Nie chcę rozpętywać burzy, ale .... czy uważasz że biotracer jest gorszy od tradycyjnego ramienia?
Sony Biotracer
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
-
Re: Jaki używany gramofon do 4000/6000 PLN?
... im więcej jest tych 'tracer' w ramionach tym gorzej ... 

- Regsoft
- chudy_b
Chyba warto by było założyć nowy wątek, te rozważania tu nie pasują. Ale chętnie poznałbym Twoje zdanie o biotracer. Ja się nie upieram, że to hiper super łeb urywające rozwiązanie. Na pewno unikalne. Żadne inne nie pozwala na regulację nacisku "w locie" Nie mam bladego pojęcia jak rozwiązany jest antyskating. Na pewno elektronicznie. Czy lepiej niż spręzynka w Technicsach? Nie wiem.
- chudy_b
- Regsoft
Oj chyba właśnie obraziłeś Denona ...

Nie przyglądałem się serwisówce ale pewnie wykorzystują silnik ramienia podobnie jak w X65 czy Denonach ...

Chyba nie tylko BioTracer ale i inne bardziej dobajerowane dwusilnikowce są wymagające ... ale z tego co słyszałem to wszystkie bije jednak B80 ... chodzą słuchy, że były przypadki prób samobójczych u serwisantów

- chudy_b
Sorry, nie wiedziałem. Przyznam że wysokie modele Denona mnie kuszą.
W Bio.. nie ma silnika. Są elektromagnesy. Cały napęd pionowo/poziomy jest tak skonstruowany. W dodatku zawsze są dwie cewki. Jedna napędzająca, druga kontrolująca. A czy to dobrze działa? Nie wiem. Ale ja jestem zadowolony. No może nie aż tak, żeby dać sobie rękę uciąć. Lubię swoją rękę

- Regsoft
Piękne są. Ale człek się z kolei do automatu przyzwyczaił a powyżej 47F chyba z tym słabo ...

Równie piękne no i może z bardziej pasującymi mi ramionami są topowe Kenwooody ale też automatu nie użyczysz

No i tu właśnie wchodzi brzydal Sony z PUA-7 ... no X65 może minimalnie ładniejszy ... jak Polonez Caro

Żeby nie było wątpliwości chodzi o poziomy ruch ramienia

I to właśnie JEST silnik !

Ostatnio zmieniony 13 gru 2016, 01:10 przez Regsoft, łącznie zmieniany 2 razy.
- chudy_b
No dobrze. Przecież wiesz o co chodzi. Nie ma kręciołka z paskiem. Są regulowane prądem cewki.
Ja nie chcę udowadniać wyższości Biotracera nad rozwiązaniami tradycyjnymi, grawitacyjnymi. One są łatwe w weryfikacji. Łatwe do sprawdzenia. Biotracer to elektronika. Czy działa lepiej? Nie wiem. Ty wiesz?
Ja nie chcę udowadniać wyższości Biotracera nad rozwiązaniami tradycyjnymi, grawitacyjnymi. One są łatwe w weryfikacji. Łatwe do sprawdzenia. Biotracer to elektronika. Czy działa lepiej? Nie wiem. Ty wiesz?
- Regsoft
Wiem. To silnik. Liniowy, rakietowy czy modelarski na gumkę ale jest siła więc i jest silnik !

Wiem, że działa ... inaczej. Wydaje mi się (to moje własna, może błędna teoria), że mają sporo mniejszą masę efektywną a rezonans po prostu eliminują elektromagnetycznie. Niby ok bo lepiej znosi szerokie spektrum wkładek, ale ... DL-103 takiego basu jak na PUA-7 nie ma. To argument ostateczny i nie podlegający dyskusji

- chudy_b
Sorry. Out of power. Wojtek, wydziel temat, bo myslę, że warto podyskutować o gramofonach Sony, ale nie koniecznie w wątku zakupowym.
- Regsoft
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Sony Biotracer
Wątek wydzielony 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Sony Biotracer
Taaa, to zaraz będzie potrzebny następny wątek wydzielony. W dziale SONY

Kwestia pewnego kąta estetyki. Mnie się podobają. To akurat nie tajemnica dla Ciebie.
Natomiast obiektywnie rzecz ujmując, to stawiałem obok swojego kilka innych gramofonów i tu rodziło się pytanie: Jaki jest ten kanon piękna czy estetyki w gramofonach? Bo prawdę mówiąc w każdym z nich było to coś. Inne ale interesujące.
Konstrukcje z kilkoma ramionami na pewno mogą być piękne, ale z estetyką mają niewiele wspólnego. Moim zdaniem w Sony wszystko jest na swoim miejscu. Te gramofony wyglądają jak pies.
Pies, który ma wygląd klasycznego psa to np Labradoor.Lubię mojego 'labradora'. Kawałek konkretnej estetyki jest nawet w pustych i przez to diabelnie smutnych lotniskowcach typu Luxman. Dla wielu gramofon bez niczego na pokładzie to również kanon piękna. Tu przykład odwrotny bo estetyki na pewno nie można odmówić lotniskowcom. Natomiast piękne jakoś specjalnie nie są.
Ramię biotrackera? No.. dziwne, zwłaszcza dla laika czy początkującego