Nowa igła do VMS 20 czy coś lepszego?

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
onlooker
Gramofon: VICTOR JVC QL-Y5

Nowa igła do VMS 20 czy coś lepszego?

Post autor: onlooker »

Obecnie użytkuję na Grundigu PS4500 wkładkę VMS 20. Obawiam się że czas eksploatacji igły dobiega końca gdyż igła bardzo mało wystaje poniżej korpusu. Wygląda jakby zawieszenie siadało. Zastanawiam się czy zakupić nową oryginalną igłę czy pomyśleć o nowej wkładce. Jaka wkładka MM wg waszej opinii pozwoli mi przy okazji uzyskać lepszy dźwięk?
MC nie biorę pod uwagę ze względu na lekkie ramię.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Nowa igła do VMS 20 czy coś lepszego?

Post autor: darkman »

Kolego tu masz wątek i potem kilka innych:
http://www.winyl.net/viewtopic.php?t=5526
Coś pewnie pomoże w samodzielnej decyzji.

Są i MC do lekkich ramion, a właściwie to obecnie nawet więcej, bowiem takie ramiona dominują w nowych konstrukcjach, to tak BTW użytego argumentu :) ale jasna sprawa.
Awatar użytkownika
onlooker

Te wątki czytałem już wcześniej ale one dotyczą pytania oryginalna igła czy zamiennik. Ja szukam informacji czy kupić nową oryginalna igłę za ok. 700 zł czy może nową wkładkę, np, AT 440 w takiej samej cenie. A może trochę dołożyć i zyskać na jakości dźwięku kupując inną. Np. Goldring, Nagaoka itp.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Wiesz co pytanie ma trochę retoryczną wymowę. Bo nie wiadomo co Tobie nie odpowiada w posiadanej dotychczas wkładce poza zużytą igłą. Jest bdb.
Wzmiankowane przez Ciebie niekoniecznie będą zyskiem w sensie jakości dźwięku. Bo cóż to właściwie znaczy? Znamy te wkładki z autopsji, ale czy to postęp akurat będzie..?
Trudne pytanie zadałeś, bowiem w kontekście technicznym i budżetowym wychodzi na jedno.
Wymienione wkładki również mają drogie igły. Niestety i ich upgrade może się okazać nie proporcjonalnie wysoki do potencjalnych nakładów. Zwykle koledzy po prostu kupują nową wkładkę w całości / choć tu możliwe są różne opcje.
Zdecydowana różnica dźwiękowa będzie gdzieś dopiero na poziomie np Ortofon 2MBronze i kilku innych ale z tego poziomu, powiedzmy cenowego.

Nie łatwo też się odnieść do pytania o MM, bo nie ma informacjo torze (całym), podałeś tylko napęd i wkładkę bez igły :D

Jeśli masz złe doświadczenia z miękkim zawieszeniem, to AT440 nie jest wkładka dla Ciebie.
Awatar użytkownika
onlooker

Może dla sprecyzowania napiszę, że ewoluowałem od Daniela poprzez Pioneera do obecnego Technicsa z nalepką Grundiga:) Wkładki miałem: MF100, MF102, AT12ex, Shure 97XE i teraz VMS 20 i każda zmiana była na lepsze. Teraz stojąc przed decyzją kupna igły zastanawiałem się czy przy obecnym gramofonie warto wydawać 1200 na Ortofon Bronze? Tym bardziej, że w kilku miejscach na forum piszecie, że ten sam poziom co Bronze ma AT 440 a ta cenowo odpowiada cenie igły do VMS 20.
Co do toru to mam preamp od kolegi Ahaja, Xindak 6950, kolumny diy na głośnikach ushera na wzór Ushera 718. Muzyka to głównie rock.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2016, 10:20 przez onlooker, łącznie zmieniany 1 raz.
MISSE
Gramofon: Micro Seiki DDX

Post autor: MISSE »

Jeśli masz DOBRĄ igłę do VMS to zależnie od szlifu można powiedzieć że to M2 red, blue, bronze

Cena igły jest dość wysoka ale coś za coś

Jeśli brzmienie Ortofona odpowiada Twoim wymaganiom to ciężko znaleźć coś lepszego.
Jeśli dziś znajdziesz dobrą igłę to za kilka lat możesz mieć już problem z jej ponownym zakupem(obecnie Ortofon ma dwie igły do body VMS w swojej ofercie i to niestety modele słabsze od vms 20)

Dobrym rozwiązaniem jest nowsze body i większe możliwości kupna igieł za kilka lat
M2 i OM są równoważne i to chyba obecnie najlepsze posuniecie.
Osobiście mam Stylus 30 (odpowiednik igły Broze) z body Concorde i deklasuje wiele znanych MM

Inna droga to
http://www.jico-stylus.com/product_info ... ts_id=1702
i na pewno wzbudzisz sensację
Awatar użytkownika
onlooker

Ta inna droga :shock: :lol: :lol: :lol:
Brałem pod uwagę tą od thakkera
http://www.ebay.pl/itm/350264594300?_tr ... EBIDX%3AIT
Moja igła ma oznaczenie VMS 20ED MKII.
Czy ta od Thakkera będzie pasowała? Czy jakościowo jest lepsza, gorsza?
Brzmienie Ortofona mi odpowiada ale jeśli inna wkładka poprawi ilość szczegółów czy dynamikę to czemu nie.
A czy Denon DL110 to krok w bok czy może zagrać lepiej od VMS?
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

onlooker pisze: A czy Denon DL110 to krok w bok czy może zagrać lepiej od VMS?
To wysokonapięciowa wkładka MC która moim zdaniem jest w stanie zagrać lepiej. Problem w tym, że raczej nie u Ciebie bo to właśnie jest przypadek dla którego trzeba mieć ciężkie ramie. Kiedyś jak słuchałem ją u znajomego na lekkim ramieniu to brzmiało to delikatnie mówiąc mało przekonująco jak porównać do innych wkładek w tej cenie. Natomiast jak ostatnio odpaliłem na ciężkim to okazało się, że gra ... znakomicie. No cóż ... :?
Awatar użytkownika
onlooker

A czy dociążenie ramienia może pomóc?
Awatar użytkownika
Regsoft

Trochę pewnie tak. Próbowałem kiedyć dociążać headshell przy DL-103. Spójność może i trochę lepsza ale bas wciąż nie taki. Choć pewnie jest to jakiś kierunek to jednak chyba nie tędy droga. Jeśli MC to wystarczy szukać czegoś mniej sztywnego albo zaplanować gramofon do konkretnej wkładki ... 8-)
Awatar użytkownika
onlooker

Pytam o taką możliwość bo kiedy mając Pioneera PL 12 szukałem informacji jak poprawić dźwięk i na jakimś angielskojęzycznym forum wyczytałem, że po pierwsze zdejmować pokrywę do odsłuchu, potem wykleić matami wnętrze a na końcu wkładkę wymienić na DL-110. A w tamtym gramiaku też było lekkie ramię.
Awatar użytkownika
Regsoft

Nie do końca rozumiem te idee. Przerabiamy gramofon tak aby najlepiej zabrzmiała jakaś konkretna wkładka? :think: DL-110 może być w odpowiednich warunkach całkiem przyjemna ale są po pierwsze są dużo lepsze wkładki a po drugie to są wkładki i lepsze i do tego nadające się lepiej do lżejszych ramion. Nie wyczułeś, że coś tu nie gra w takich pomysłach? :?
Awatar użytkownika
onlooker

Z tamtego wpisu rozumiałem, że dl-110 nadaje się bez przeróbek ramienia.
A które wg Ciebie zagrają lepiej i bardziej pasują do tego ramienia w rozsądnym budżecie do powiedzmy ok. 1200 - 1400?
Awatar użytkownika
Regsoft

Ja w sam raz siedzę aktualnie we wkładkach "twardszych" ...
W kwestii średnich to DL-30x, niektóre AT (np. OC9 III), niektóre Benz Micro, niektóre Ortofony (nie Cadenza) ...
Poczekaj. Znajdziesz pewnie i speców od lżejszych ramion z MC 8-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

onlooker pisze: Moja igła ma oznaczenie VMS 20ED MKII.
Czy ta od Thakkera będzie pasowała? Czy jakościowo jest lepsza, gorsza?
To jest ta sama igła co Twoja. Nie widzisz po zdjęciu? :)
onlooker pisze: Brzmienie Ortofona mi odpowiada ale jeśli inna wkładka poprawi ilość szczegółów czy dynamikę to czemu nie.
Jeszcze więcej szczegółów? No to musiałbyś sięgnąć po topową igłę 30 do VMS.
onlooker pisze: A w tamtym gramiaku też było lekkie ramię.
Nie, PL-12D nie ma lekkiego ramienia. M.in. dlatego na nim można jeszcze rozważać Denony.

Widzę że powoli dobieramy wkładki 4-5x droższe od gramofonu na którym mają zawisnąć :morda:

MC wybiłbym sobie z głowy, ale MMkami można się pobawić.

Twoja VMS 20 ma już pewnie zjechaną igłę stąd ciężko robić porównania, ale "pułapowo" jest to ta sama klasa co np.:
Ortofon OM 20/2M Blue, AT-120E

Wyższe modele wkładek/igieł Ortofona nigdy nie należały do najtańszych, a Audio Technici od zawsze chyba miały najlepszy stosunek cena/jakość, stąd taka przebitka porównując AT-440ML z Ortofon 2M Bronze.

Niemniej Ortofony są znane z neutralności (praktycznie wszystkie, poza 2M gdzie postawili na bułę), a przy 440tce potrafią zaboleć uszy, chyba że ujarzmisz ją preampem :)

Tak więc albo zostań z tym co masz i kup świeżą igłę od Thakkera albo rozglądaj się za nowszym Ortofonem (jak radził MISSE) albo postaw na 440tkę.
Jeśli miałbyś jeszcze Shure M97xE to można by zamówić do niej igłę VL od LPGear.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ