Przedwzmacniacz do Beogram 2402
-
Przedwzmacniacz do Beogram 2402
Witam
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem zupełnie nowy na tym forum i w temacie gramofonów. W moje ręce trafił Beogram 2402. Z racji, że w domu znalazło się parę płyt winylowych postanowiłem go podłączyć do mojego Onkyo Tx-sr308. Dzięk był bardzo cichy więc po chwili szukania zorientowałem się, że prawdopodobnie brakuje mi przedwzmacniacza. Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś w rozsądnej cenie. Nie chciałbym na początku wydawać majątku jak nie jestem pewien czy ten gramofon zostanie u mnie na dłużej. Na wkładce pisze mmc20en.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc i wyrozumiałość.
PS. W moje okolicy można dostać także gramofon Onkyo Cp-1022a. Może on jest lepszy i nie wymaga jakiś przedwzmacniaczy?
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem zupełnie nowy na tym forum i w temacie gramofonów. W moje ręce trafił Beogram 2402. Z racji, że w domu znalazło się parę płyt winylowych postanowiłem go podłączyć do mojego Onkyo Tx-sr308. Dzięk był bardzo cichy więc po chwili szukania zorientowałem się, że prawdopodobnie brakuje mi przedwzmacniacza. Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś w rozsądnej cenie. Nie chciałbym na początku wydawać majątku jak nie jestem pewien czy ten gramofon zostanie u mnie na dłużej. Na wkładce pisze mmc20en.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc i wyrozumiałość.
PS. W moje okolicy można dostać także gramofon Onkyo Cp-1022a. Może on jest lepszy i nie wymaga jakiś przedwzmacniaczy?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Przedwzmacniacz do Beogram 2402
A przejrzałeś w ogóle dział zakupowy? Bo zdaje się, że nie 
Tani przedwzmacniacz to np. Vivanco PA-115 albo Behringer PP400. Dalej mamy Art DJ Pre II.
Współczuję Beograma. To fajne gramofony, ale sytuacja z igłami do tych wkładek jest, mówiąc krótko, nieciekawa, chyba że wyłożymy trochę kapusty na stół
Po szczegóły zajrzyj tutaj: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=729

Tani przedwzmacniacz to np. Vivanco PA-115 albo Behringer PP400. Dalej mamy Art DJ Pre II.
Współczuję Beograma. To fajne gramofony, ale sytuacja z igłami do tych wkładek jest, mówiąc krótko, nieciekawa, chyba że wyłożymy trochę kapusty na stół

Po szczegóły zajrzyj tutaj: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=729
Na pewno mniej problematyczny z perspektywy wkładki, ale i tak będzie potrzebował przedwzmacniacza, jak większość sensownych gramofonów.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Przeglądałem wcześniej ten dział bo nie chciałem zakładać nowego wątku ale nie byłem w końcu pewien czy te przedwzmacniacze wystarczą. No to ładnie się ugotowałem. A tak z ciekawości jak często trzeba zmieniać wkładkę?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
- Regsoft
Jeśli w sprzedaży są pasujące igły to można jej w ogóle nie zmieniać. Problem z B&O jest taki, że producent ich już nie produkuje a
cena zamienników raczej sugeruje zmianę całego gramofonu po starciu igły. Ile taka igła wytrzyma nie da się pewnie określić dokładnie ale niektórzy przyjmują do ok. 1000h

-
Czyli może zupełnie tragedii nie mam. Kupię przedwzmacniacz i będę słuchać do starcia igły a w tym ko czasie poszukam czegoś nowego albo używanego. 
A nad tym onkyo się zastanawiać? Jest po remoncie za 350 ale nie wiem jakie one mają wkładki czy szukać czegoś innego?

A nad tym onkyo się zastanawiać? Jest po remoncie za 350 ale nie wiem jakie one mają wkładki czy szukać czegoś innego?
- Regsoft
Słusznie

Masz czas. Ciesz się płytami. Zawsze coś się znajdzie dla Ciebie. W zależności od tego jak i czy się w to wciągniesz to wstrzelisz się w odpowiedni wątek zakupowy w odpowiednim przedziale cenowym

PS. Młodszy syn eksploatuje B&O z całkiem sympatyczną MMC4 przez Art. DJ Pre II. Również aż do starcia igły ...

- pawlos
- Gramofon: l-75 l-78 s-500
a to nie jest czasami wkładka mc ?
doczytałem moving iron
doczytałem moving iron

Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
- Regsoft
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
No prawie, że już nie. To "ruchome żelazo", a nie magnes.
Moving Iron, to konstrukcja z usuniętym magnesem tyłu wkładki i zastąpionym lekkim kawałkiem żelaza.
Niższa masa, wyższe napięcie wyjściowe, zmienne w cewkach. Lepsze śledzenie rowka i mniejsze zniekształcenia jako konsekwencja mniejszej masy - taka była idea konstrukcyjna.
Moving Iron, to konstrukcja z usuniętym magnesem tyłu wkładki i zastąpionym lekkim kawałkiem żelaza.
Niższa masa, wyższe napięcie wyjściowe, zmienne w cewkach. Lepsze śledzenie rowka i mniejsze zniekształcenia jako konsekwencja mniejszej masy - taka była idea konstrukcyjna.
- Regsoft
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ludzie kochani. Radzić komuś słuchać aż do zupełnego starcia się igły? Koleś jest laikiem więc nawet jeśli to miał być żart to może tego nie zajarzyć 

Także lepiej kup Onkyo

Jednak jakąś tam masz, bo ani Ty ani my nie mamy bladego pojęcia jak bardzo zużytą masz igłę

Także lepiej kup Onkyo

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Osz kurcze. A do jakiegokolwiek innego którego wybiorę i tak będę chyba potrzebował przedwzmacniacz?
Co do wyboru innego to oprócz tego onkyo mam w okolicy odnowione dual 621, 622 unitra gs 431
Co do wyboru innego to oprócz tego onkyo mam w okolicy odnowione dual 621, 622 unitra gs 431
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak, tak napisałem. Nie uciekniesz od tego, chyba że zmienisz wzmacniacz zintegrowany na taki co ma już wbudowany przedwzmacniacz

Chyba wychodzimy z tematu powoli

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
No trochę odeszlismy. Dzisiaj kupiłem tego art dj pre II. Od razu lepiej. Teraz tylko lepszy gramofon ale to już w osobnym wątku. Dziękuję wszystkim za pomoc!