Cichy dźwięk wzmacniacz ws 332
-
Witam!
Jestem nowy na forum i dopiero zaczalem przygode z gramofonami. Odziedziczylem bernarda gs 460 i wzmacniacz unitra ws 332. dokupilem wkladke at 95 E. niestety podpialem wszystko i dzwiek jest tragicznie cichy. ustawiona na maxa glosnosc a ledwo co slychac. dokupilem przejsciowke z din 5 na 2x chinch i podlaczylem do wiezy philipsa pod wejscie AUX bo innego nie ma. dzwiek jest odrobine lepszy i glosniejszy ale tez trzeba ustawic na maxa zeby bylo cokolwiek slychac. czy wiecie moze czym to jest spowodowane? czy jest to wina braku przedwzmacniacza. wydalem 150 zl na wkladke i przejsciowke i nie wiem czy wydawac kolejne pieniadze na przedwzmacniacz lub cokolwiek innego byleby poprawic ten dzwiek. a moze lepiej kupic nowy gramofon? prosze o pomoc
Mateusz
Jestem nowy na forum i dopiero zaczalem przygode z gramofonami. Odziedziczylem bernarda gs 460 i wzmacniacz unitra ws 332. dokupilem wkladke at 95 E. niestety podpialem wszystko i dzwiek jest tragicznie cichy. ustawiona na maxa glosnosc a ledwo co slychac. dokupilem przejsciowke z din 5 na 2x chinch i podlaczylem do wiezy philipsa pod wejscie AUX bo innego nie ma. dzwiek jest odrobine lepszy i glosniejszy ale tez trzeba ustawic na maxa zeby bylo cokolwiek slychac. czy wiecie moze czym to jest spowodowane? czy jest to wina braku przedwzmacniacza. wydalem 150 zl na wkladke i przejsciowke i nie wiem czy wydawac kolejne pieniadze na przedwzmacniacz lub cokolwiek innego byleby poprawic ten dzwiek. a moze lepiej kupic nowy gramofon? prosze o pomoc
Mateusz
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Cichy dźwięk wzmacniacz ws 332
Unitra ws332 ma wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy działający tylko pod klawiszem phono. Wieża zapewne nie ma przedwzmacniacza bo AUX to zazwyczaj wejście liniowe i tutaj potrzeba zewnętrznego przedwzmacniacza gramofonowego.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
problem w tym, ze jak podlaczam gramofon pod wzmacniacz i do niego kolumny to dzwiek jest jeszcze gorszy. a byc moze po prostu wzmacniacz jest zepsuty.
-
Najlepiej sprawdzic na pożyczonym wzmakuorlik_13 pisze:problem w tym, ze jak podlaczam gramofon pod wzmacniacz i do niego kolumny to dzwiek jest jeszcze gorszy. a byc moze po prostu wzmacniacz jest zepsuty.

albo wzmak sprawdzic u kogoś z gramofonem

A moze warto poczytac:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1410472.html
Ostatnio zmieniony 14 lis 2011, 14:38 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Rozumiem, że w przypadku WS 332 gramofon podłączasz pod wejście phono/gramofonowe?
Unitra miała zwyczaj oznaczać wejścia/funkcje oznaczać obrazkami zamiast napisami
Phillips "gra lepiej", bo jest ogółem pewnie lepszym wzmacniaczem od WS 332, ale ze względu na to, że nie posiada on wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego, dźwięk jest cichy. AUX to wejście liniowe, niekompatybilne z sygnałem z wkładki gramofonu.
Jeśli problem nadal występuje po podłączeniu Benka pod Phono i przełączenie wzmacniacza Unitry na Phono, to znaczy że raczej wzmacniacz Unitry jest uszkodzony. Wtedy najtaniej wyjdzie zakup zewnętrznego przedwzmacniacza (Vivanco i inne) by podpiąć całość do wieży Phillips.
Unitra miała zwyczaj oznaczać wejścia/funkcje oznaczać obrazkami zamiast napisami

Phillips "gra lepiej", bo jest ogółem pewnie lepszym wzmacniaczem od WS 332, ale ze względu na to, że nie posiada on wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego, dźwięk jest cichy. AUX to wejście liniowe, niekompatybilne z sygnałem z wkładki gramofonu.
Jeśli problem nadal występuje po podłączeniu Benka pod Phono i przełączenie wzmacniacza Unitry na Phono, to znaczy że raczej wzmacniacz Unitry jest uszkodzony. Wtedy najtaniej wyjdzie zakup zewnętrznego przedwzmacniacza (Vivanco i inne) by podpiąć całość do wieży Phillips.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
podlaczylem pod phono i dzwiek jest strasznie cichy. pozniej sprawdzilem wzmacniacz podlaczajac go pod wieze, tzn. poscilem muzyke i pod wyjsce na sluchawki podlaczylem przejsciowke na chinche. podpialem je pod unitre i dzwiek byl rowniez strasznie cihcy. doszedlem wiec do wniosku ze wzmacniacz jest zepsuty i musze zakupic przedwzmacniacz gramofonowy do wiezy i wtedy juz wszystko bedzie cacy i bede mogl sie nacieszyc winylami;) dziekuje za pomoc.
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Twoje wnioski wydają się całkiem słuszne. Powodzenia 

Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kolejny minus punkt dla Unitra Klubu 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Kolega tu pisze, że podłączał gramofon do wejścia phono i było 'cienko'.
Jeśli jest dźwięk cichutki, bez basu to oznacza, że nie podpinałeś do wejścia phono czyli z korekcją riaa.
Jeśli sekcja phono byłaby uszkodzona to w ogóle nie byłoby dźwięku.
Może jakieś zdjęcia pomagające w rozwiązaniu problemu (gramofon/wzmak/podłączenie do odpowiednich wejść) ...
Jeśli jest dźwięk cichutki, bez basu to oznacza, że nie podpinałeś do wejścia phono czyli z korekcją riaa.
Jeśli sekcja phono byłaby uszkodzona to w ogóle nie byłoby dźwięku.
Może jakieś zdjęcia pomagające w rozwiązaniu problemu (gramofon/wzmak/podłączenie do odpowiednich wejść) ...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zależy w jaki sposóbahaja pisze:Jeśli sekcja phono byłaby uszkodzona to w ogóle nie byłoby dźwięku.

Ogółem ahaja zakładasz, że kolega nie wie co mówi

Skoro już dwukrotnie zaznaczył, że podpiął gramofon pod wejście phono, to ja np. nie mam już podstaw by sądzić, że robi to źle.
Tak więc po raz trzeci orlik_13, jesteś pewien gdzie wsadzasz kabel?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
I

i jaki przycisk włączasz, a raczej który włącznik przyciskaszWojtek pisze:Tak więc po raz trzeci orlik_13, jesteś pewien gdzie wsadzasz kabel?

-
Wlaczam pod wejscie phono, nastepnie naciskam przycisk phono. wlaczam wzmacniacz i jest dzwiek strasznie cichy. jestem pewien, ze dobrze podlaczam. jutro probuje podlaczyc przedwzmacniacz jakis i zobacze efekty. jesli problem caly czas bedzie wystepowal to znaczy ze jest wina gramofonu. ale wydaje mi sie, ze to wina wzmacniacza, bo gdy podlaczam pod wieze to wtedy dzwiek jest o wiele lepszy i glosniejszy, ale nie jest to jeszcze to co powinienem uslyszec z moich kolumn glosnikowych. i daje 100% gwarancji ze dobrze podlaczam.
-
teraz już nie ma wątpliwośći, że wzmak "kaput"orlik_13 pisze:Wlaczam pod wejscie phono, nastepnie naciskam przycisk phono. wlaczam wzmacniacz i jest dzwiek strasznie cichy

(moze raczej przedwzmacniacz we wzmacniaczu)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czyli jednak jest raczej tak jak pisałem wcześniej, dzięki za ujednolicenie sprawy orlik_13.
Jeśli masz znajomego z odpowiednim sprzętem to pożycz albo po prostu kup jakiś tani przedwzmacniacz gramofonowy to posprawdzasz sobie sprzęty
Mając zewnętrzny przedwzmacniacz możesz zarówno podpiąć go do AUX wieży Phillips jak i do jakiegoś wejścia liniowego przy WS 332 (magnetofonowe np.).
Jeśli masz znajomego z odpowiednim sprzętem to pożycz albo po prostu kup jakiś tani przedwzmacniacz gramofonowy to posprawdzasz sobie sprzęty

Mając zewnętrzny przedwzmacniacz możesz zarówno podpiąć go do AUX wieży Phillips jak i do jakiegoś wejścia liniowego przy WS 332 (magnetofonowe np.).
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum