Wkładka do Sanyo Q40

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maciej.PL
Gramofon: Denon DP47F

Wkładka do Sanyo Q40

Post autor: Maciej.PL »

Witam.
Czas na wymianę wkładki w moim Sanyo Plus Q40. Obecnie ATN 120. Szukam czegoś nowego, może ma ktoś wiedzę techniczną co by fajnie zagrało z tym ramieniem. Muzyka różna-stare winyle polskie, zachodnie, budżet około 700 zł.
AT trochę już przelatała godzin i już nie zainwestuje w igłę - czas na zmianę i to chcę uczynić :mrgreen: .
Proszę o propozycję opcjonalnego doboru wkładki z igłą do mojego gramofonu.
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Re: Wkładka do Sanyo

Post autor: pan_winyl »

Cześć Macieju!

Ja poszedł bym w Ortofona 2M Red albo Pickering V-15. Pierwsza będzie bardziej wyraźna w brzmieniu tj podkreśli Ci raczej skrajne rejestry kosztem środka. Pickering będzie bliżej do AT ale z większą szczegółowością. + Picekring to tylko sprowadzana, bo nie widziałem jej w Polszy.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
Maciej.PL

pan_winyl pisze:Cześć Macieju!

Ja poszedł bym w Ortofona 2M Red albo Pickering V-15. Pierwsza będzie bardziej wyraźna w brzmieniu tj podkreśli Ci raczej skrajne rejestry kosztem środka. Pickering będzie bliżej do AT ale z większą szczegółowością. + Picekring to tylko sprowadzana, bo nie widziałem jej w Polszy.

Cześć Kolego.
Dzięki za szybką odpowiedź, tak se myślę co by nie uderzyć w Ortofona 2M Bronze ale.....!!!!!!!

- musiałbym trochę dozbierać kasy

- czy to nie będzie trochę na wyrost do tego gramofonu, oczywiście nic do niego nie mam bo technicznie/wizualnie stan idealny, ale gdzieś są jakieś granice zdrowego rozsądku.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Wszystko dla ludzi. Czemu miałaby być na wyrost, zatem? To tylko dobry Ortofon, jak dora płyta. Po prostu dla Ciebie i tyle. Nie musisz mieć do tego ramienia Jelco ani Mercedes Benc Bum Tralala 8-)
Całkiem fajny gramofon, stabilizacja, przyzwoite ramię. Tylko, że gramofon nie gra lecz kręci. To napęd :D
Dobry efekt uzyskasz w dobrym torze : pre sekcja/wzmax i głośniczki. Masz jakiś?

Była świetna okazja okazja od kolegi z Forum na 2M Blue z b.dobrej ręki. Było brać, bo cena doskonała! Dodałaby życia bo ATN120 fajna ale minimalnie sucha na moje ucho.
Jeśli brzmienie AT Ci pasowało, to może nieco lepiej i w AT też, 440MLa/b/occ, zagra u Ciebie zapewne pięknie..na tym pre, a zwłaszcza kolumnach :D :think: ?
Awatar użytkownika
Maciej.PL

darkman pisze:Wszystko dla ludzi. Czemu miałaby być na wyrost, zatem? To tylko dobry Ortofon, jak dora płyta. Po prostu dla Ciebie i tyle. Nie musisz mieć do tego ramienia Jelco ani Mercedes Benc Bum Tralala 8-)
Całkiem fajny gramofon, stabilizacja, przyzwoite ramię. Tylko, że gramofon nie gra lecz kręci. To napęd :D
Dobry efekt uzyskasz w dobrym torze : pre sekcja/wzmax i głośniczki. Masz jakiś?

Była świetna okazja okazja od kolegi z Forum na 2M Blue z b.dobrej ręki. Było brać, bo cena doskonała! Dodałaby życia bo ATN120 fajna ale minimalnie sucha na moje ucho.
Jeśli brzmienie AT Ci pasowało, to może nieco lepiej i w AT też, 440MLa/b/occ, zagra u Ciebie zapewne pięknie..na tym pre, a zwłaszcza kolumnach :D :think: ?
Już się poprawiam, mój system to
Kenwood L1000m/L1000c
kolumny Vienna Acoustic Mozart Grand
Nie wiem jak dodać opis sprzętu co by się wyświetlał tak jak u Was, ale to już pewnie nie w temacie :lol:
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

A czyli wersja 'rozintegrowana' ;) , sekcja phono wew, bez opcji. To spoko.
No i zagra pięknie.
Masz spory wybór w takim razie. Nagaoka MP-110 za ten budżet to fajny wybór. 2M Bronze również.
Oryginalnie kiedyś do Twojego Sanyo dawano fabrycznie bodaj Shure M75. Bardzo możliwe, że jakiś Shure lepszy by się spodobał, ale może szkoda czasu na eksperymenty.
Awatar użytkownika
Maciej.PL

..... tak to jest system dzielony. No to po mału klaruje się wybór Ortofon/Nagaoka/Shure.
Ten ostatni najbardziej mi pasuje ale V15 zaczynam się rozglądać na ebay bo u nas chyba posucha w tej kwestii, a i cenowo może się trafi. Ciśnienia nie mam na szybki zakup, należę do tych bardziej cierpliwych ;)
Dziękuję za podawane przez Was propozycję bo przecież po to są takie portale i doświadczeni Koledzy. Czekam na jeszcze :clap:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Wkładka do Sanyo Q40

Post autor: Wojtek »

pan_winyl pisze:
Jestem w szoku. Kroki w dół względem AT-120. Z Pickeringiem/Stantonem to wiele zależy od igły, ale czy wyciągnie więcej szczegółów bez nagiego szlifu? No nie wiem.

2M Red nie opłaca się brać (bo bardziej opłaca się OM 10, a to ta sama igła).

Jak już to 2M Blue i wtedy możemy gadać o zmianach/poprawach względem 120tki :)
Albo Nagaoka MP-110 lub jakiś starszy Shure + dobra igła.

Generalnie jak chcesz mieć "mocną zmianę" to trzeba zmienić stajnię.
Przenośka z AT-120 na 440tkę np. może rozczarować, choć to lepszy deal niż 2M Bronze czy analogiczny Ortofon OM 30.

Ew. Grado Black "na próbę" :morda:
Maciej.PL pisze: bo u nas chyba posucha w tej kwestii, a i cenowo może się trafi.
Ostatnio były 3 albo 4 jednocześnie na allegro w OK cenach, więc nie wiem o czym piszesz :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Maciej.PL

Wojtek pisze:
Maciej.PL pisze: bo u nas chyba posucha w tej kwestii, a i cenowo może się trafi.
Ostatnio były 3 albo 4 jednocześnie na allegro w OK cenach, więc nie wiem o czym piszesz :)
Piszę Szanowny Panie o Shure V15, niby są na allegro ale należałoby zadać sobie pytanie( patrząc na zdjecia) czy warto zakupić coś co wygląda jak wyjęte psu z d.......y

Wojtek-Ty byś kupił bo ja nie. Jeżeli piszesz o tych które ostatnio były i są obecnie (w tym dwie aukcje:
to samo body ale igły inne)

http://allegro.pl/wkladka-shure-v15-iii ... ml#thumb/3

http://allegro.pl/kultowa-wkladka-shure ... 37401.html

na allegro to ja dziękuję. Wiem że to są wkładki używane, ale stosunek cena /jakość mnie zniechęca i to tyle w temacie "posuchy" u nas OK ;)

Wojtku, jak zapewne doczytałeś mam jakieś 700 zł przeznaczone na wkładkę, zdaje sobie sprawę dużo i mało, może coś dołożę jak wyczaje na ebay, na moje słuchanie pewnie wystarczy, w zasadzie założyłem ten temat aby zoptymalizować możliwości tego konkretnie modelu jaki posiadam (sprawność techniczna j/w) więc nie przewiduje zmian samego gramofonu bo ten w zupełności mi wystarczy.
Jeżeli możesz Ty jak i reszta forumowych Kolegów w sprawie tego gramofonu vs wkładka będę wdzięczny.
Nie chce przesadzić, kupować coś na wyrost, jakieś granice chyba są :lol:

W ogóle interesuje mnie garść informacji n/t mojego Sanyo na jakim miejscu i w jakiej grupie plasuje się ten gramiak
Awatar użytkownika
Maciej.PL

Jest do kupienia na innym portalu:
Nagaoka MP 110 za 350zł o niej Wojtku pisales :think:
Yamaha MC 9 za 300zł
Grado Silver nowa 810zł
To jest na innym portalu 8-) szukam dalej .......... :doh:
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

Jestem w szoku. Kroki w dół względem AT-120. Z Pickeringiem/Stantonem to wiele zależy od igły, ale czy wyciągnie więcej szczegółów bez nagiego szlifu? No nie wiem.
Kurczę, Wojtek albo miałem słabszy dzień albo coś mi się w oczach mydli. Byłem przekonany że rozmawiam o At 95 a nie AT 120, stąd moje typy.

Oczywiście Red nie będzie tutaj rozwiązaniem, może nie będzie gorszy ale lvl zbliżony, minimalnie gorszy. Co do Pickeringa nadal uważam że byłoby lepiej, minimalnie ale jednak.

Reszta jak w Twoim poście. Jeez zima przyszła i chyba mi czacha zwolniła :D

Wybaczcie za pomyłkę :oops:
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
Maciej.PL

...... wybaczaj, a będzie Tobie wybaczone :pray: :mrgreen:
a tak na poważnie skłaniam się ku Shure V-15 III i to myślę będzie mój cel, więc......... zaczynam polowanie :violence-snipersmiley:
co myślicie, dobry duet???? :dance:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Maciej.PL pisze: Piszę Szanowny Panie o Shure V15
Ja tak samo :) Myślałem że to oczywiste.
Maciej.PL pisze: niby są na allegro
A widzisz, czyli nie ma posuchy jednak :)
Maciej.PL pisze: ale należałoby zadać sobie pytanie( patrząc na zdjecia) czy warto zakupić coś co wygląda jak wyjęte psu z d.......y
... bo wygląd wkładki jest najważniejszy. Jasne :) Nie brałem tego pod uwagę, że ktoś może tak myśleć.

Szczególnie jak się ocenia spód albo tył wkładki których... na co dzień nawet nie widać jak są zamontowane na ramieniu :morda:
Jeśli dla Ciebie to są mocne argumenty "przeciw" to wybacz.

Patrząc jednak na te zdawkowe zdjęcia z tej jednej oferty to chromowane body nie wygląda źle, więc tym bardziej nie wiem dlaczego uważasz że wygląda to kiepsko.

Kojarzy mi się teraz pewien użytkownik forum który chyba swego czasu miał problem z... kolorem jakiejś polecanej wkładki i dlatego jej nie wybrał...
Można i tak ;) Dla mnie to są wesołe przejawy samo-ograniczania się przez fanaberie, a nie rzeczywiste problemy, które miałyby faktyczne znaczenie.
Maciej.PL pisze: Wiem że to są wkładki używane, ale stosunek cena /jakość mnie zniechęca i to tyle w temacie "posuchy" u nas OK ;)
Wniosek: posuchy nie ma, a jest wesołe podejście do zakupu używanych wkładek przeglądającego oferty :morda:

To są w miarę normalne ceny dzisiaj za V15 III więc nie wiem czego Ty oczekujesz.

Stosunek cena/jakość w wypadku tych body jest bardzo wysoka akurat.
Może mylisz stosunek cena/wygląd spodu wkładki? :morda:

Przeglądałeś już ebay ponoć, jak tam sprawy wyglądają? ;)
2x taniej w zamian za ładniejsze egzemplarze może? Nic tylko brać w takim razie :)
Maciej.PL pisze: Wojtku, jak zapewne doczytałeś mam jakieś 700 zł przeznaczone na wkładkę, zdaje sobie sprawę dużo i mało, może coś dołożę jak wyczaje na ebay, na moje słuchanie pewnie wystarczy, w zasadzie założyłem ten temat aby zoptymalizować możliwości tego konkretnie modelu jaki posiadam (sprawność techniczna j/w) więc nie przewiduje zmian samego gramofonu bo ten w zupełności mi wystarczy.
A czy ja gdzieś pisałem że należy wyrzucić Sanyo przez okno? :) Jest OK.
Inaczej w ogóle nie strzępiłbym klawiatury na pisanie o wkładkach do tego gramofonu.
Maciej.PL pisze: Jeżeli możesz Ty jak i reszta forumowych Kolegów w sprawie tego gramofonu vs wkładka będę wdzięczny.
A to my od początku o czymś innym piszemy? Szczerze nie wiedziałem, ale wobec tego sam już nie wiem co pisać jeśli do tej pory pisałem nie na temat :)
Maciej.PL pisze: W ogóle interesuje mnie garść informacji n/t mojego Sanyo na jakim miejscu i w jakiej grupie plasuje się ten gramiak
Średnia półka, bardzo fajna konstrukcja. "Rozwojowa" można rzec.
Normalnie nie odpowiadam na takie pytania jeśli mowa o czymś co już zostało zakupione i jest używane.
Przed zakupami to się można zastanawiać nad takimi rzeczami ;)
Maciej.PL pisze: a tak na poważnie skłaniam się ku Shure V-15 III i to myślę będzie mój cel, więc......... zaczynam polowanie :violence-snipersmiley:
Ale przecież jest "posucha" :D :D :D
Maciej.PL pisze: co myślicie, dobry duet???? :dance:
Dobrze się zgra z tym ramieniem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Maciej.PL pisze: Nagaoka MP 110 za 350zł
A gdzie? Tak z ciekawości, bo co innego widzę, co innego czytam?! Jak w stanie wojennym TV, co innego słyszę co innego widzę ;)
Daj pse link.
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: trafalgar »

darkman pisze:
Maciej.PL pisze: Nagaoka MP 110 za 350zł
A gdzie? Tak z ciekawości, bo co innego widzę, co innego czytam?! Jak w stanie wojennym TV, co innego słyszę co innego widzę ;)
Daj pse link.
Nie dawaj linka ,bo Ci podkupi,a później na alle wystawi za 450. :D

Żart.....masz Dar ,koło Ciebie

https://www.olx.pl/oferty/q-Nagaoka-MP-110/

Dzwoniłem ,aktualna,ale..........ktoś ,nie wiem kto ,chyba ze Szczecina już się wczoraj o nią pytał. :D
Ostatnio zmieniony 01 gru 2016, 12:24 przez trafalgar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ