Mam problem zrzuciłem na lapka z aparatu Olympus zdjęcia...część jest w plikach JPEG i te lapek otwiera , a część jest w plikach ORF i te nie otwiera jak je teraz mogę zamienić na pliki JPEG tak by otwierał na laptopie ? Aparatu już nie mam niestety...
Potrzebujesz wołarkę do RAWów wspierającą ten format. Ściągnij sobie trial Adobe Lightroom. Są też jakieś darmowe, ale nie używałem, więc nic konkretnego Ci nie polecę.
wlodekg0 pisze: jak je teraz mogę zamienić na pliki JPEG tak by otwierał na laptopie ?
Wbudowany w system Windows 10 program "Zdjęcia" otwiera i konwertuje (edytuj>zapisz jako) orf bez problemu. Podobnie Podgląd z nowego OSX. Jak masz inny Windows to darmowy irfanview z dodatkami ...
Polecam program free FastStone Image Viewer. Duży plus, że program ma polskie menu, więc dociekanie i główkowanie co do czego odpada. Za friko chyba lepszego nie znajdziesz z polskim menu.
Też mam Olego i robię w tym programie wszystko co mi potrzeba od iluś już lat.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
To miło, że spełnia Twoje oczekiwania. Miłego użytkowania
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs