No ale skoro stare płyty brzmią lepiej niż nowe to może sprzęt też ?
Nurtowany tym pytaniem postanowiłem coś zakupić jako drugie źródło.
Dzięki entuzjastycznym opiniom Darkmana i Regsofta (kopalnia wiedzy by the way) wybór padł na Sony PS-X60.
Wydałem stosowną sumę i stanął Soniacz obok mojego Akrylowego Monstrum. I gra sobie taki bidnioczek...
Wszystkie moje obawy się potwierdziły. Na szczęście nadzieje też się potwierdziły

To zacznę od jasnej strony księżyca.
1. Automatyka i możliwość grania przy zamkniętej pokrywie to błogosławieństwo jak się ma dwa koty, w tym jednego z ADHD (niedawno Klinowi na plecy skoczył i się trzymał pazurami). Nie martwię się też gdy siedzę w kuchni, że płyta się skończyła. Well done Sony.
2. Dźwięk jest bardzo dobry. Mam założoną jakąś nieznaną bliżej wkładkę Sony XL30 (igła wymieniona) , pewnie shit-budżetówka, ale gra naprawdę zacnie. Scena szeroka, mocny dźwięk. Trochę bas nieogarnięty ale jest naprawdę dobrze. 2mred nieprzymierzając. Docelowo co innego zawiśnie ale jest git !
3. Regulacja ramienia to bajka. Skończyły się zagwozdki z AS (w TT-15S1 as jest magnetyczny, ustawia się na ucho a nie na podziałce).
Ciemna strona (i pytania) to :
1. Oczywiście coś w złomie nie działa czyli strobo. Regsoft już mi wyklarował, że to częsty przypadek i trza coś tam wymienić. Nie wiem czy warto bo to tylko gadget, który bez możliwości regulacji obrotów jest tylko gadgetem?
2. Ciul Sony brumi. Delikatnie ale brumi. Tak kurde zawsze jest z tymi napakowanymi elektroniką gramiakami. W Marantzu nawet silnik jest poza plintą więc jest cichy jak Cichy Bob. A tu brumi.
Czy w PS-X60 przewody idą od razu na zewnątrz do pre czy wchodzą w jakąś pieprzoną płytkę ?
Wystarczy wyłączyć zasilanie Sony by brum znikł. Brumi ramię ? Brumi trafo ? Warto kable wymienić od wkładki na zewnątrz ?
I tak mam zamiar zrobić kable na XLR więc może ?
Co do cholery brumi ? Na szczęście brum słyszalny jest przy wysokiej głośności i w casualowym graniu nie przeszkadza.
3. Oczywiście nie ma dodatkowej przeciwwagi zakładanej dla wkładek >8g. "Ludzie z kartonami to wyrzucali" jak mówi Regsoft. Jak to obejść bo będę miał 9g. Plasteliną jakoś nieelegancko.
Any ideas Gentelmen ?
A na koniec, to dlaczego nie ma subforum Sony skoro jest Technics i Dual ? Dyskryminacja ?

edit: zapomniałem wspomnieć o TALERZU ! Jest większy od płyty co ułatwia wszystko. Kocham to.