Piraty?

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
maciekola

Re: Piraty?

Post autor: maciekola »

Dziś jeszcze nie mogę bo w pracy jestem, ale jutro na poczcie u znajomej zważę płytę i wstawię ze dwa zdjęcia. Dam znać - dzięki za info :)
Carpe diem ...
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Kupiłem sobie audiofilskie z nazwy wydanie płyty Simona i jego kolegi. Potem drogą wymiany dotarło do mnie inne też audiofilskie wydanie tej samej płyty. Pytanie do bardziej oświeconych, czy jedna z tych płyt może być piratem ? Żeby było ciekawiej oba wydania grają tak samo, a brzmienie obu i tak mnie nie zachwyca. Okładki różnią się subtelnie , lebele są zupełnie inne.
Załączniki
DSC05081.JPG
DSC05082.JPG
DSC05083.JPG
DSC05084.JPG
DSC05085.JPG
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Darek

Piraty?

Post autor: Darek »

JacK pisze:czy jedna z tych płyt może być piratem
To nie sa piraty.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

Post autor: Wojtek »

Żadne piraty. Po prostu niejednakowe wydania, z różnych lat. Różnice wszak są dość mocne.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK

To miło bo już myślałem że będę musiał wywalić do śmieci tą bez napisów Half-Speed na lebelu . Mam jeszcze pare innych płyt z identycznymi w formie napisami Half-Speed na okładce i wszystkie mają też identyczną informacje na lebelu. Dlatego pomyślałem że ktoś podrobił okładke , zapominając podrobić lebel.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

JacK:
Czemu "lebel", a nie label?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK

Dysleksja albo lenistwo sam już nie wiem...
Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

Piraty?

Post autor: loamesoile »

Zadam niedyskretne pytanie - po co Ci mnogie wydania audiofilskich wydań tych samych płyt? :)
Tzn. ja rozumiem, że metodą prób i błędów można poszukiwać tego, które najlepiej nam brzmi, ale jest tyle wspaniałych płyt, że mi byłoby naprawdę szkoda kupować różne wydania jednej płyty, nawet superulubionej, jeśli mógłbym w tym miejscu mieć coś innego, nie gorszego ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

Kolekcjonerów czasami nie zrozumiesz, loamesoile :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK

loamesoile pisze:Zadam niedyskretne pytanie - po co Ci mnogie wydania audiofilskich wydań tych samych płyt? :)
Właśnie nie są mi potrzebne takie mnożenia ale czasami kupuje jak jest okazja aby potem wymienić na coś innego nie mniej atrakcyjnego. Okazało się że dużo znajomych ze świata z którymi wcześniej wymieniałem się gestoformatówkami teraz zainteresowało się winylami. Oto cała tajemnica.
kielek

Piraty?

Post autor: kielek »

Mam pytanie do kolegów bardziej obytych w temacie,a mianowicie czy to nie jest przypadkiem wydanie pirackie?

http://allegro.pl/pixies-bossanova-uk-1 ... 19766.html

Pytam,bo sprzedający na innym forum winylowym często jest posądzany o takie praktyki,czyli handel pirackimi wydaniami.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

kielek pisze:na innym forum
Jakim?
kielek pisze:często jest posądzany o takie praktyki,czyli handel pirackimi wydaniami.
I to nie wystarczy, żeby się trzymać od niego z daleka i szukać płyty gdzie indziej?

Biorąc pod uwagę dostępne dane, nie jestem w stanie stwierdzić, czy jest to wydanie oryginalne czy pirackie. Raczej stawiałbym na to pierwsze.
Płyta w oryginale nie jest jakąś drogą rzadkością.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Waluch

Piraty?

Post autor: Waluch »

Wydaje mi się ,że to oryginalny 1st press
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

kielek pisze: Pytam,bo sprzedający na innym forum winylowym często jest posądzany o takie praktyki,czyli handel pirackimi wydaniami.
Tu nie ma co posądzać. Sprawa jest oczywista, bo sam sprzedający na stronie "o mnie" podaje, że między innymi oferuje bootlegi:
część wystawianych winyli (szczególnie nowych, nie granych, z gradingiem M) może być nieoficjalnymi wydaniami lub bootlegami - PROSZĘ ZWRÓCIĆ NA TO SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ, A W RAZIE JAKICHKOLWIEK WĄTPLIWOŚCI PYTAĆ
Tym "może" w powyższej deklaracji nie ma co się przejmować, po prostu przyznanie się do oferowania "wydania nieoficjalnego" może spowodować sankcje ze strony allegro. Co oczywiście nie znaczy, że ta płyta Pixies to podróba. :)
Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

Piraty?

Post autor: loamesoile »

Ten gościu robi bardzo fajne zdjęcia wystawianym płytom. Aż sam mam ochotę je kupić :D
ODPOWIEDZ