MMarek pisze: Ja jednak wiedziałbym, że nie jest to to
Wiedziałbyś na podstawie czego? O własnych uszach raczej nie można mówić w tym kontekście, a ponoć taki jest plan.
MMarek pisze: czego ja w swej niesłychanej upierdliwości chcę
Chyba trafiliśmy właśnie na sedno problemu
Skoro DIY wspomnianej klasy jest poza zasięgiem budżetowym... to produkty typowo komercyjne, zarówno z rynku pierwotnego jak i wtórnego podobnej klasy raczej nie będą tańsze. Zazwyczaj tak jest.
Z tego względu, na tym etapie raczej nie ma sensu rozważać coś innego niż rozwiązanie kompromisowe.
To co ja zaproponowałem zapewni radość z muzyki, gdzie w między czasie powiększasz budżet na coś lepszego (np. złożona Husaria czy mini Nuda) by w przyszłości pociągnąć sprawę dalej.
Szczerze nie wiem co w tym podejściu jest złego i takiego strasznego.
Szczególnie że dopiero zaczynasz zabawę
Póki co mam jedynie "bo jestem uparty i wiem że nie tego szukam, mimo że nie mam jak tego wiedzieć, bo jeszcze jestem niedoświadczony".
Dla mnie to nie jest rozsądne podejście do tematu tylko komediowe właśnie. To czy się z tą oceną zgadzasz czy nie ma drugorzędne znaczenie.
Nie piszę tego po to by zadowolić siebie tylko żebyś zmienił podejście. Nie dla swojego dobra, ale Twojego.
MMarek pisze: Nie wiem czy EsDarek ma tu konto, ale nie ustalałem z Nim, że podam publicznie nasze prywatne ustalenia - także wolę w ten sposób pisać.
Jasne.
Zmieniłem tytuł dyskusji.
MMarek pisze: Zechciałbyś tę myśl rozwinąć o przykłady.
Trzymając się budżetu, z nowych konstrukcji możemy znaleźć parę ponad 1000 złotych co oferują zmianę pojemności, choć potrafi to także Art DJ Pre. Zazwyczaj jednak jest to mały zakres i nie jest to wysoka pojemność.
Z używek można wskazać popularną serię przedwzmacniaczy Yamaha, np. Yamaha C60.
Akurat w tym modelu pod kątem MM możemy jedynie zmienić pojemność i to o niewiele.
Z ustawianiem impedancji jest zdecydowanie gorzej w tym kontekście, choć oczywiście istnieją preampy (oraz integry) które takie funkcje mają.
Np. Pioneer SA-8800/9800.
Jeśli nadal chcesz się obracać w ramach założonego budżetu i poważnie chcesz dostosować loading pod różne rekomendacje dla tej wkładki to poważnie polecam zrealizowanie tego przy pomocy okablowania sygnałowego gramofonu. Jeśli nie Ty to ktoś z pewnością Tobie coś takiego zmajstruje.
Przykładzik z wyższej półki cenowej -
http://audioklan.pl/lehmannaudio/produk ... se-ii.html
Cena circa 3600 PLN.
W praktyce jeśli chodzi o dostosowanie parametrów chodzi tutaj o to samo co przy ww. rozwiązaniu kablowym.
W zamian mamy ładne pudełko z regulowanym (po co?) filtrem subsonicznym z jakimś zasilaniem i chyba oszczędnym układem RIAA.
Superowo