Wkładka do Pioneer PL-516
- mixann
- Kontakt:
Witam ponownie
Po długich namysłach jednak zakupiłem TT Pioneer PL-516 i zastanawiam się obecnie nad wkładką do niego.
Nie wiem w jakim stanie będzie obecna wiec zakładam i tak wymianę na nową
Mam dwa typy - albo AT 95E lub Ortofon GT. Chciałbym się zmieścić do 200 zł.
W instrukcji Pionka gdzieś wyczytałem że ramię umożliwia nacisk 4 - 10 g. Zatem czy wkładki muszą być co najmniej na nacisk 4g? Jeśli tak to obydwie propozycje odpadają bo są do 2.5 g.
Jeśli nie te to jakie macie propozycje?
Po długich namysłach jednak zakupiłem TT Pioneer PL-516 i zastanawiam się obecnie nad wkładką do niego.
Nie wiem w jakim stanie będzie obecna wiec zakładam i tak wymianę na nową
Mam dwa typy - albo AT 95E lub Ortofon GT. Chciałbym się zmieścić do 200 zł.
W instrukcji Pionka gdzieś wyczytałem że ramię umożliwia nacisk 4 - 10 g. Zatem czy wkładki muszą być co najmniej na nacisk 4g? Jeśli tak to obydwie propozycje odpadają bo są do 2.5 g.
Jeśli nie te to jakie macie propozycje?
Wzmacniacz: ONKYO TX-SR608, Wzmacniacz DIY klasa A 6 RMS
CD: Philips CDR 770, Blue Ray Player - Philips BDP2700
TV: Panasonic 42 " TX-P42S10
Pre lampowy: 6N1P-EV
Słuchawki: Sennheiser HD 555
Kolumny: trójdrożne DIY
Phono: SONY PS-T1
-
Dobry, używany gramofon do 300zł
Jest bez wkladkimixann pisze: Po długich namysłach jednak zakupiłem TT Pioneer PL-516 i zastanawiam się obecnie nad wkładką do niego.

No nie!!! nacisk ma być taki jaki "fabryka wkładki/ igły " zalecamixann pisze:W instrukcji Pionka gdzieś wyczytałem że ramię umożliwia nacisk 4 - 10 g. Zatem czy wkładki muszą być co najmniej na nacisk 4g? Jeśli tak to obydwie propozycje odpadają bo są do 2.5 g.

Kalibrując ramie (czyli doprowadzając do stanu rownowagi ; 0 nacisku), następnie ustawiamy nacisk właściwy dla danej wkładki/igły

Sugeruję zajrzeć w tematy "igłowo -wkładkowe" na tym forum

- mixann
- Kontakt:
Re: Dobry, używany gramofon do 300zł
Jest w wkładką jak najbardziej ale nie wiem w jakim jest stanie i prawdopodobnie będzie i tak czekała mnie wymiana.
Co do wyważenia wkładki to rozumiem że musi być dokładnie wyważona ale jak dobrze wiesz każda wkładka ma zakres nacisku np. 1.5g - 2.5g. Pytanie jaki nacisk ustawić? optymalnie to 2g by z tego wynikało ale każda ma różną rozpiętość nacisku.
Co więcej moje ramie umożliwia min nacisk 4 g a max 10 g. Zatem interesuje mnie czy mam szukać wkładki która zmieści się w tym zakresie 4-10g?
widziałem wkładki które mają zakres nacisku np 3.5 - 5.0 g ale są dość drogie tzn więcej niż dałem za cały gramofon.
Co się stanie jak dam wkładkę o max nacisku 2.5 g i obciążę ja powiedzmy 3g?
Co do wyważenia wkładki to rozumiem że musi być dokładnie wyważona ale jak dobrze wiesz każda wkładka ma zakres nacisku np. 1.5g - 2.5g. Pytanie jaki nacisk ustawić? optymalnie to 2g by z tego wynikało ale każda ma różną rozpiętość nacisku.
Co więcej moje ramie umożliwia min nacisk 4 g a max 10 g. Zatem interesuje mnie czy mam szukać wkładki która zmieści się w tym zakresie 4-10g?
widziałem wkładki które mają zakres nacisku np 3.5 - 5.0 g ale są dość drogie tzn więcej niż dałem za cały gramofon.
Co się stanie jak dam wkładkę o max nacisku 2.5 g i obciążę ja powiedzmy 3g?
-
Dobry, używany gramofon do 300zł
Każda wkładka ma podane w parametrach od ilu do ilu g należy ustawić nacisk.
Jeśli ma podane np 1-1,5g to ustawiasz blisko 1,5g. Zawsze w górnym zakresie podawanym przez producenta.
To o czym piszesz - "moje ramie umożliwia min nacisk 4 g a max 10 g" - to masa wkładki jaką możesz założyć na ramię.
Przy takich masach (od 4...10g) ramię da się poprawnie ustawić/zrównoważyć.
Gdybyś założył wkładkę o masie np 12g to by się mogło okazać, że przeciwwaga na końcu ramienia nie jest w stanie zrównoważyć masy wkładki.
Jeśli ma podane np 1-1,5g to ustawiasz blisko 1,5g. Zawsze w górnym zakresie podawanym przez producenta.
To o czym piszesz - "moje ramie umożliwia min nacisk 4 g a max 10 g" - to masa wkładki jaką możesz założyć na ramię.
Przy takich masach (od 4...10g) ramię da się poprawnie ustawić/zrównoważyć.
Gdybyś założył wkładkę o masie np 12g to by się mogło okazać, że przeciwwaga na końcu ramienia nie jest w stanie zrównoważyć masy wkładki.
- mixann
- Kontakt:
Re: Dobry, używany gramofon do 300zł
A to już rozumiem jak to jest
dzięki za wytłumaczenie i sorki za OT

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wydzieliłem dyskusję gdyż nie poruszamy gadek czysto-wkładkowych w wątkach zakupów gramofonowych 
Dobrze kombinujesz mixann.
Domyślnie optymalnym naciskiem jest wartość średnia z zalecanego przez producenta zakresu (czyli tak jak sam napisałeś, przy 1.5-2.5g będzie to 2g).
Przedział 4-10g jaki znalazłeś w instrukcji to nie nacisk, a przedział wagowy wkładek możliwych do zamontowania na ramieniu. Tak jak napisał ahaja.
W tym przedziale mieści się druzgocąca większość wkładek, tak więc bez obaw.

Wracając jednak do głównej sprawy czyli samego wyboru wkładki, myślę że lepiej będzie zainwestować w AT-95E.
Ortofon GT zaliczamy do tzw. wkładek DJskich, które są dość specyficzne, w odróżnieniu od wkładek hifi/audiofilskich/odsłuchowych.
Myślę, że zawsze warto wymienić przynajmniej igłę po zakupie używanego gramofonu, gdyż dopiero wtedy będziemy pewni jej przebiegu, bo sami zaczynamy od zera

Dobrze kombinujesz mixann.
Domyślnie optymalnym naciskiem jest wartość średnia z zalecanego przez producenta zakresu (czyli tak jak sam napisałeś, przy 1.5-2.5g będzie to 2g).
Przedział 4-10g jaki znalazłeś w instrukcji to nie nacisk, a przedział wagowy wkładek możliwych do zamontowania na ramieniu. Tak jak napisał ahaja.
W tym przedziale mieści się druzgocąca większość wkładek, tak więc bez obaw.
To już jest "własna wykładnia"ahaja pisze:Jeśli ma podane np 1-1,5g to ustawiasz blisko 1,5g. Zawsze w górnym zakresie podawanym przez producenta.

Wracając jednak do głównej sprawy czyli samego wyboru wkładki, myślę że lepiej będzie zainwestować w AT-95E.
Ortofon GT zaliczamy do tzw. wkładek DJskich, które są dość specyficzne, w odróżnieniu od wkładek hifi/audiofilskich/odsłuchowych.
Myślę, że zawsze warto wymienić przynajmniej igłę po zakupie używanego gramofonu, gdyż dopiero wtedy będziemy pewni jej przebiegu, bo sami zaczynamy od zera

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- mixann
- Kontakt:
Re: Wkładka do Pioneer PL-516
Panie Wojtku bardzo dziękuje za przeniesienie tej zapoczątkowanej dyskusji o wkładkach do nowego wątku, myślałem aby takowy zrobić ale było wczoraj już za późno aby za to się brać.
tak jak wspomniałem i jak sugeruje Pan Wojtek AT-95E będzie chyba odpowiednia na start choć juz wyczytałem że AT-120 jest o wiele bardziej analityczna, lepszy bas, większa dynamika, itd. tyle że 2 x droższa.
temat nt powyższych wkładek
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12&t=390
tak jak wspomniałem i jak sugeruje Pan Wojtek AT-95E będzie chyba odpowiednia na start choć juz wyczytałem że AT-120 jest o wiele bardziej analityczna, lepszy bas, większa dynamika, itd. tyle że 2 x droższa.
temat nt powyższych wkładek
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12&t=390
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Rzeczywiście tak jest, ale to już od Ciebie zależy ile chcesz wydać "na start"mixann pisze:choć juz wyczytałem że AT-120 jest o wiele bardziej analityczna, lepszy bas, większa dynamika, itd. tyle że 2 x droższa.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- mixann
- Kontakt:
Re: Wkładka do Pioneer PL-516
Najpierw ocenię w jakim stanie jest wkładka oryginalna i jaki jest to typ dokładnie. Wtedy będę wiedział czy jest sens wymienić tylko igłę czy może całość.
Pożyjemy zobaczymy
a jak przesyłka dotrze to nie omieszkam zaprezentować nowy nabytek.
Póki co myślę jak rozwiązać sprawę pre bo mój obecny wzmacniacz go nie ma ale stary poczciwy Denon owszem
Pożyjemy zobaczymy

Póki co myślę jak rozwiązać sprawę pre bo mój obecny wzmacniacz go nie ma ale stary poczciwy Denon owszem