Black Sabbath - Seventh Star?
- motomis
- Kontakt:
Kupiłem płytę Black Sabbath Featuring Tony Iommi - Seventh Star i mam dylemat czy okładka jest z tego samego wydania co płyta , na płycie napisane jest made in ENGLAND Metryca : A-2 , B-2 , a na okładce z tyłu w dolnym rogu jest The netherlands , może ktos ma taki egzemplarz , i porówna ze swoim egzemplarzem , w górnym rogu jest VERH 29
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jaki jest numer kodu kreskowego?
Co jeszcze jest napisane oprócz A-2, B-2 przy etykiecie?
Wg mnie to może być wydanie niderlandzkie, mimo tego "Made in England" na płycie. Sama płyta mogła zostać wytłoczona w Anglii.
Trochę zagadkowy jest ten pomarańczowy design etykiety. Nie wiem w jakich latach go stosowano.
Widziałem już kiedyś faktyczne wydanie UK tego albumu z takim pomarańczowym labelem, ale widziałem także wydanie holenderskie Seventh Star z etykietą "ufo"
Nie daję tutaj 100% pewności. Może się coś jeszcze wyjaśni jak odpowiesz na te 2 pytania z początku.
Dlatego też nie wykluczam opcji, że faktycznie jest to może płyta UK w holenderskiej okładce
Co jeszcze jest napisane oprócz A-2, B-2 przy etykiecie?
Wg mnie to może być wydanie niderlandzkie, mimo tego "Made in England" na płycie. Sama płyta mogła zostać wytłoczona w Anglii.
Trochę zagadkowy jest ten pomarańczowy design etykiety. Nie wiem w jakich latach go stosowano.
Widziałem już kiedyś faktyczne wydanie UK tego albumu z takim pomarańczowym labelem, ale widziałem także wydanie holenderskie Seventh Star z etykietą "ufo"

Nie daję tutaj 100% pewności. Może się coś jeszcze wyjaśni jak odpowiesz na te 2 pytania z początku.
Dlatego też nie wykluczam opcji, że faktycznie jest to może płyta UK w holenderskiej okładce

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
Mam ta plyte ale jest to calkowity Holender. Kolor labela z pomaranczowego przechodzi w zolty VERTIGO VERH 29 Brak jakiejkolwiek wzmianki o UK ( Na labelu napisane + Originaly mastered at Artisan Sound Recorders, Hollywood California by Greg Fulgineti / Original sound recording made by Phonogram Int. BV -Baarn+ Matrix : VERH 29 A/1 (znak trujkata) 420 C dopisek TimTom Wewnetrzna okladka plyty z tekstami piosenek Zdjecie moge podeslac jutro, dzisiaj juz mi sie niechce wyciagac aparatumotomis pisze:Black Sabbath Featuring Tony Iommi - Seventh Star
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Chodzi Ci o to, że to okładka gatefold (dzięki czemu ma wewnętrzną stronę) czy chodzi o wkładkę z tekstami?Darek pisze:Wewnetrzna okladka plyty z tekstami piosenek
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
Re: Black Sabbath - Seventh Star?
Nie to nie Gatefold, Chodzi mi o wewnetrzna koperte na plyte. Ta plyta chyba nigdy nie zostala wydana w okladce GatefoldWojtek pisze:Chodzi Ci o to, że to okładka gatefold (dzięki czemu ma wewnętrzną stronę) czy chodzi o wkładkę z tekstami?Darek pisze:Wewnetrzna okladka plyty z tekstami piosenek
Tak popatrzylem jeszcze na tyl okladki na zdjeciu i na moja plyte to sa identyczne natomiast label jest inny. Jutro podesle zdjecie labela to porownasz
- motomis
- Kontakt:
kod kreskowy 4228267041
pod labelem strona 1 - VERH 29 A // 2 TRÓJKAT 420 C - z dopisek TimTom
pod labelem strona 2 - VERH 29 B // 2 TRÓJKAT 420 C - z dopisek TimTom ORAZ TY I JESZCZE ZAMAZANE VRH - wyglada ze sie kotos pomylił i potem zagwiazdkował te 3 litery
pod labelem strona 1 - VERH 29 A // 2 TRÓJKAT 420 C - z dopisek TimTom
pod labelem strona 2 - VERH 29 B // 2 TRÓJKAT 420 C - z dopisek TimTom ORAZ TY I JESZCZE ZAMAZANE VRH - wyglada ze sie kotos pomylił i potem zagwiazdkował te 3 litery
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Cóż, informacja o kodzie kreskowym zgadza się zarówno z wydaniem holenderskim jak i tym z UK.
Natomiast informacje a propos macierzy płyty zgadzają się chyba w pełni z tym co u płyty Darka (z wyjątkiem tego, że Darek ma ewidentnie pierwsze tłoczenie, a motomis drugie).
W między czasie natrafiłem też na aukcję na eBayu z całkowitym brytyjczykiem, który ma identyczny label co u motomisia:
http://www.ebay.co.uk/itm/BLACK-SABBATH ... 0684836487
Wniosek:
Płyta z pewnością była tłoczona w UK. Płyta Darka także mogła zostać wytłoczona w UK albo przynajmniej tłoczona w Holandii na bazie matryc z UK.
Niezłe ciekawostki
Poczekamy aż Darek wrzuci zdjęcie swojej etykiety.
Natomiast informacje a propos macierzy płyty zgadzają się chyba w pełni z tym co u płyty Darka (z wyjątkiem tego, że Darek ma ewidentnie pierwsze tłoczenie, a motomis drugie).
W między czasie natrafiłem też na aukcję na eBayu z całkowitym brytyjczykiem, który ma identyczny label co u motomisia:
http://www.ebay.co.uk/itm/BLACK-SABBATH ... 0684836487
Wniosek:
Płyta z pewnością była tłoczona w UK. Płyta Darka także mogła zostać wytłoczona w UK albo przynajmniej tłoczona w Holandii na bazie matryc z UK.
Niezłe ciekawostki

Poczekamy aż Darek wrzuci zdjęcie swojej etykiety.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ciekawe. U Darka natomiast na etykiecie nie ma wzmianki o kraju pochodzenia 
No nic, w tym wypadku moim zdaniem bardziej prawdopodobna jest wersja angielskiej płyty wsadzonej w holenderską okładkę, ale nie wykluczam prawdopodobieństwa, że to już wytwórnia zrobiła taki myk, że trochę brytyjskich płyt trafiło do niderlandów, aczkolwiek w takich wypadkach zazwyczaj są do odnalezienia jakieś ślady na etykiecie (tu ich za bardzo nie ma).
Musiało być jednak trochę reedycji tej płyty skoro trafiamy na tyle różnych wersji labeli

No nic, w tym wypadku moim zdaniem bardziej prawdopodobna jest wersja angielskiej płyty wsadzonej w holenderską okładkę, ale nie wykluczam prawdopodobieństwa, że to już wytwórnia zrobiła taki myk, że trochę brytyjskich płyt trafiło do niderlandów, aczkolwiek w takich wypadkach zazwyczaj są do odnalezienia jakieś ślady na etykiecie (tu ich za bardzo nie ma).
Musiało być jednak trochę reedycji tej płyty skoro trafiamy na tyle różnych wersji labeli

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
Z tego co znalazlem w wiki to plyta wyszla 28 January 1986 w UK na labelu Vertigo, ale nie ma wzmianki o okladce. Nieraz bywa tak ze plyta wydawana jest n/p w USA a okladka jest z Kanady. Moglo tez byc tak ze nagranie i mastering robiono w innym kraju natomiast firma Vertigo miala inny label na kazdy kraj. W Stanach wydawal ta plyte Warner Bros. Ciekawe z jakiego kraju byla okladka Holland/UK/Kanada?
moze ktos ma wydanie USA
moze ktos ma wydanie USA
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W tym przypadku przypuszczam, że ten brytyjski projekt okładki był "wzorcowy", a reszta Europy się na nim wzorowała (jeśli chodzi o okładkę).
Wydanie USA (ze względu na Warner Bros.) z pewnością różni się jakimiś detalami na okładce i etykiecie.
Wydanie USA (ze względu na Warner Bros.) z pewnością różni się jakimiś detalami na okładce i etykiecie.
Szczerze mówiąc to z czymś takim się jeszcze nie spotkałem.Darek pisze:Nieraz bywa tak ze plyta wydawana jest n/p w USA a okladka jest z Kanady.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
Okladka jest taka sama, naklejka zupelnie inna, typowy WBWojtek pisze:Wydanie USA (ze względu na Warner Bros.) z pewnością różni się jakimiś detalami na okładce i etykiecie.
Mam Taka Presleya i AC/DC, gdybym popatrzyl to napewno jeszcze bym jakies znalazl, o jest plyta U2 tloczina w IRE okladka UKWojtek pisze:Szczerze mówiąc to z czymś takim się jeszcze nie spotkałem.
-
Kazda firma robi tak zeby im sie jak najbardziej oplacalo. Jesli drukarnia taniej wydrukuje to dlaczego nie kozystac. Drukarnie czesto informuja gdzie bylo drukowane.eenneell pisze:Made in/ printed in![]()
![]()
Tak bywa
- krolix
Mam taki na angielskim wydaniu "Mob Rules" Black Sabbath (1981). Taki sam design używany był z pewnością także w Irlandii.Wojtek pisze: Trochę zagadkowy jest ten pomarańczowy design etykiety. Nie wiem w jakich latach go stosowano.
Ja podobnie jak Darek widziałem płyty wydane w USA z okładkami z nadrukiem "Printed in Canada". Czytałem gdzieś, że tak wychodzi lub wychodziło taniej (banalna przyczynaWojtek pisze:Szczerze mówiąc to z czymś takim się jeszcze nie spotkałem.Darek pisze:Nieraz bywa tak ze plyta wydawana jest n/p w USA a okladka jest z Kanady.