Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
Damian47akaQcu
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: Damian47akaQcu »

Witam wszystkich forumowiczów.


Sytuacja wygląda tak:

W piątek jadę odebrać swojego Bernarda. Na początku planowałem reanimować artura ale po przeczytaniu kilku postów zrezygnowałem i koszt naprawy nie był tego warty. Do rzeczy. Bernard nie posiada wzmacniacza prawda? Czy mogę go podłączyć bezpośrednio do wieży Technics sa-eh770 do gniazda aux? Jeżeli nie to czy mogę wykorzystać wzmacniacz z artura zamiast przedwzmacniacza gramofonowego? Nie za bardzo znam się na przedwzmacniaczach. Jeżeli czegoś nie podałem to proszę napiszcie, postaram się dodać.
Awatar użytkownika
motown
Posty: 766
Rejestracja: 31 sie 2011, 20:07

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: motown »

No a u nas sprawa wygląda tak: FAQ działu Sprzęt - Ogólne
Pay for that motherfucker record

The Motown Sound™
Awatar użytkownika
BRob
Posty: 612
Rejestracja: 08 lip 2013, 23:09
Gramofon: SL 1710
Lokalizacja: Ząbki WWL

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: BRob »

Cześć.

Do gniazda AUX możesz podłączyć gramofon z wkładką MM tylko za pośrednictwem przedwzmacniacza. Artur, o ile się nie mylę, posiada wkładkę piezoelektryczną więc również nie posiada przedwzmacniacza dla wkładek MM, a taką będziesz miał w Bernardzie.

Jak napisał mój poprzednik - http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=43&t=5465
Zakup przedwzmacniacza jest konieczny.
Awatar użytkownika
darkman
Posty: 10439
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: darkman »

Motown zamiatasz dzisiaj wszystkie kąty :D I dobrze, ;)
Damian47akaQcu pisze: do wieży Technics sa-eh770 do gniazda aux?
Nie zagra kolego. Twój wzmak nie ma sekcji phono pre z tego co widzę na tylnej ściance, ale sprawdź.
Damian47akaQcu
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: Damian47akaQcu »

Nie z tyłu, jest vcr jeszcze. Ale przedwzmacniacz wzmacnia sygnał tak? Zamiast niego można wykorzystać np. wzmacniacz ze starej wieży (zamiast wejścia np. płyty podłączyć gramofon a wyjście głośnikowe do wieży, on ma chyba ok 1w na kanał)?
kielek
Posty: 3185
Rejestracja: 05 paź 2011, 08:34
Lokalizacja: Gdynia

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: kielek »

Nie kombinuj. Przeczytaj tutaj chociaż część co to jest i po co służy pre gramofonowe.
https://www.stereolife.pl/archiwum/pora ... -stage-ach
Damian47akaQcu
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: Damian47akaQcu »

No a coś w cenie do ~120zł? Ma to po prostu grać. Czego szukać? A dowolne urządzenie z wejściem phono będzie dobre? Nie mam w tej chwili na porządny przedwzmacniacz.
kielek
Posty: 3185
Rejestracja: 05 paź 2011, 08:34
Lokalizacja: Gdynia

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: kielek »

Kup sobie Vivanco lub cos w ten deseń ,może znajdziesz coś w używanych to wyjdzie jeszcze taniej.Trochę lepszy i droższy jest np. Behringer
Awatar użytkownika
pan_winyl
Posty: 2110
Rejestracja: 30 sty 2012, 06:04
Gramofon: Elac Miracord 750MII
Lokalizacja: Kraków

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: pan_winyl »

http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramo ... 00522.html

Klasa Vivanco.

ew. możesz kupić przedwzmacniacz do montażu we własnym zakresie wtedy

http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramo ... 69102.html

Musisz mieć przedwzmacniacz, nie kombinuj bo nic z tego nie będzie a szkoda się zrazić na starcie. Po zakupie Bernarda i tak pewnie czeka Cię wydatek na nową wkładkę / igłę.
Dowolne urządzenie z gniazdem oznaczonym PHONO da radę jako wzmacniacz dla Twojego gramofonu.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Kenwood KR 6650 / Kenwood Kr 5400
Kenwood DVF 8100
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
darkman
Posty: 10439
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: darkman »

pan_winyl pisze: do montażu we
lub np kit phono pre AVT - jest kilka versji.
Damian47akaQcu
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: Damian47akaQcu »

Mogę podpiąć do amplitunera przez TAPE?
Awatar użytkownika
BRob
Posty: 612
Rejestracja: 08 lip 2013, 23:09
Gramofon: SL 1710
Lokalizacja: Ząbki WWL

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: BRob »

Gramofon bezposrednio - tylko phono.

Gramofon -》przedwzmacniacz - możesz podłączyć do każdego gniazda liniowego, czyli - tape, aux, tuner, itp.
Damian47akaQcu
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Bernard gs 434 proszę o pomoc (mój pierwszy post)

Post autor: Damian47akaQcu »

Nie uziemienie idzie z ramienia (uziemienie ramienia i kanałów) to łączy się na płytce w jeden kabel, który jest przylutowany do płyty głównej i masy na kablu chinch. Zapodam fotkę co i jak. Chinch nie jest ekranowany, a w środku żadne kable nie są.

https://zapodaj.net/bab5e6a5feea6.jpg.html


https://zapodaj.net/ea725f7749c88.jpg.html

https://zapodaj.net/1e98c0171256f.jpg.html

uziemienie od ramienia (kabelek niebieski) odlutował gdyż zmniejszyło to delikatnie buczenie. Chciałbym aby był tam oryginalny din, co powinienem zrobić, jaki kabel din kupić (czy musi być ekranowany?)?
Damian47akaQcu
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Damian47akaQcu »

W swoim temacie nie doczekam się odpowiedzi, więc zapytam tu. Do Diory aws 303 do radę podłączyć gramofon z wkładką magnetyczną pod złącze gramofon i zagra to głośno (tzn, aby było słychać muzykę)? Chciałbym aby sprzęt był z ,,epoki" a nie gramofon stary a przed wzmacniacz nowy. Mogę taką mieć za nie wielkie pieniądze.
Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 2628
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Tarkus »

Damian47akaQcu pisze:W swoim temacie nie doczekam się odpowiedzi, więc zapytam tu. Do Diory aws 303 do radę podłączyć gramofon z wkładką magnetyczną pod złącze gramofon i zagra to głośno (tzn, aby było słychać muzykę)? Chciałbym aby sprzęt był z ,,epoki" a nie gramofon stary a przed wzmacniacz nowy. Mogę taką mieć za nie wielkie pieniądze.
Diora AWS-303 to, o ile się nie mylę, Tosca? Ma preamp gramofonowy. Na gramofon ma wejście DIN, a więc Bernarda (jeżeli ten posiada oryginalny kabelek) można podpiąć bezpośrednio i z wkładką MM będzie grał. :) Tzn. o ile oba urządzenia - gramofon i amplituner - są sprawne.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)