegro i kupił coś lepszego.drwredman pisze:Ja też swój miałem od nowości. Płyty mam z 89 roku więc i gramofon z tego okresu. Obroty zaczęły falować i wylądował w szafie na kilkanaście lat. Kilka miesięcy temu zaniosłem do naprawy. Pękło ponad 300 zł. Teraz znów zacząłem kupować winyle. 50 starych płyty umyłem i włożyłem do nowych kopert. Za jakiś czas zacznę się rozglądać za czymś nowszym, ale wezmę go na testy i porównam z obecnymi nowościami jak Rega czy Pro-Jet. Zobaczymy jaka będzie różnica.
-
Nigdy go nie sprzedam.zbyszek1982 pisze:Jakby mi ktoś powiedział 300 zł za naprawę takiego gramofonu, to bym sprzedał go na części na allegro i kupił coś lepszego.drwredman pisze:Ja też swój miałem od nowości. Płyty mam z 89 roku więc i gramofon z tego okresu. Obroty zaczęły falować i wylądował w szafie na kilkanaście lat. Kilka miesięcy temu zaniosłem do naprawy. Pękło ponad 300 zł. Teraz znów zacząłem kupować winyle. 50 starych płyty umyłem i włożyłem do nowych kopert. Za jakiś czas zacznę się rozglądać za czymś nowszym, ale wezmę go na testy i porównam z obecnymi nowościami jak Rega czy Pro-Jet. Zobaczymy jaka będzie różnica.