Wymiana labela

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wymiana labela

Post autor: Wojtek »

Krzyś pisze:że etykieta jest wprasowywana na gorąco i dlatego nie da się jej usunąć
Tu mi się przypomina problem z myciem polskich płyt i odpadającymi etykietami po zamoczeniu.

Racja, nie jest to stricte klej, a taka specjalna masa z PVC, która trzyma papierową etykietę przy płycie.
Myślę, że tak czy siak da się papier usunąć z płyty.
Krzyś pisze:(i dlatego np. jak płyty idą na recycling to potem w powstałej z tego masie płytowej mamy niedoskonałości typu fragmenty etykiet)
Może dlatego, że nikomu nie chciało się ich usuwać? Recykling to recykling.
eenneell pisze::D :) Mr Wojtek czasem lubi pomącić :!: Wiadomo!; wprasowywane labele były ;) :) :D
Teraz odezwał się mądry... ;) Dobrze, że wcześniej tego nie negowałeś.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Wymiana labela

Post autor: eenneell »

:D :) :D
Wojtek pisze:Teraz odezwał się mądry... ;)
Dziekuje :!: :)
Wojtek pisze: Dobrze, że wcześniej tego nie negowałeś.
A niby czego :?: ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wymiana labela

eenneell pisze:A niby czego :?: ;)
Mojego "mącenia", jak to nazwałeś, na początku tematu.

JacK:
Najwyżej nakleisz label na label :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Wymiana labela

Post autor: JacK »

Tak czy siak wymienię te labele. Jeżeli są wprasowane to będzie katorżnicza robota, jeżeli klej to benzynka da rade. Swoją drogą z prostego pytania klej czy nie klej dzięki eenneell-owi wyszedł bardzo "poważny" temat.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
eenneell

Wymiana labela

Wojtek pisze: eenneell pisze:A niby czego :?: ;)

Mojego "mącenia", jak to nazwałeś, na początku tematu.
Zauważyłem!
Staram się niezmiernie wsadzić to "ad acta" :) ;) (ale jakoś nie wychodzi :oops: )
Wojtek pisze:JacK:
Najwyżej nakleisz label na label :)
JacK! niekoniecznie pod labelem winyl będzie supergładki :!: może się okazać (z racji wprasowywania papieru )-"taki sobie gładki"
Tu przyznam rację Mr Wojtkowi :!: (co nie zawsze mi się zdarza :) )
Napisz co znalazłeś pod labelem (dla potomnych :!: )
Awatar użytkownika
Jaskier

Wymiana labela

Post autor: Jaskier »

Panowie, w dobie internetu z takiej igły robicie widły. Proszę:

Od 2:22 jest proces "montowania" labela.

Jack, może moja skromna wiedza papiernicza się przyda: większość labeli jest z papieru nieimpregnowanego, więc wystarczy go rozwłóknić - czyli rozpuścić w wodzie. Namocz po prostu tego labela na jakiś czas (na kilka godzin) w wodzie destylowanej, a sam się rozpuści. Oczywiście włókna mogą, a nawet na pewno wnikną w rowki, więc potraktuj ją myjką od razu. Niestety i tak w 100 % nie usuniesz labela, ponieważ w procesie tłoczenia częściowo wtopił się w winyl, ale to nawet lepiej, bo będziesz miał dobry, matowy "podkład" pod nowego labela. W razie czego mam klika płyt, które mogę Ci podrzucić "na próbę".
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, 13:51 przez Jaskier, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JacK

Bardzo dziękuję za podpowiedzi... skontaktuję się jakby co :)
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
JacK

Wymiana labela to ciężka i żmudna robota. Oryginalny label jest wprasowany i tak jak Jaskier pisał można go rozwłóknić ale trwa to bardzo długo. U mnie trwało to trzy dni kiedy po kawałeczku zdejmowałem papier z płyty. Powierzchnia która pozostaje nie jest gładka, wszędzie widać kawałki papieru nie do usunięcia. Nowy label trzeba wydrukować na papierze o gramaturze nieco większej od standardowej bo inaczej widać nierówności. Chyba lepszym rozwiązaniem jest jednak klejenie nowego labela na istniejący, wtedy nie ma problemów z nierównościami, a można też zastosować cieńszy papier.
Wydaje mi się że dużo zależy od reżimu technologicznego z jakim płyta jest zrobiona, wiec trudności z wymianą mogą być inne w różnych przypadkach.
Awatar użytkownika
Jaskier

Wymiana labela

Post autor: Jaskier »

Mogłeś jeszcze zaryzykować z użyciem drobniutkiego papieru ściernego, żeby wyrównać powierzchnię. Ryzyko polega na tym, że mógłbyś przejechać poza obszarem labela (po outrunie) i wtedy kicha...
eenneell

Wymiana labela

Albo przyłożyć cyklinę; o r= r- label, lub ostrze nożyka do papieru w odpowiednim miejscu odłamane- czyli r= 0,5 D labela :idea: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
JacK

Dobre pomysły zawsze w cenie :mrgreen:
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Wymiana labela

Post autor: Robert007Lenert »

Przepraszam, ale nie rozumiem jak mozna pozbawic plyte oryginalnego labela? Nie w sensie technicznym. To akurat jest jasne.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wymiana labela

Robert007Lenert pisze:Przepraszam, ale nie rozumiem jak mozna pozbawic plyte oryginalnego labela?
A czytałeś dokładnie?

Jak jest popisany, porysowany czy w inny sposób uszkodzony to poniekąd ma to jakiś sens estetyczny.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK

Nie dało się odczytać informacji z labela ale estetyka oczywiście też, choć wielkim estetą nie jestem. Informacje zawarte na oryginalnym labelu były po prostu pomazane flamastrem i czymś ostrym (może twardy ołówek - nie wiem) aż były zrobione szerokie bruzdy w etykiecie.
Awatar użytkownika
Krzyś

Post autor: Krzyś »

Wojtek pisze:Tu mi się przypomina problem z myciem polskich płyt i odpadającymi etykietami po zamoczeniu.
mi jakoś nigdy nie żadna nie odpadła. Nie myłem dużo polskich płyt (może ze 30-40), ale z drugiej strony nie słyszałem też, żeby komukolwiek innemu odpadła. Owszem, odpadały etykiety z Diamond Disców Edisona (mam nawet taką płytę z odpadniętą etykietą), ale to akurat dlatego, że były klejone, w przeciwieństwie do wszystkich innych płyt (wyjątki - poza Diamond Disc - to np. płyty lakierowe/decelitowe) - a klejone były dlatego, że Edison nie chciał bulić kasy za patent konkurencji z wklejaną na gorąco etykietą.
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
ODPOWIEDZ