SME 3009 Series II - ustawienia
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
SME 3009 Series II - ustawienia
Pomocy!!!
Chciałem sprawdzić czy SME 3009 Series II zagra faktycznie lepiej niż SME 3009 improved z moją ATOC9 II. No i kupiłem na ebay... Przyszło, próbuję podpiąć ale nie widzę przewodu uziemienia rurki ramienia... Ściągnąłem puszkę ekranującą i zobaczyłem coś takiego Rozumiem, że facet zwarł przewód uziemienia który miał iść ro rurki z masą jednego z kanałów, zgadza się? Czyli rurka nie jest uziemiona?
Przewód od klipsa SME do pre nie wygląda lepiej: W moim SME improved wygląda to trochę inaczej. Uziemienie rurki ramienia idzie do wtyczki a z wtyczki leci na resztę elementów gramofonu i do pre...
Co ja mam teraz zrobić? Otworzyć ramię i próbować przylutować przewód do rurki ramienia? Czy też to ramię miało to inaczej rozwiązane... Czy też cholera odesłać ramię do sprzedawcy...
Chciałem sprawdzić czy SME 3009 Series II zagra faktycznie lepiej niż SME 3009 improved z moją ATOC9 II. No i kupiłem na ebay... Przyszło, próbuję podpiąć ale nie widzę przewodu uziemienia rurki ramienia... Ściągnąłem puszkę ekranującą i zobaczyłem coś takiego Rozumiem, że facet zwarł przewód uziemienia który miał iść ro rurki z masą jednego z kanałów, zgadza się? Czyli rurka nie jest uziemiona?
Przewód od klipsa SME do pre nie wygląda lepiej: W moim SME improved wygląda to trochę inaczej. Uziemienie rurki ramienia idzie do wtyczki a z wtyczki leci na resztę elementów gramofonu i do pre...
Co ja mam teraz zrobić? Otworzyć ramię i próbować przylutować przewód do rurki ramienia? Czy też to ramię miało to inaczej rozwiązane... Czy też cholera odesłać ramię do sprzedawcy...
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Re: SME 3009 Series II - problem z okablowaniem
Niestety w oryginale jest oddzielnie prowadzona masa ramienia czarnym kabelkiem połączonym ze śróbką mocującą nóż łożyska a nie z masą kanału. W tym przypadku jest wykonana jakaś maniana zupełnie niezgodna z koncepdją SME. 

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
-
Dokładnie tak.
Taka blaszka lekko nagięta i trzymająca się od wewnętrznej strony rurki na śrubce. Trochę upierdliwe w założeniu.
Kable w ramieniu nie są oryginalne. Podejrzewam, że albo uwalił ten czarny kabelek przy wymianie i nie był w stanie założyć tej blaszki stąd też zwarł masę ramienia z masami sygnałowymi. Rękodzieło ... wygląda średnio.
Pytanie czy rurka ma kontakt elektryczny z tą masą ramienia? To dosyć istotne jest.
Jakkolwiek:
jeśli dałeś małe pieniądze to zostaw sobie ramię bo kable to akurat najmniejszy problem. Trochę dłubania, ręcznych robótek i gra. Zakładam, ze nie jest uwalone na łożyskach, ma właściwą długość etc.
Taka blaszka lekko nagięta i trzymająca się od wewnętrznej strony rurki na śrubce. Trochę upierdliwe w założeniu.
Kable w ramieniu nie są oryginalne. Podejrzewam, że albo uwalił ten czarny kabelek przy wymianie i nie był w stanie założyć tej blaszki stąd też zwarł masę ramienia z masami sygnałowymi. Rękodzieło ... wygląda średnio.
Pytanie czy rurka ma kontakt elektryczny z tą masą ramienia? To dosyć istotne jest.
Jakkolwiek:
jeśli dałeś małe pieniądze to zostaw sobie ramię bo kable to akurat najmniejszy problem. Trochę dłubania, ręcznych robótek i gra. Zakładam, ze nie jest uwalone na łożyskach, ma właściwą długość etc.
- klin
Pisałem do gościa i pytałem o to uziemienie rurki i odpisał tak:
"That's OK, that is how these early arms were wired, this also matches the wiring configuration of the plug. I am not sure if it was in one of my emails or on the compliment slip I put in with the paper work, but I mentioned that the earth lead from the interconnect plug goes to the motor earth. There is also a little diagram in the documents that also shows this. That is how I used it when set for test on my Transcriptors Hydraulic Reference."
Dodał jeszcze taki fragment dokumentacji SME (nie jest napisane do jakiej do konkretnie wersji): No i tak dokładnie jest polutowana wtyczka i gniazdo w moim egzemplarzu.
Może i tak było w jakiejś wczesnej wersji tylko dziwi mnie, że ta pierwsza śrubka tutaj jest luźna i nie da się jej ani dokręcić ani odkręcić - tak jak by ta blaszka wypadła i jej nie było...
"That's OK, that is how these early arms were wired, this also matches the wiring configuration of the plug. I am not sure if it was in one of my emails or on the compliment slip I put in with the paper work, but I mentioned that the earth lead from the interconnect plug goes to the motor earth. There is also a little diagram in the documents that also shows this. That is how I used it when set for test on my Transcriptors Hydraulic Reference."
Dodał jeszcze taki fragment dokumentacji SME (nie jest napisane do jakiej do konkretnie wersji): No i tak dokładnie jest polutowana wtyczka i gniazdo w moim egzemplarzu.
Może i tak było w jakiejś wczesnej wersji tylko dziwi mnie, że ta pierwsza śrubka tutaj jest luźna i nie da się jej ani dokręcić ani odkręcić - tak jak by ta blaszka wypadła i jej nie było...
Dałem ponad 2K tak wię jakoś super tanio to nie było...
- Pawelec
W tej wersji nóż łożyska jest wykonany ze stali a nie z tworzywa jak w wersji Imnproved. Kontakt rurki jest zachowany więc jest szansa, że ten układ podłączenia może się sprawdzić. Ramię wygląda na bardzo dobry stan i tak jak Krzysiek pisze - troszkę robótek ręcznych i będzie super. Ta śróbka musi być skręcona bo jest to ważne dla stałego połączenia noża z rurką. Przerobiłem sporo tych ramion w różnych wersjach i z takim układem się nie spotkałem co nie oznacza jednoznacznie, że jest złe

- klin
Buczy niestety

Dźwignia też nie chodzi jak w improved, jak idzie do góry to jakoś tak jakby lekko haczy a jak w dół to za szybko według mnie. Ale to pewnie niedpowiedni olej, czyszczenie?
- Pawelec
Skłaniałbym się jednak ku zwrotowi. Na pocieszenie, u mnie dopiero trzecie kupione mogłem założyć i grać bez dotykania, a i tak wymieniłem smary i okablowanie.
no niestety ale jest dobra wiadomość. Przerobiłem troszkę lepików do tej windy i nie jest łatwo, dzięki uporowi Kutiego który znalazł mazidło odpowiedniej lepkości na wyspach, winda może działać poprawnie

-
Ta śrubka nie ma prawa być luźna. Ona się wkręca właśnie w tą blaszkę, która/ej:
- nie jest wewnątrz przykręcona
- ma przekręcony gwint
- w ogóle jej nie ma
Nigdy nie spotkałem się z tymi ramionami by tej blaszki nie było. Wtedy wątpliwe jest właściwe uziemienie ramienia (rurki).
Tak czy owak zrekablowałbym to ramię od nowa i dodał 'umasienie' rurki. Podobnie z kablami wychodzącymi z ramienia - przylutowałbym je wtedy bezpośrednio do tych wychodzących z ramienia.
Na dole na tym zdjęciu widać tą blaszkę z czarnym kabelkiem: http://www.theanalogdept.com/images/spp ... 649_LR.jpg
Co do lepkości to trza znaleźć jaka powinna być i kupić w składzie modelarskim. Mają tego bardzo dużo.
Ja mam pod ręką 500 000 i jakiś jeszcze.
- nie jest wewnątrz przykręcona
- ma przekręcony gwint
- w ogóle jej nie ma
Nigdy nie spotkałem się z tymi ramionami by tej blaszki nie było. Wtedy wątpliwe jest właściwe uziemienie ramienia (rurki).
Tak czy owak zrekablowałbym to ramię od nowa i dodał 'umasienie' rurki. Podobnie z kablami wychodzącymi z ramienia - przylutowałbym je wtedy bezpośrednio do tych wychodzących z ramienia.
Na dole na tym zdjęciu widać tą blaszkę z czarnym kabelkiem: http://www.theanalogdept.com/images/spp ... 649_LR.jpg
Co do lepkości to trza znaleźć jaka powinna być i kupić w składzie modelarskim. Mają tego bardzo dużo.
Ja mam pod ręką 500 000 i jakiś jeszcze.
- KUTI
Klin miałem już SME z takim połączeniem, ale oryginalnie i nic w nim nie buczało, była kompletna cisza.
W moich obecnych masy idą osobno
Nawet gdzieś mam to kowadełko z masą, tylko nie mogłem się tego teraz doszukać.
Jeśli chodzi o smary, 500K taki jak posiada Ahaja jest idealny. Próbowałem już rożnych i rzadszy się nie nadaje. Warto też wymienić oring przy wymijania w windzie, no i trochę trzeba się pogimnastykować żeby działała idealnie
W moich obecnych masy idą osobno
Nawet gdzieś mam to kowadełko z masą, tylko nie mogłem się tego teraz doszukać.
Jeśli chodzi o smary, 500K taki jak posiada Ahaja jest idealny. Próbowałem już rożnych i rzadszy się nie nadaje. Warto też wymienić oring przy wymijania w windzie, no i trochę trzeba się pogimnastykować żeby działała idealnie

Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
- klin
OK...ciekawe co miałeś pod tą pierwszą śrubką (na moim powyższym poście zdjęcie). Jeśli nie miało tej blaszki to musiał tam być gwint.
I jak podpinałeś to ramię? Ten pin ze zwartą masą obudowy podpinałeś do uziemienia w gramiaku (jak na schemacie powyżej "to earth tag of motor") czy do preampa czy też do obu?
- KUTI
No to trochę namieszane, bo brakuje mimo wszystko tulejki przy gnieździe ramienia i drugiej przy gnieżdzie od kabla...
- KUTI
Wyślę Tobie zdjęcia na emaila, bo nie mogę zmiejszyc zdjeć w tel
- klin
OK, pooglądam, dzięki!

Powiedzcie mi jeszcze proszę czy to normalne, że to ramie w równówadze, bez AS i z ustawionym lateral balance tak się ustawia (w sensie, że uciekło w kierunku szpindla i tam stanęło)? Ono jest dodatkowo obciążone na headshellu płytką 5 gramową od Pawła i ma założone 8 gramowe ATOC9.
Pytam bo moje improved tak nie wędruje. Jak już jest w równowadze to nie ma swojej pozycji - gdzię ustawiam, tam wisi/stoi. No ale w improved całość mniej waży...
-
Kuti - przeca na tych zdjęciach widać czarny kabel, który wchodzi w górę ... właśnie do tej blaszki.
- KUTI
U mnie masa jest poprowadzona osobno od kowadełka do złącza, ale miałem też ramię w którym masa była poprowadzona oryginalnie tak jak u Klina i nic mi nie brumiło.ahaja pisze:Kuti - przeca na tych zdjęciach widać czarny kabel, który wchodzi w górę ... właśnie do tej blaszki.
Tylko że same przewody wyglądały już inaczej, bo te u Klina są spaprane i brak w nich kabelka do podłączenia masy w gramofonie.