Nie więcej jak 20m2.kuba pisze:Na jakim metrażu grają te WHARFEDALE DIAMOND 220 ?
Kolekcje sprzętowe forumowiczów
- Pansebek
- Gramofon: Thorens TD 166 MkII
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów
- amrowek
no to kolejny amplituner dotarł
gra to miłó przyjemnie, ciepło, szczegółowo, dobra separacja i scena,
z minusów i to jak dla mnie poważny nie obsługuje 4 ohm
najbardziej tandetna rzecz w nim to gała od głośności a tak po z a ty ok.
gra to miłó przyjemnie, ciepło, szczegółowo, dobra separacja i scena,
z minusów i to jak dla mnie poważny nie obsługuje 4 ohm
najbardziej tandetna rzecz w nim to gała od głośności a tak po z a ty ok.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
po pierwsze co ty chcesz od tej gałki głośności?
po wtóre mrooowkuuu aleś strzelił foty jakbyś konkurs na zgadnij co pokazuje robił
po wtóre mrooowkuuu aleś strzelił foty jakbyś konkurs na zgadnij co pokazuje robił

Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
- amrowek
taka tandetna i jak się wyrobi to się trzyma jak by chciała a nie mogla
no przecie jest napisane pod tym szlem że audiofile
no przecie jest napisane pod tym szlem że audiofile

- FatCat
- Gramofon: Dual CS-5000
O, tu się można chwalić - świetnie! To u mnie tak - salon:
Sansui AU-919 - serce systemu, mój wzmacniacz docelowy i raczej ostateczny. Chyba jedyny na świecie, bo któryś z poprzednich właścicieli mu bardzo estetycznie wyszlifował fronty gał do żywego aluminium
Zafundowałem mu gruby przegląd, ma nowe gniazda głośnikowe, jest po gruntownym czyszczeniu, ma przelutowaną jedną z płytek, na której wyjątkowo się zestarzały oryginalne luty oraz wymieniony zestaw elementów, które potraciły pojemności / właściwości. Pali łod pierszego i napędza z doskonałym skutkiem kapryśne dziady podłogówki.
Elac FS-207.2 - germańskie wynalazki na ultralekkich kanapkach z aluminium i styropianu oraz wstęgach. Komunikacja pół-biłajringowa, bo co prawda z jednych gniazd głośnikowych idzie, ale dwiema parami kabli - na doły dość znane Belkin Pure AV Silver, na góry Supra PLY 3.4. Właśnie ta i dokładnie ta konfiguracja się świetnie sprawdza - po jednych kablach, albo z Suprą na dole i Belkinami na górze jest bardzo słyszalnie gorzej.
Dual CS-5000, w którym od pół roku "wymieniam" wkładkę. Obecnie na Shure M97xE, docelowo - zobaczymy, sytuacja jest dynamiczna i dzieje się w sumie teraz
Ten model gramofonu mi zasugerował tollo, znalazłem w pięknym stanie, kupiłem i uwielbiam. Trudno mi wymienić jakiekolwiek wady, chociaż jestem wybredny, poza jedną cechą: lekkie ramię i jedynie dwa firmowe koszyki do wyboru.
Sony CS-X333ES - zacny cedek, który praktycznie stoi, bo słucham wyłącznie płyt. Kupiłem go w zestawie z 919, bo w zestawie był sprzedawany, mam trochę płyt, które odtwarza świetnie - z mocą i bardzo detalicznie, ale jednak cyfrowe nośniki to wiecie rozumiecie... jakieś to takie...
Nie jestem pewny, ale to prawdopodobnie wersja z dwoma trafami: waży na pewno powyżej 10kg.
Sypialnia:
Dual CV-441 RC - klocek, na który polowałem przez jakieś 5 lat, w końcu trafiłem w stanie tip-top. To również tip top topów Duala w kategorii wzmocnienie - dual mono o potężnej mocy z imponująco symetryczną architekturą i wielkim porządkiem w środku. Sterowanie realizowane na mikroprzełącznikach, bardzo ciekawa opcja regulacji mocy sygnału z pre, gra doskonale. Do 919 mu oczywiście trochę brakuje, nie jest to tak bardzo angażująca prezentacja, jak to się mówi, ale radzi sobie świetnie. Nie narzuca swojego wyraźnego charakteru, ładnie oddaje średnicę i ma mnóstwo zalet. Te paczuszki pod stolikiem to jakieś manufakturowe maluchy z pełnego drewna - będą spoko, tylko muszę się zebrać i powymieniać przetworniki. Póki co są na jakichś tonsilowskich i w moim odczuciu to nie brzmi powalająco.
Blaupunkt LAB 405 - duma i chluba mojej kolekcji pieszczotliwie zwane w domu konfesjonałami
Duże, duuuuże, ze 60cm wysokości, ze 40 szerokości i płytkie, 20cm, konstrukcja zamknięta. Słuszna waga, 2x14kg o ile dobrze pamiętam. W środku każdego 2x 20cm woofer na Alnico, 2x elipsy na alnico dają średnicę i jakieś klasyczne gwizdki Isophona. Rocznik 69, podejrzewam, że na neutralny, pełny przekaz mogłyby się trzaskać z niejednymi współczesnymi wynalazkami za tysiące.
Denon DP-23F - mój pierwszy gramofon. Nie ma go na fotografii, bo obecnie stoi grzecznie w kącie, mało słucham w sypialni, więc 441 z konfesjonałami "marnują się" w roli odsłuchów przy filmach, chociaż dobrej ścieżki dźwiękowej albo efektów też aż miło w sensownej jakości posłuchać. Trzymam ten set z myślą o większym mieszkaniu w niezbyt odległej przyszłości, akustyka obecnej nie sprzyja pasjonującym odsłuchom, nie ma co się oszukiwać
Przepraszam za jakość zdjęć, marnie ze światłem dzisiaj.
Sansui AU-919 - serce systemu, mój wzmacniacz docelowy i raczej ostateczny. Chyba jedyny na świecie, bo któryś z poprzednich właścicieli mu bardzo estetycznie wyszlifował fronty gał do żywego aluminium

Elac FS-207.2 - germańskie wynalazki na ultralekkich kanapkach z aluminium i styropianu oraz wstęgach. Komunikacja pół-biłajringowa, bo co prawda z jednych gniazd głośnikowych idzie, ale dwiema parami kabli - na doły dość znane Belkin Pure AV Silver, na góry Supra PLY 3.4. Właśnie ta i dokładnie ta konfiguracja się świetnie sprawdza - po jednych kablach, albo z Suprą na dole i Belkinami na górze jest bardzo słyszalnie gorzej.
Dual CS-5000, w którym od pół roku "wymieniam" wkładkę. Obecnie na Shure M97xE, docelowo - zobaczymy, sytuacja jest dynamiczna i dzieje się w sumie teraz

Sony CS-X333ES - zacny cedek, który praktycznie stoi, bo słucham wyłącznie płyt. Kupiłem go w zestawie z 919, bo w zestawie był sprzedawany, mam trochę płyt, które odtwarza świetnie - z mocą i bardzo detalicznie, ale jednak cyfrowe nośniki to wiecie rozumiecie... jakieś to takie...

Sypialnia:
Dual CV-441 RC - klocek, na który polowałem przez jakieś 5 lat, w końcu trafiłem w stanie tip-top. To również tip top topów Duala w kategorii wzmocnienie - dual mono o potężnej mocy z imponująco symetryczną architekturą i wielkim porządkiem w środku. Sterowanie realizowane na mikroprzełącznikach, bardzo ciekawa opcja regulacji mocy sygnału z pre, gra doskonale. Do 919 mu oczywiście trochę brakuje, nie jest to tak bardzo angażująca prezentacja, jak to się mówi, ale radzi sobie świetnie. Nie narzuca swojego wyraźnego charakteru, ładnie oddaje średnicę i ma mnóstwo zalet. Te paczuszki pod stolikiem to jakieś manufakturowe maluchy z pełnego drewna - będą spoko, tylko muszę się zebrać i powymieniać przetworniki. Póki co są na jakichś tonsilowskich i w moim odczuciu to nie brzmi powalająco.
Blaupunkt LAB 405 - duma i chluba mojej kolekcji pieszczotliwie zwane w domu konfesjonałami

Denon DP-23F - mój pierwszy gramofon. Nie ma go na fotografii, bo obecnie stoi grzecznie w kącie, mało słucham w sypialni, więc 441 z konfesjonałami "marnują się" w roli odsłuchów przy filmach, chociaż dobrej ścieżki dźwiękowej albo efektów też aż miło w sensownej jakości posłuchać. Trzymam ten set z myślą o większym mieszkaniu w niezbyt odległej przyszłości, akustyka obecnej nie sprzyja pasjonującym odsłuchom, nie ma co się oszukiwać

Dual CS-5000 \ Ortofon OMB20
Sansui AU-919 \ Dual CV441 RC \ Sony CD-X333ES
Blaupunkt LAB 405 \ Arcus TS-100

jazz, stary soul, stary funk, Brazylia, Afryka, Kuba, IDM, stary hip-hop
-
- amrowek
qcze jak jak wam zazdroszczę......
tego miejsca na ustawienie tego wystkiego
hm ale ten stolik pod stolikiem to mi na IKEĘ nie wygląda.
tego miejsca na ustawienie tego wystkiego
hm ale ten stolik pod stolikiem to mi na IKEĘ nie wygląda.
- FatCat
A jest, tylko z jakieś serii o piczy włos wyższej, niż lack

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
To raczej stolik firmy Multimebel nie Ikei. Całkiem spoko.
- FatCat
amrowkowi chyba chodziło o ten sypialniany. Pod Dualem jest karkołomna konstrukcja - między pierwszym szkłem a nogami Multimebla izolacja z porowatej gumy (podkładki pod nogi krzeseł), potem drugie szkło (głównie dlatego, żeby nie stało oparte o ścianę, ale też zwiększa masę tego blatu), na koniec sosna podparta w 4 miejscach - gruby filc + ta sama, porowata guma, wszystko podkładki pod nogi. Pod nóżkami gramofonu również filc. Eksperymentowałem z różnymi konfiguracjami, same nóżki gramofonu są zakończone twardymi plastikami. Przy ustawieniu bezpośrednio na szkle jest suchawo, znaczny ubytek masy w dźwięku w porównaniu z taką konfiguracją, jak jest teraz. Multimebel bardzo spoko, polecam - to waży zylion kilo i jest na małych kółeczkach. Szkło grubości koło centymetra, sam jeden blat waży wiele kg, izolacja od gruntu i drgań jest absolutna.

- KUTI
Ładnie FatCat

Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Bardzo ładny sprzęt. Elac wydaje się być ciekawy, nigdy nie zwracałem uwagi na ich sprzęty a chyba niesłusznie, niemniej najbardziej zauroczyły mnie Konfesjały. Wyglądają cudownie!
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
-
- Gramofon: Technics SL1300
Było blisko to pojechałem i kupiłem
edit: ech, zdjęcia jak zwykle badziewne, ale ta drewniana obudowa gramofonu na wysoki połysk coś pięknego..
Saba, ale wkład to Dual 1009, wkładka Dual DMS 210
a wzmak Kenwood KA-601
edit: ech, zdjęcia jak zwykle badziewne, ale ta drewniana obudowa gramofonu na wysoki połysk coś pięknego..

Saba, ale wkład to Dual 1009, wkładka Dual DMS 210
a wzmak Kenwood KA-601
- Załączniki
-
- 1478986971658.jpg (15.04 KiB) Przejrzano 1634 razy
-
- 1478986947563.jpg (16.81 KiB) Przejrzano 1634 razy
-
- 1478986926638.jpg (14.15 KiB) Przejrzano 1634 razy
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

- kaf
Zmiany - nowy wzmak - Revox B 150. Niepozorny
Wygląd prosty i ponadczasowy. Sekcja phono wygląda dosyć zacnie, ciekawe czy tak samo zabrzmi.

Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
- chudy_b
Fajny. Ale zawsze miałem wątpliwości przy wzmacniaczach z głośnością regulowaną przyciskami. Jak to działa? Unikałem i nie miałem w rękach. Dziś to norma, ale dziś nie gra dobrze. Kiedyś robiłem Beomastera z przyciskową regulacją głosności, ale, jak to oni, rozwiązanie było kosmiczne, na jakiś żarówkach, przesłonach.