Wkładka do UNIVERSUM F2091
-
Wkładka do UNIVERSUM F2091
W gramofonie tkwi wkładka którą odkminiono jako AT 70/71/72 - ukłony za pomoc w jej odszyfrowaniu, poniżej zamieszczę jej zdjęcie. Pytanie mam w kwestii jaka wkładka można by ja zastąpić lub czy przy niej pozostać a wymienić igle bo ta jest nieoryginalna. Budżet tak okolo 150 zł mysle ,bo kto wie czy nie bedzie potrzeba jeszcze przedwzmacniacza gdyż rozwiązanie połączenia które planuje nie wiem czy się będzie nadawalo .
-
-
Re: Wkładka do UNIVERSUM F2091
A co chcesz wiedzieć? Słuchałeś na tej wkładce?Czego Ci brakuje?ozzy pisze:Za wiele sie nie dowiedzialem
W tym budżecie nie poszalejesz z nowymi.Z sensownych AT 95 lub Ortofon OM 5 . Ewentualnie polowanie na używkę i później igłę do niej,ale to raczej przekroczy budżet.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pokasowałem Gramofonikowe śmieci.
Tak jak pisze kielek, z takim budżetem za wiele nie zawalczymy, ale warto przynajmniej posłuchać już posiadaną wkładkę, bo to nie jest tak że jest taka licha że odradza się słuchania na niej
Tak jak pisze kielek, z takim budżetem za wiele nie zawalczymy, ale warto przynajmniej posłuchać już posiadaną wkładkę, bo to nie jest tak że jest taka licha że odradza się słuchania na niej

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wiem Wojtek, kielek tez ma racje tylko stoję przed dylematem czy kupic nowa igłę do tej wkładki którą mam bo igla w niej jest po pierwsze w stanie fatalnym a po drugie nieoryginalna ponoć czy kupic nową AT 95 lub tego Ortofona OM 5 i mieć przynajmniej pewność 100% wkładki na przyszłość?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Kup igłę. Posłuchaj, a wkładka i tak się przyda nawet w przypadku wymiany na inną (jak leżakuje w szufladzie, to niespecjalnie boli). Decyzję podejmiesz za jakiś czas i być może jeszcze bardziej świadomie.
-
Zrób jak koledzy radzą. Osłuchasz się na tej co masz,będziesz wtedy mądrzejszy a i punkt odniesienia będziesz miał. Każdy praktycznie z nas przechodził i przechodzi takie dylematy,gdyż nikt nie jest w stanie powiedzieć jak Ci spodoba się dany dźwięk z danej wkładki i jak Ci się spasuje z resztą toru stereo jaki masz. Powtarzam do bólu każdy ma inny słuch,inną akustykę, inny zestaw grający i nie ma recepty co komu polecić. Można na podstawie doświadczeń i wiedzy zasugerować coś tam,ale to zawsze będzie subiektywne.
-
Zrobię jak radzicie. Gdy jednak będę chcial zakupić by wymienić wkladke polecalibyscie jako pierwsza wypróbować AT 95 czy wspomnianego Ortofona OM 5. I jeszcze jedno choc może to pytanie nie w tym miejscu- nie mam pre w wzmacniaczu wiec gramofon mam podłączony do ampli do wejścia phono i z amplitunera do wzmacniacza. Może być czy lepiej zakupić osobny przedwzmacniacz (np. ART DJ)?
-
Podjąłem decyzję o zakupie wkładki Ortofona. Proszę o podpowiedź czy ORTOFON OMB5 to to samo co Ortofon OM 5 E a jeśli nie to czy znaczące są różnice między nimi bo w cenie różnica jest niewielka i nie wiem na którą się zdecydować
-
Te wkładki są dość wysokie w stosunku do innych marek, czy w ten sposób nie dyskwalifikuje ich do zastosowania w niektórych gramofonach? Pytam w kwestii zastosowania jej właśnie do mojego.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dlaczego nie chcesz po prostu kupić nowej igły?
Jeśli brać Ortofona to lepiej dołożyć do OM 10, zamiast brać OM 5.
Między OMB5, a OM5 nie ma różnicy.
Jeśli brać Ortofona to lepiej dołożyć do OM 10, zamiast brać OM 5.
Między OMB5, a OM5 nie ma różnicy.
Bzdura. Popatrz na faktyczne wymiary wkładki, porównaj z AT-95E np. i zrewiduj opinię.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nowej igły nie kupuję z tego względu że wkładka którą posiadam po pierwsze na 100% nie jest wiadome jakiej jest marki więc w ciemno nie będę się bawił w dopasowywanie, po drugie poza igłą nie wiadomo czy sama wkładka nie jest walnięta bo dźwięk brzmi jak edytowany przez grzebień z celofanem. Zakupię wkładkę nową co do której będę miał pewność jaką mam, wiąże się to również z bezproblemowościa na przyszłość w nabywaniu igły. Dzięki Wojtek za sugestię co do Ortofona.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ależ skąd. Co ty pleciesz. Przecież widać gołym okiem że to AT-71

Jest taka szansa, ale bardzo mała. Wkładki bardzo rzadko się psują.
Na walniętej igle nie ma co oceniać tego czy wkładka jest sprawna.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum