Postaram się opisać w miarę jasno co, jak i dlaczego...
Gramofon przyszedł po zakupie na Ebay bez wkładki. W opisie słowa o tym nie było, dlatego byłem zaskoczony. Z tego powodu napisałem, że nie mogłem uruchomić, w sensie, że sprawdzić jak gra. Ja nie miałem żadnej wkładki więc poratował mnie
chudy_b wkładką AT-95. Zamontowałem wkładkę, wstepnie skalibrowałem i uruchomiłem gramofon. Zagrało. Sporo trzasków, dźwięk taki lekko zamulony, ale zagrało. To najważniejsze.
Ramię sprawne. Gramofon obroty trzyma bo mam płytę testową i stroboskop od MRelektronik więc sprawdziłem. Inną płytą testową -
"The ultimate analogue testLP" sprawdziłem antyskating, przesłuchy miedzy kanałami na tzw. ucho, itd. Na więcej czasu mi brakło. Niestety lampa nie świeci. Ta od "Auto record size selection system", to cytat z instrukcji od gramofonu.
Dzisiaj po drodze do klienta wpadłem do Nomos pogadać o tym modelu, ewentualnie umówić się na naprawę lampy i ogólny przegląd. Zakupiłem też w Nomos wkładkę. Wybrałem Nagaoka MP-100. Tak na początek.
Jakąś godzinę temu zamontowałem, skalibrowałem no i uruchomiłem tą MP-100. Gra dobrze. Nawet bardzo dobrze, ale dzieci śpią i głosno nie mogę sprawdzić.
Może jutro starczy mi czasu na posprawdzanie poziomu sygnałów w obu kanałach oscyloskopem, zabawy z róznym naciskiem igły, itd.
Póki co jestem zachwycony!