Kolekcje Płyt Forumowiczów

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Kolekcje Płyt Forumowiczów

Post autor: darkman »

RCOM2180 pisze:
..ziew :mrgreen: .. zasadniczo to pokazałeś wszystko co stanowi źródło twoich kompleksów.
To wyjaśnia sprawę.

Twój plebejski ton to zawoalowany mobing po prostu czyli zwykła lamerka internetowa, na miarę własnej (twojej) wyobraźni. Kłopot w tym, że nie jest ona imponująca.
To jakaś absurdalna dziecinada.
(pseudo)Polemika z tobą stanowi odwrotność względności absolutnej (Jefferson i Locke, BTW):
Strażnik na statku marynarki wojennej zauważa światło na jednostce nieopodal. kapitan mówi mu, by nadał do niej wiadomość:
- Macie natychmiast zmienić kurs o 20 stopni.
Po chwili przychodzi odpowiedź:
- To Wy musicie natychmiast zmienić kurs o 20 stopni.
Kapitan jest wściekły. Sam wysyła kolejną wiadomość:
- Jestem kapitanem. Za chwilę się zderzymy. macie natychmiast zmienić kurs o 20 stopni!
I kolejna odpowiedź:
- jestem marynarzem 2giej klasy i zalecam Wam zmianę kursu o 20 stopni.
Kapitan ma pianę na ustach:
- To jest statek wojenny!!

Po chwili przychodzi odpowiedź:
- A to jest latarnia.

Dalszą wymianę uprzejmości z tobą uważam za bezsensowną i nierokującą nadziei na sensowną argumentację czegokolwiek.
Żegnam zatem, bezpowrotnie.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2016, 16:22 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
holy_shit_89

Post autor: holy_shit_89 »

Obrazek
Awatar użytkownika
vinylfan
Gramofon: Dual CS 460

Post autor: vinylfan »

Świeżutki zakup prosto z Japonii. Dotychczas miałem "Podróż do wnętrza ziemi" jedynie na CD.W końcu przyszedł czas na winyl.
A propos wydań na CD. Czy zbieracie wydania płyt CD w wersjach card sleeve (mini vinyl replica)?
Załączniki
journey.jpg
Gramofony:Dual CS 460 + Ortofon OM 10, Unitra G-620 Fryderyk + AT-95E
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
Awatar użytkownika
cooledit
Gramofon: Acoustic Solid

Post autor: cooledit »

Żeby tak specjalnie polować to nie ale kilka mi się trafiło.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Ja też nie, ale trochę mam ze względu na to, że na przełomie wieków i na początku lat 2tysięcznych była podaż sporej ilości jazzu w takich wydaniach. Miled Davis, Trane, Ornette, Shepp, Ayler. Trochę tego mam, zwłaszcza Davisa. Natomiast z poza jazzowych mam dosłownie kilka Pink Floydów i King Crimson.(prawdopodobnie mam je z OBI, które wrzucałem do szuflady.. ale zapomniałem której :? .. aż poszukam :D)
Teraz niedawno był rzut rynkowy Mingusa i Jarreta, Garbarka, Coltrane, Evans-p, Mangione, na japończykach, ale Mingus akurat nie w wydaniach card sleeve tylko plastik z OBI (po 19 zeta w ogóle było sporo tytułów na ścianie wschodniej i chyba nadal można coś znaleźć).
Awatar użytkownika
vinylfan

cooledit pisze:Żeby tak specjalnie polować to nie ale kilka mi się trafiło.
Ja z kolei zapaliłem się na te wydania gdzieś tak pod koniec 1998 r. Na początek poszły japońskie edycje płyt Genesis, a później Jethro Tull, Marillion i Van der Graaf Generator. W sumie skompletowałem takich wydań płyt ok. setki. Teraz już ich nie kupuję.Po kilkunastoletniej przerwie powróciłem do pierwszej miłości, czyli do ukochanych płyt winylowych, od których cała moja przygoda z muzyką się zaczęła.
Awatar użytkownika
cooledit
Gramofon: Acoustic Solid

Post autor: cooledit »

Mnie się trafiło, parę lat temu przez przypadek, pierwsze osiem płyt Dead Can Dance. Nie brać tego po 40 PLN-ów za sztukę byłoby grzechem niewybaczalnym. Więc łyknąłem i potem już tego nigdy na Alledrogo nie widziałem w całości. Czasem jakaś zabłąkana sztuka ale już nie za takie pieniądze.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
Awatar użytkownika
vinylfan

vinylfan pisze:
Myszor pisze:Jak oceniasz ?
Jeszcze jej nie słuchałem. Jak tylko przesłucham, podzielę się wrażeniami.
Wczoraj przesłuchałem tę reedycję ("Obscured by Clouds" PF). Wizualnie album wydany perfekcyjnie: okładka z zaokrąglonymi rogami, dwa stickery, w tym jeden informujący, że album zawiera muzykę do filmu "La Valee", czarna koperta ochronna. Cóż, jeśli chodzi o brzmienie to w zasadzie nie ma się do czego przyczepić: dźwięk jest szczegółowy, przyjemny w odbiorze, słucha się tego naprawdę fajnie.I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie pewna niedoskonałość (nie wiem czy tak jest na wszystkich kopiach tego wydania czy tylko na moim egzemplarzu), a mianowicie w przerwach pomiędzy utworami pojawiają się cykliczne głuche stuknięcia i słychać jednostajny cichy przydźwięk. Nie jest to jakieś bardzo drażniące ale moim zdaniem nie powinno tego być. Podobny przydźwięk występuje w przerwach pomiędzy utworami na reedycji albumu "Meddle".
To tyle wrażeń na gorąco.
Awatar użytkownika
RCOM2180
Gramofon: działa

Post autor: RCOM2180 »

vinylfan pisze:Czy zbieracie wydania płyt CD w wersjach card sleeve (mini vinyl replica)?
Już myślałem, że mi gdzieś zginęła. Nawet jest obi (wydana w UK) oraz grube, plastykowe etui (niestety nietrwałe) jak w LP-ach MoV-u. :) Pierwsza i ostatnia płyta wydana w ten sposób jaką kupiłem. Było to w latach 1999-2001 i chyba dałem się wówczas nabrać na "dziwność" wydania, bo jedną płytę CD z Oxygene już miałem. Płyty CD pakowane do tekturowych/papierowych kopert to jakieś nieporozumienie. Jak to ma się nie porysować?
Załączniki
jmj.jpg
jmj1.jpg
Awatar użytkownika
vinylfan

RCOM2180 pisze:Płyty CD pakowane do tekturowych/papierowych kopert to jakieś nieporozumienie. Jak to ma się nie porysować?
Fakt. Trzeba bardzo uważać aby ich nie porysować. Ale szczytem braku dbałości o nieporysowanie płyt było wydawnictwo Pink Floyd "Is There Anybody Out There. The Wall Live Pink Floyd 1980-1981" z 2011 r. z płytami niczym nieosloniętymi wsuniętymi w małe kieszonki w okładce książki (co zresztą okazało się sporą wadą tego wydania gdyż przy wyciąganiu i wkładaniu łatwo można je porysować). W tym przypadku od razu przełożyłem płyty do tradycyjnego plastikowego pudełka, co też czynię z niektórymi płytkami z wydań card-sleeve.
Chociaż trzeba przyznać, że w przypadku japońskich card-sleeves płytki są zabezpieczone przeżroczystą folią, analogicznie jak płyty winylowe.
Załączniki
pink floyd is there....jpg
Awatar użytkownika
Dziadek
Kontakt:

Post autor: Dziadek »

vinylfan pisze: Podobny przydźwięk występuje w przerwach pomiędzy utworami na reedycji albumu "Meddle".
Wlasnie przesluchalem moja plyte i nic takiego nie wystepuje
Awatar użytkownika
vinylfan

Dziadek pisze:
vinylfan pisze: Podobny przydźwięk występuje w przerwach pomiędzy utworami na reedycji albumu "Meddle".
Wlasnie przesluchalem moja plyte i nic takiego nie wystepuje
Ale mówimy o reedycji 2016? Jeśli tak, to muszę jeszcze swoją przesłuchać na innym gramofonie.
Awatar użytkownika
RCOM2180
Gramofon: działa

Post autor: RCOM2180 »

vinylfan pisze:Chociaż trzeba przyznać, że w przypadku japońskich card-sleeves płytki są zabezpieczone przeżroczystą folią, analogicznie jak płyty winylowe.
Mam jedną japońską płytę wydaną w dziwacznym, tekturowym opakowaniu. Sam CD był wciśnięty do takiej torebki jak widać na fotce. Biała strona jest dość szorstka i aż dziwne, że na płycie nie ma nawet kopertówek. Partanina jak na Japończyków. Już bym wolał dziadowskiego digipacka, gdzie jest normalna tacka.
Załączniki
Zdjęcie-1723.jpg
darek 61

Post autor: darek 61 »

Gramofon mam od półtora roku.Od tego czasu nazbierało się około 200 płyt i nadal mnie cieszy powiększanie kolekcji :shhh: .Jest pewien problem,coraz gorzej jest mi coś odszukać.Może je w jakiś sposób uporządkować,ale one ciągle zmieniają miejsce położenia.Po kolorach grzbietu już nie ogarniam.Jak wy sobie z tym radzicie.
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

Też tak często mam. Po grzbietach nie da rady i tak przewertujesz wszystko zanim znajdziesz to co zagubiłeś. Staraj się jednak odkładać tam gdzie stało pierwotnie na swoje skatalogowane miejsce. Człowiek ma raczej pamięć wzrokową bardziej rozwiniętą i po tym zapamiętuje
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
ODPOWIEDZ