Data wydania płyty
-
Data wydania płyty
Witam.
Z cyklu głupie pytania; jak mogę sprawdzić datę wydania płyty?
Do czego zmierzam. Kupiłem wczoraj dużoooo używanych płyt. 90 procent to klasyka reszta jazz. Płyty zakupiłem od bardzo miłego starszego pana który dostał je od wdowy po swoim przyjacielu- spiewaku operowym. W ogłoszeniu było napisane że płyty są w stanie bardzo dobrym a ja trochę obniżyłem cenę więc zdecydowałem się pojechac te sto kilometrów i zabrać to wszystko. Po przyjeżdzie do domu i dokładnym oglądnięciu płyt okazało się że nie mają nawet papierówek!!!!! Wyglądają jak gdyby nigdy nie były uzywane. I tutaj pytanie do Was. Dwieściepięćdziesiąt płyt jak nowe a roczniki na niektórych 50, 60 i 70. Czy to możliwe że płyty z tych roczników są w takim stanie? Czy tez daty na płytach i okładkach to daty pierwszych tłoczeń a te płyty to reedycje.
Wiem że dla Was pytanie jest pewno głupie, ale ja nigdy nie wnikałem w takie sprawy. Poprostu słuchałem i miało być przyjemnie.
Więc tak łopatolpgicznie. Jak mogę sprawdzić na 100% w którym roku wytłoczono tą czy inna płytę????????????????
Pozdrawiam
Z cyklu głupie pytania; jak mogę sprawdzić datę wydania płyty?
Do czego zmierzam. Kupiłem wczoraj dużoooo używanych płyt. 90 procent to klasyka reszta jazz. Płyty zakupiłem od bardzo miłego starszego pana który dostał je od wdowy po swoim przyjacielu- spiewaku operowym. W ogłoszeniu było napisane że płyty są w stanie bardzo dobrym a ja trochę obniżyłem cenę więc zdecydowałem się pojechac te sto kilometrów i zabrać to wszystko. Po przyjeżdzie do domu i dokładnym oglądnięciu płyt okazało się że nie mają nawet papierówek!!!!! Wyglądają jak gdyby nigdy nie były uzywane. I tutaj pytanie do Was. Dwieściepięćdziesiąt płyt jak nowe a roczniki na niektórych 50, 60 i 70. Czy to możliwe że płyty z tych roczników są w takim stanie? Czy tez daty na płytach i okładkach to daty pierwszych tłoczeń a te płyty to reedycje.
Wiem że dla Was pytanie jest pewno głupie, ale ja nigdy nie wnikałem w takie sprawy. Poprostu słuchałem i miało być przyjemnie.
Więc tak łopatolpgicznie. Jak mogę sprawdzić na 100% w którym roku wytłoczono tą czy inna płytę????????????????
Pozdrawiam
Data wydania płyty
Zobacz co jest napisane na labelu. Moze byc podana data. Sprawdz kazda w internecie (na wikipedi jest sporo inf.) To ze plyty byly dawno wydane nie oznacza ze musza byc zniszczone. Mogly byc sluchane kilka kilka razy, a nastepnie lezaly gdzies w domu. Zobacz jaki maja matrix, jesli A1/B1 jest to duze prawdopodobienstwo ze jest to pierwsze tloczenie. Mozesz tez zrobic tak:Klimek pisze:Jak mogę sprawdzić na 100% w którym roku wytłoczono tą czy inna płytę?
Zobacz label - poszukaj w necie inf. o tym wydawcy gdyz czesto wytwornia zmieniala label, porownaj go z data na plycie i sprawdz matrix jesli wszystko pasuje to bedzie OK
-
Re: Data wydania płyty
Poprostu ciężko mi było uwierzyć że płyty z tych lat są w takim stanie. Data jest na labelu ale płyty są nowe, nieużywane. Chyba zrobiłem dobry interes.
- krolix
Plyty to czysta historia muzyki. Raczej nie traca na wartosciKlimek pisze:Poprostu ciężko mi było uwierzyć że płyty z tych lat są w takim stanie. Data jest na labelu ale płyty są nowe, nieużywane. Chyba zrobiłem dobry interes.
-
Przepraszam że post pod postem ale dalej coś mi nie pasuje...
Ella Fitzgerald and Louis Armstrong- Porgy And Bess- na labelu data 1958 ale w środku( to wydanie dwupłytowe )jakiś opis po angielsku (niestety ja w szkole miałem jeszcze rosyjski
) i w pewnym momencie w tym właśnie opisie występuje data 1976 ????
Jutro wkleję zdjęcia labelu i okładki
Ella Fitzgerald and Louis Armstrong- Porgy And Bess- na labelu data 1958 ale w środku( to wydanie dwupłytowe )jakiś opis po angielsku (niestety ja w szkole miałem jeszcze rosyjski

Data wydania płyty
przeslij mi zdjecia na e-mail to zobacze. Moze byc cos takiego ze pierwsze orginalne nagranie zostalo zrobione w studio / koncercie w roku '58 lecz plyta wyszla w '76 lub pierze wydanie w '58 a to wydanie z roku '76, lub wydawnictwo X wydalo ta plyte w '58 a wydawnictwo Y w '76 Zobacz co pisze na matrixieKlimek pisze:Jutro wkleję zdjęcia labelu i okładki
Kto wydal ta plyte i w jakim kraju zostala wydana? Jaki wykonawca i tytul?
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, 22:07 przez Darek, łącznie zmieniany 1 raz.
- krolix
Ech... a po co ja Ci pisałem "discogs.com"?Klimek pisze:Przepraszam że post pod postem ale dalej coś mi nie pasuje...
Ella Fitzgerald and Louis Armstrong- Porgy And Bess- na labelu data 1958 ale w środku( to wydanie dwupłytowe )jakiś opis po angielsku (niestety ja w szkole miałem jeszcze rosyjski) i w pewnym momencie w tym właśnie opisie występuje data 1976 ????
![]()

Data wydania płyty
Na Discogs podaja rok '57 wiec cos sie nie zgadzakrolix pisze:Ech... a po co ja Ci pisałem "discogs.com"?
bardziej odpowiada ta pozycja, ale to tylko domysly. Dopuki sie nie zobaczy zdjecia to mozna tylko przypuszczac. Discogs tez nie jest wszechwiedzacy z tego co slyszalem
http://www.discogs.com/Ella-Fitzgerald- ... se/2470509
- krolix
Ja nie zgadywałem, które to wydanie. Link pokazuje prawdopodobnie pierwszą edycję a u dołu strony znajdują się dane do kilku następnych. Sprawdzenie, czy któreś z opisywanych wydań pasuje do posiadanej płyty zajmie jej posiadaczowi ze dwie minuty.Darek pisze:Na Discogs podaja rok '57 wiec cos sie nie zgadzakrolix pisze:Ech... a po co ja Ci pisałem "discogs.com"?
bardziej odpowiada ta pozycja, ale to tylko domysly. Dopuki sie nie zobaczy zdjecia to mozna tylko przypuszczac. Discogs tez nie jest wszechwiedzacy z tego co slyszalem
http://www.discogs.com/Ella-Fitzgerald- ... se/2470509
A tak strzelając w ciemno, to skoro gdzieś tam figuruje data 1976 to bardziej pasowało by to: http://www.discogs.com/Ella-Fitzgerald- ... se/2057319
-
Gdzieś mi się zgubił post więc piszę jeszcze raz
Wydanie Germany więc 1985.
Jutro posłucham jak to spieprzyli
Na labelu data 1958
Gdzieś tam w opisie data 76 ale prawdopodobnie wspominają o wydaniu USA
Dla mnie to trochę taki "wałek' z ta datą na labelu. Ma to działać jak placebo? Płyta będzie lepiej brzmiała bo jest z ''1958''roku, akurat
Zdjęcia zrobiłem ale zona musi je zmniejszyć a juz spi. Nie budzę bo jeszcze dostanę
Wydanie Germany więc 1985.

Na labelu data 1958
Gdzieś tam w opisie data 76 ale prawdopodobnie wspominają o wydaniu USA
Dla mnie to trochę taki "wałek' z ta datą na labelu. Ma to działać jak placebo? Płyta będzie lepiej brzmiała bo jest z ''1958''roku, akurat
Zdjęcia zrobiłem ale zona musi je zmniejszyć a juz spi. Nie budzę bo jeszcze dostanę
Data wydania płyty
Tak mozemy tylko zgadywackrolix pisze:A tak strzelając w ciemno, to skoro gdzieś tam figuruje data 1976 to bardziej pasowało by to: http://www.discogs.com/Ella-Fitzgerald- ... se/2057319

Ta plyta Ella Fitzgerald & Louis Armstrong – Porgy & Bess zostala wydana w USA przez VERVE w roku '57, '60 i '61 tak wiec nie bedzie to wydanie US ( dane zaczerpniete z GOLDMINE Record Album 6th edition)
-
- krolix
Prawdę mówiąc nie widzę tego wydania - z takim numerem katalogowym - na discogs. Nigdzie indziej nie znalazłem też informacji o tym wydaniu, co oczywiście nie znaczy, że jest coś z nim nie tak.
A P 1958 oczywiście nie mówi praktycznie nic o roku pojawienia się danego wydania (poza tym, że płyta nie mogła wyjść wcześniej
). Też mnie to irytuje, bo płyty wydane obecnie i sporo lat temu mogą wyglądać na pierwszy rzut oka dokładnie tak samo i trzeba się posiłkować jakimiś niuansami, aby rozpoznać "właściwy" press...

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Data wydania płyty
Przyznam, że wątek ma dość ogólny tytuł, ale w sumie może w takiej formie pozostać. Pytania o identyfikację wydania pojawiają się u nas raz po raz 
Same daty na etykiecie płyty czy okładce (o ile występują) zazwyczaj nie pomagają w identyfikacji, gdyż są to zazwyczaj daty ukazania się pierwszego wydania (i zarazem nadania praw autorskich).
Bardziej wiążące są numery katalogowe, numery matryc, kraj pochodzenia, wytwórnia, sama etykieta (design) jak i okładka albumu.
Oczywiście takie rzeczy bardzo łatwo zaliczyć do detali/niuansów, ale cóż, takie życie kolekcjonera
To samo dotyczy znaczków, książek, samochodów, itd.
Mnie osobiście te kwestie nie irytują.
Discogs naprawdę nie jest żadną wyrocznią, pod wieloma względami, co powtarzałem już wielokrotnie (ale wiem, że krolix bardzo lubi discogs
).
To samo dotyczy książki Goldmine (przykładowo, album Porgy & Bess faktycznie został wznowiony również w '76 w USA, wbrew listingowi z książki Darka).
Co nie znaczy, że nie warto się tymi źródłami posiłkować. Zawsze jakaś pomoc, czy to poprzez konkretne dane czy też wskazówki.
Definitywnych źródeł po prostu nie ma i raczej nie będzie.
Zazwyczaj wystarczy, jeśli numer katalogowy i numery matryc się pokrywają z danymi odnalezionymi w sieci, ale nie zawsze jest to prawda, stąd warto być czujnym i szukać wielu źródeł.
Im więcej ma się doświadczenia z płytami tym łatwiej przyjdzie nam identyfikować je.
A teraz wróćmy do konkretnej płyty przedstawionej przez Klimka.
Klasyczny przykład problemowy, gdyż mamy do czynienia z płytą wznawianą wielokrotnie (i to pod różnymi postaciami).
W tym przypadku to raczej nie to (aczkolwiek znam i płyty, które mają jednakowy numer katalogowy, niezależnie od nośnika).
Wg danych z etykiety pierwszej płyty, widocznej na zdjęciu, mamy następujące rozeznanie:
1. Pochodzenie: West Germany, z przeznaczeniem na rynek niemiecki (bo GEMA)
2. Numer katalogowy płyty: 2367 228
3. Typ płyty: stereo/33 RPM
4. Numer matrycy (niewidoczny dla mnie ze zdjęcia, ale widać, że jest, po lewej, możesz napisać?)
Pytania:
Jaki jest numer katalogowy na etykiecie drugiej płyty?
Jaki jest numer katalogowy na okładce (może znajdować się na zewnętrznej krawędzi okładki) i czy pokrywa się on z numerem z etykiety?

Same daty na etykiecie płyty czy okładce (o ile występują) zazwyczaj nie pomagają w identyfikacji, gdyż są to zazwyczaj daty ukazania się pierwszego wydania (i zarazem nadania praw autorskich).
Bardziej wiążące są numery katalogowe, numery matryc, kraj pochodzenia, wytwórnia, sama etykieta (design) jak i okładka albumu.
Oczywiście takie rzeczy bardzo łatwo zaliczyć do detali/niuansów, ale cóż, takie życie kolekcjonera

To samo dotyczy znaczków, książek, samochodów, itd.
Mnie osobiście te kwestie nie irytują.
Discogs naprawdę nie jest żadną wyrocznią, pod wieloma względami, co powtarzałem już wielokrotnie (ale wiem, że krolix bardzo lubi discogs

To samo dotyczy książki Goldmine (przykładowo, album Porgy & Bess faktycznie został wznowiony również w '76 w USA, wbrew listingowi z książki Darka).
Co nie znaczy, że nie warto się tymi źródłami posiłkować. Zawsze jakaś pomoc, czy to poprzez konkretne dane czy też wskazówki.
Definitywnych źródeł po prostu nie ma i raczej nie będzie.
Zazwyczaj wystarczy, jeśli numer katalogowy i numery matryc się pokrywają z danymi odnalezionymi w sieci, ale nie zawsze jest to prawda, stąd warto być czujnym i szukać wielu źródeł.
Im więcej ma się doświadczenia z płytami tym łatwiej przyjdzie nam identyfikować je.
A teraz wróćmy do konkretnej płyty przedstawionej przez Klimka.
Klasyczny przykład problemowy, gdyż mamy do czynienia z płytą wznawianą wielokrotnie (i to pod różnymi postaciami).
Na discogs z 1985 widzę jedynie niemieckie wydanie CD.Klimek pisze:1985 według discogs
W tym przypadku to raczej nie to (aczkolwiek znam i płyty, które mają jednakowy numer katalogowy, niezależnie od nośnika).
Wg danych z etykiety pierwszej płyty, widocznej na zdjęciu, mamy następujące rozeznanie:
1. Pochodzenie: West Germany, z przeznaczeniem na rynek niemiecki (bo GEMA)
2. Numer katalogowy płyty: 2367 228
3. Typ płyty: stereo/33 RPM
4. Numer matrycy (niewidoczny dla mnie ze zdjęcia, ale widać, że jest, po lewej, możesz napisać?)
Pytania:
Jaki jest numer katalogowy na etykiecie drugiej płyty?
Jaki jest numer katalogowy na okładce (może znajdować się na zewnętrznej krawędzi okładki) i czy pokrywa się on z numerem z etykiety?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum