Mam mini wieżę Technics SA-EH50, która gra całkiem przyjemnie jak na moje niewprawne ucho. Jestem teraz na etapie zakupu gramofonu, aczkolwiek dopiero w styczniu coś mniej więcej do maksymalnie 800zł+ preamp. Problem pojawił się ostatnio gdy mój młodszy syn sprytnie ściągnął maskownicę z jednej z kolumn i wpakował paluch na wylot przez głośnik średniotonowy. Niestety nie jestem w stanie znaleźć takiego głośnika na wymianę (lokalne sklepy, allegro, olx) gdyż jest on dość nietypowy 6 ohm, szerokość 62 mm, co ciekawe okazuje się, że oba głośniki w kolumnie tzn. średnio i wysokotonowy są identyczne, to znaczy ja się nie znam, ale wymiary i napisy z tyłu są takie same. Używane kolumny SB-EH60 kosztują około 150 plnów.
No i tak zaczynam się zastanawiać czy nie kupić innych może lepszych kolumn w lekko wyższej cenie ? No i jeszcze do gramofonu musiałbym dokupić preamp, wybór padł na ART DJ pre ii czyli mniej więcej jakieś 200 pln, więc czy może zamiast tego zakupić gramofon za 600 pln + wzmacniacz za 300 i kolumny za 300. Lekko przekroczyłbym budżet, ale myślę, że przekonałbym Żonę