Wkładka AT30E - co zrobić?

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
danielo80

Wkładka AT30E - co zrobić?

Post autor: danielo80 »

Witam wszystkich forumowiczów i nie tylko (bo jeszcze 10 min temu należałem do tych drugich ;) )
Dopiero zaczynam przygodę z winylami i powoli kompletuję swój pierwszy zestaw do ich odtwarzania. Mam już gramofon, który prawdopodobnie ma wkładkę MC Audio Technica AT30E. W sumie na 100% nie jestem pewien czy to dokładnie ten model wkładki, ale mam poszlaki:
- mój gramofon występował seryjnie z (MM) AT72E lub (MC) AT30E
- gdy podłączyłem gramofon do wzmacniacza to na ustawieniu MC grał o wiele lepiej
- wygląd wkładki bardzo zbliżony do AT30E (z manuala vinylengine)
Niestety od dołu wkładki powinna być folia z modelem, ale chyba gdzieś się odkleiła i widać tylko "bebechy"
Do rzeczy więc: proszę Was o pomoc, ew. radę co zrobić z tą wiekową już wkładką? Bo z tego co wyczytałem, to chyba się w niej igieł nie wymienia (lub są niedostępne), ale może się mylę.
Jeśli faktycznie jest problem, to polećcie proszę jakiś zestawik wkładka+igła godny uwagi. Wiem, że preference akustyczne są indywidualne, ale coś uniwersalnego, dostępnego bez odwiedzin w wonga.com i godnego polecenia może się znajdzie?
Muzyka jakiej słucham to raczej lekki jazzik, old rock, trochę muzyki instrumentalnej.
Gramofon to Siemens RW-777 (Sanyo Plus Q50).
Dzięki.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Wkładka AT30E

Post autor: Wojtek »

danielo80 pisze: Do rzeczy więc: proszę Was o pomoc, ew. radę co zrobić z tą wiekową już wkładką? Bo z tego co wyczytałem, to chyba się w niej igieł nie wymienia (lub są niedostępne), ale może się mylę.
Mylisz się. Są dostępne igły, ale nie ma tanich zamienników. Jedynie oryginalne.
Poszukaj sobie "ATN-30E" ;)
danielo80 pisze: to polećcie proszę jakiś zestawik wkładka+igła godny uwagi.
Zupełnie nie na temat.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
danielo80

Dziękuję za sprostowanie. Hmm, w sumie w moim przypadku to niewielka różnica: brak możliwości wymiany igły / igła po >100E ;)
Niemniej dobrze wiedzieć, że jest alternatywa. Mam jeszcze głupie pytanko, ale wolę się upewnić. Rozumiem, że gdybym się zdecydował na wymianę systemu MC na MM (wymiana wkładki), to dla gramofonu to nie ma różnicy, tylko wzmacniacz na wejściu przestawić muszę na MM?
Trochę nie na temat, ale nie chcę zaśmiecać kolejnym postem: przewód sygnałowy zakończonym DIN5 przelutowałem na RCA, jednak na próbę bez "wyciągania" osobnej masy. Gramofon nie brumi, ani nic z tych rzeczy. Można wg Was to tak zostawić?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

danielo80 pisze: Hmm, w sumie w moim przypadku to niewielka różnica: brak możliwości wymiany igły / igła po >100E ;)
Aha :)
danielo80 pisze: Rozumiem, że gdybym się zdecydował na wymianę systemu MC na MM (wymiana wkładki), to dla gramofonu to nie ma różnicy, tylko wzmacniacz na wejściu przestawić muszę na MM?
W teorii tak.
danielo80 pisze: Trochę nie na temat, ale nie chcę zaśmiecać kolejnym postem: przewód sygnałowy zakończonym DIN5 przelutowałem na RCA, jednak na próbę bez "wyciągania" osobnej masy. Gramofon nie brumi, ani nic z tych rzeczy. Można wg Was to tak zostawić?
Skoro nie słyszysz niepożądanych efektów to można :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
caveas
Gramofon: Telefunken CS20

Post autor: caveas »

A to ciekawe bo mam RW666 - model o krok niższy niż "777". To bardzo poprawne konstrukcje i miłe w użytkowaniu. Ciekawe ile by trzeba było za to zapłacić teraz gdy deska z silnikiem i ramieniem potrafi kosztować 6000 i więcej???
AT30E to "dziwna" MC z wymienną "igłą" . Wymienny jest tak naprawdę cały zespół igła z zawieszeniem i cewkami.
kupiłem na
http://www.turntableneedles.com/Audio-T ... _1491.html
Igłę sferyczną (E wtedy nie było) za ponad 600zł z transportem. Niby bolało w kieszeń ale mam już to za sobą.
A i tak gra lepiej niż wszystko co słyszałem w tym zakresie cenowym. Abstrahując od pasma , zrównoważenia , które nota bene jest b. poprawne to brzmienie jest na wszystkim takie prawdziwsze od tanich drapaków. Poukładane, nie wyskakuje "s", talerze nie kują a pięknie różnicowany jest patyk i naturalne wybrzmiewanie. Instrumenty i co najważniejsze głosy materializują w przestrzeni.
Moja rada - za 800zł nie zrobisz tej płynności i gładkości z wkładek MM więc warto chyba dokupić sobie igłę.
W porównaniu do DL103 AT31 jest "milsza" w odbiorze no i oczywiście lepiej spasowuje się z lekkimi i średnimi ramionami bez dodatkowych zabiegów.
Ar2r
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A :chores-mowlawn:
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

caveas pisze: za 800zł nie zrobisz tej płynności i gładkości z wkładek MM
A to z jakiego powodu?
caveas pisze: A i tak gra lepiej niż wszystko co słyszałem w tym zakresie cenowym.
A co kolega słyszał w tym zakresie cenowym?
caveas pisze: talerze nie kują a pięknie różnicowany jest patyk i naturalne wybrzmiewanie
Yyyy, ale co kolega ma na myśli? Patyk? W sensie drewniany? :think:
caveas pisze: Instrumenty i co najważniejsze głosy materializują w przestrzeni
Że przepraszam, co? Jak to materializują w przestrzeni? Materializują co, się w co? "Matko Jedyno Kochano" możesz kolega rozwinąć tę twórczą myśl?
Awatar użytkownika
caveas

Do darkmana
Wkładki MC są z definicji lepsze od MM (mniejsze zniekształcenia) ale dają o rząd mniejszy sygnał.
Nie wykluczam sytuakcji, że najtańsza wkładka MC1 będzie definitywnie gorsza od drogich highendowych wkładek MM.
To wydaje się oczywiste.
Ad osłuchania z różnymi wkładkami to słuchałem w zasadzie wszystkie przeboje rynkowe Regi, AT, Sumiko, Shure, Stanton, Denon, Sanyo, Sony , Philips, Elac, Yamaha, ADC, Tectron, Goldring, Ortofon.....
Minęła mnie jednak technika MI (Grado) i jestem b napalony żeby przerobić temat.
"patyk" to pałka perkusji. Na niektórych nagraniach (tych audiofilskich) często zostawia się brudy w postaci trzeszczenia fotelika, przydechów, skrzypienia pedału w fortepianie, lizania palca przed zmianą strony w nutniku.... Zwiększa to realizm i jest wisienką na torcie dla złotouchych.
A jak sobie lepiej posłuchasz nagrań akustycznych (zamknij oczy dla koncentracji) to "zobaczysz " uszami pozorne źródła dźwieku.
Jeśli nie, to trzeba doinwestować w sprzęt albo adaptację akustyczną.
Nie wiem czy jest prawdziwa historia o niewidomym rowerzyście, który jeździł po lesie i kląskając językiem "widział" przeszkody. Jak sowa?
Wszystko jest pewnie możliwe - zależy to od koncentracji.
Ćwiczenia na postrzeganie efektów przestrzennych z systemu L,P i rozmieszczenie zestawów można zacząć od Roger Waters Radio KAOS.
Ar2r
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Do caveas :D
Aha to dzięki za wyjaśnienie. Zwłaszcza tego patyka co mi się z winem patykiem pisanym od razu skojarzył. No i tej materializacji, bo kurde tego nie wiedziałem do tej pory. Dopytam tylko czy to się każdemu materializuje bez łachy czy po prostu trzeba wierzyć bardzo?
caveas pisze: Jeśli nie, to trzeba doinwestować w sprzęt
To też dzięki! Masz rację. Zacznę od tego. A mógłbyś coś polecić?
caveas pisze: Ćwiczenia ..) można zacząć od Roger Waters Radio KAOS.
No tu kurcze nie wiem, bo to może być za trudna muza dla mnie. Postaram się jednak. Oczywiście.
Kurde, a idzie to dostać w ogóle gdzieś? Bo może na kompakcie.. albo w mp3ce bym jakoś pokombinował? Hę? jak myślisz.. na jutubie to powinni mieć?
Dziękuję za rady.
caveas pisze: kląskając językiem "widział"
No tutaj to na pewno będę miał problem, bo wiesz palenie fajek przez 40 lat robi swoje. Z językiem już słabo, a z klaskaniem obrzękłe mając śluzówki..jak te prawice nie przymierzając, chociaż pamiętam, mi koleżanka jedna mówiła kiedyś, że język mam sprawny. Znaczy ona mówiła, że bardzo jej się podobało ale nie lubię się chwalić.
No nic coś poczaruję. A.. właśnie ona mówiła wtedy pamiętam: "something magic" i oczy faktycznie miała zamknięte zdaje się, tak jak napisałeś o tych oczach przy klaskaniu językiem.
caveas pisze: sobie lepiej posłuchasz nagrań akustycznych
No nie bardzo mam takie chyba, że coś możesz polecić. W radio idzie to znaleźć? Jakie piosenki byś polecił?
(bo na razie to nie doinwestuję tego sprzętu, muszę najpierw sprzedać to co mam).
Dzięki za rozjaśnienie tematu. Wreszcie ktoś konkretny na forum. Fajnie i wesoło.
Awatar użytkownika
caveas

Wino patykiem pisane koncentrowałem do postaci winiaku za takich czasów, że "wina uległa przedawnieniu".
Każdy ma oczy, wszyscy aparaty foto a nie każdy jest fotografikiem, mamy palce a nie każdy jest Zimermanem czy choćby (uwielbiam) Petersburskim Jr.
Włącz sobie Irkę Santor (świetnie zagrane płyty) albo nawet Jaremę Stępowskiego. Wygoń żonę psa na spacer wyłącz TV i POSŁUCHAJ!!!!.
Może spłynie dar słyszenia?
Polecam RMF Classic, Radio bajka, Radio Zet chili, i wieczorami 3 audycje autorskie.
Waters Nie ma? to tak jak ze słuchaniem "nie słyszę, nie widzę, nie rozumiem, zarobiony jestem"
http://allegro.pl/roger-waters-radio-k- ... 44814.html
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... rs%20radio
Mp3 nic nie daje , może FLAC?
a na pierwszy rzut ucha
https://www.youtube.com/watch?v=Ty-djRmxxio

Wracając do AT30E.
Nawet z igłą sferyczną i naciskiem rzędu 2,5g to świetna wkładka.
Oszczędzam ją i słucham na niej tylko nie ściachanych płyt.
Ar2r
danielo80

Wielkie dzięki za przydatne informacje. Rozjaśniło mi się trochę w głowie i faktycznie spróbuje dorwać może na eBayu lub skorzystać z linka caveas'a i kupić igłę ATN-30E.
W instrukcji do gramofonu napisano, że była też wersja z MM (AT72E).
Z samego gramofonu jestem b. zadowolony, choć jechałem do gościa po właśnie RW-666 tyle, że jego stan był słaby, a za 1,5 stówy więcej miał on jeszcze pięknego RW-777. Cóż, myślę, jak już trzasnąłem te 70km to nie będę wracał z pustymi rękami i tak też zrobiłem :)
Do caveas:
masz w swoim Siemensie wyciągniętą masę?
Awatar użytkownika
caveas

Nie ma oddzielnego kabelka na masę.
Ale nie buczy nawet z wkładką MC DL103 II i preampem project phonobox II ani z wewnętrznymi więc nic nie poprawiałem w konstrukcji.
a ten 777 jest srebrny? Moja 666 jest aluminiowa.
Nie pamiętam nawet z jaką go wkładką kupiłem.
Ar2r
danielo80

Panel przedni mam również aluminiowy. W sumie bardzo podobny do RW666 tyle tylko, że orientacja przycisków jest pionowa. Płyta górna wygląda na taką samą, brązowa, jakby z kompozytu jakiegoś. Tylko talerz w stosunku do 666 mam trochę inny.
Awatar użytkownika
pawlos
Gramofon: l-75 l-78 s-500

Post autor: pawlos »

666 jest szatński :) ale fajnie gra .( tak mówi moja małżonka)
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
Awatar użytkownika
caveas

A porównanie z td-166 od strony dźwiękowej?
Ar2r
ODPOWIEDZ