Standy
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Re: Standy
Też popieram pomysł podstawek. Dla tych kolumn wysokość 20-25 cm z lekkim odchyleniem do tyłu. Granit nawet tej grubości będzie dla tych kolumn zbyt niski i nic nie wniesie dobrego prócz urazu kręgosłupa
. Oczywiście stojak musi być solidny przynajmniej tak jak ten ze zdjęć.

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- ROCHO
- Gramofon: SONY PS-X60
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
No trochę jakby je wysunąć do przodu, a stopy stojaka trochę w tył i owo pochylenie. Nabrałyby lekkości optycznej więcej.
Fajny ten model, ale w tym wykonaniu troszkę zalatuje pingwinem. Nie mam pomysłu jak dociążyć tył, ale samo pochylenie już powinno zrównoważyć środek ciężkości (chyba - wymaga prób).
Można skoczyć do tych gości z Waszyngtona i zobaczyć jak to wygląda w stereo i kolorze.
Fajny ten model, ale w tym wykonaniu troszkę zalatuje pingwinem. Nie mam pomysłu jak dociążyć tył, ale samo pochylenie już powinno zrównoważyć środek ciężkości (chyba - wymaga prób).
Można skoczyć do tych gości z Waszyngtona i zobaczyć jak to wygląda w stereo i kolorze.
- ROCHO
- Gramofon: SONY PS-X60
- Dimas
- Gramofon: SONY PS X65
Co powiecie na stojaki "maja" użytkuje ktoś ?
technics sl-1610->shure v15III,yamaha tc-720,ct-710,ca-710,marantz cd54 ->technics SB7
sony ps x65->xl45,V90LPS,yamaha bd s673,yamaha rx a1070,Sony SS X9ED
- darkman
- Kontakt:
Duzo rułek i śrubek w metalu, kruca bomba będzie produkować pozytywne wibracje, oby.
Raczej słabe i nie piękne.
Zamówiłem Tomafos, wersja średnia z drwnianą nakładką frontów. Mam jakiś czas już -b. fajne i dość ładne. Dobra jakość wykonania + kolce w komplecie, całość solidnie spawana.

Zamówiłem Tomafos, wersja średnia z drwnianą nakładką frontów. Mam jakiś czas już -b. fajne i dość ładne. Dobra jakość wykonania + kolce w komplecie, całość solidnie spawana.
- Dimas
Masz racje raczej mało stabilnie wyglądają te stojaki,a niby to kultowe stojaki z lat 70darkman pisze:Duzo rułek i śrubek w metalu, kruca bomba będzie produkować pozytywne wibracje, oby.![]()

Chciałem do sypialni pod yamaszki jakieś fajne stojaki

Możesz zapodać fotkę albo linka z tymi tomafos?
technics sl-1610->shure v15III,yamaha tc-720,ct-710,ca-710,marantz cd54 ->technics SB7
- darkman
- Kontakt:
Jasne, takie (ten typ, bo troszeńkę personalizowałem) mam je pod Focale Chorus V:
http://allegro.pl/podstawki-stojaki-sta ... 88794.html
Moim zdaniem ładniejsze niż na foto. Zastanawiam się na stolikiem od nich pod moje wymiary.
http://allegro.pl/podstawki-stojaki-sta ... 88794.html
Moim zdaniem ładniejsze niż na foto. Zastanawiam się na stolikiem od nich pod moje wymiary.
- Dimas
No i fajno
Muszę to przemyśleć na spokojnie, szczerze to myślałem właśnie o niskich podstawkach ca.50cm i najlepiej żeby kolumny były lekko do tylu kipnięte
A i głośniki Kolega tez zacne posiada
Muszę to przemyśleć na spokojnie, szczerze to myślałem właśnie o niskich podstawkach ca.50cm i najlepiej żeby kolumny były lekko do tylu kipnięte
A i głośniki Kolega tez zacne posiada

- darkman
- Kontakt:
Dimas, wysokość to możesz u Pana Tomka zamawiać wg. własnej specyfikacji. On zresztą sam dzwoni by ustalić detale i potwierdzić realizację. Bardzo kontaktowy gość.
Są też niskie standy, na małej przysadzistej stopie - p. Tomek sam jest melomanem, więc wie o co biega w naszym sporcie
Wykonanie jw, z dbałością o szczegóły i estetykę. Jestem b.zadowolony, a szukałem alternatywy dla nie bardzo mi się podobających fabrycznych standów Focal do moich głośników. Dodatkowo cena ponad 2x bardziej atrakcyjna.
Dodam, że towar doskonale i bezpiecznie zpakowany na czas przesyłki. Trochę się czeka, choć zależy to od zamówionego typu. dla ortodoksyjnych wymagań tytułem stabilności, też są odpowiednie modele. moim zdanie warto się zainteresować.
Przymierzam się do wysłania swojego wymiarowania pod projekt stolika dla siebie, bo model 'firmowy' dla mnie trochę za niski. jeszcze nie podjąłem decyzji co do typu i zwieszenia górnego blatu, ale sam design będzie taki jak firmówki Tombase Audio (takie firmówki są na podstawach standów - nie ma tego zdaje się na fotografiach - niezłe całkiem, choć z tworzywa).
Są też niskie standy, na małej przysadzistej stopie - p. Tomek sam jest melomanem, więc wie o co biega w naszym sporcie

Wykonanie jw, z dbałością o szczegóły i estetykę. Jestem b.zadowolony, a szukałem alternatywy dla nie bardzo mi się podobających fabrycznych standów Focal do moich głośników. Dodatkowo cena ponad 2x bardziej atrakcyjna.
Dodam, że towar doskonale i bezpiecznie zpakowany na czas przesyłki. Trochę się czeka, choć zależy to od zamówionego typu. dla ortodoksyjnych wymagań tytułem stabilności, też są odpowiednie modele. moim zdanie warto się zainteresować.
Przymierzam się do wysłania swojego wymiarowania pod projekt stolika dla siebie, bo model 'firmowy' dla mnie trochę za niski. jeszcze nie podjąłem decyzji co do typu i zwieszenia górnego blatu, ale sam design będzie taki jak firmówki Tombase Audio (takie firmówki są na podstawach standów - nie ma tego zdaje się na fotografiach - niezłe całkiem, choć z tworzywa).
- caveas
- Gramofon: Telefunken CS20
Rocho co Ty na boku kombinujesz?
Chcesz mieć standy czy huśtawkę?
Jak gruby by musiał być ten nie podparty kształtownik, żeby się nie kiwał?
Zaliczka do ślusarza i jechane.
A płyty pod standami to szlachetna sprawa, zresztą jak i na zestawach.
Chcesz mieć standy czy huśtawkę?
Jak gruby by musiał być ten nie podparty kształtownik, żeby się nie kiwał?
Zaliczka do ślusarza i jechane.
A płyty pod standami to szlachetna sprawa, zresztą jak i na zestawach.
Ar2r
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A

- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
https://www.olx.pl/oferta/drewniane-pod ... 152e0cb7b1
Nie głupi patent.
A teraz z innej beczki- skoro wątkowa ofiara złożona
Mam taki problem- ustawienie kolumn głośnikowych - podłogówki 88 cm - mam beznadziejne, i obecnie nic nie jestem w stanie z tym zrobić. Niemniej wiem gdzie powinny stać podczas słuchania. Cała operacja polega na wysunięciu ich do przodu o jakieś 80 cm do metra i zsunięciu bliżej siebie. Podczas normalnego dnia, muszą być nieco wycofane (a że pomiędzy nimi stoją dwa biurka i fotele, to o ładnej scenie nie ma co myśleć
) dlatego szukając rozwiązania - jak szybko ustawić je w najlepszej pozycji, wpadłem na pomysł wykorzystania podstawek pod kwiaty na kółkach.
i tutaj pytanie - czy podstawki, na kółkach, dociążone płytą granitową będą ok, czy też to gra nie warta świeczki bo będzie się to wszystko tak trzęsło, że straci urok, sens i brzmienie zupełnie?
Niestety nie mogę ustawić ich w pozycji perfekcyjnej na stałe
Nie głupi patent.
A teraz z innej beczki- skoro wątkowa ofiara złożona

Mam taki problem- ustawienie kolumn głośnikowych - podłogówki 88 cm - mam beznadziejne, i obecnie nic nie jestem w stanie z tym zrobić. Niemniej wiem gdzie powinny stać podczas słuchania. Cała operacja polega na wysunięciu ich do przodu o jakieś 80 cm do metra i zsunięciu bliżej siebie. Podczas normalnego dnia, muszą być nieco wycofane (a że pomiędzy nimi stoją dwa biurka i fotele, to o ładnej scenie nie ma co myśleć

i tutaj pytanie - czy podstawki, na kółkach, dociążone płytą granitową będą ok, czy też to gra nie warta świeczki bo będzie się to wszystko tak trzęsło, że straci urok, sens i brzmienie zupełnie?
Niestety nie mogę ustawić ich w pozycji perfekcyjnej na stałe

Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
-
Te patenty typu loft vintage mają niezłe ceny "kawałek deski i giętego druta parę spawów, malowanko i proszę ręczna robota kosztuje", a te giete spawane druty nawet maja jakąś nazwę.
Idąc z duchem mody więc wytargałem sobie dziś 2 pieńki o średnicy ok. 35 cm i wysokości 15 cm, zaczątek na podobną "konstrucję" i będzie niezły "loft".
Creative E-MU 0204 || Rotel RA-12 || Heco P3302 || Superlux HD 681 ||AKG K551
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Zrobiłem.Kiedyś robiłem takie platformy.
Do wykonania użyłem podkładek / wózków pod kwiaty (sosna układana w kratkę), dostępnych w markecie budowlanym. Do tego poszła płyta granitowa z marketu innego. Kolumny stanęły i zacząłem badać wibracje. Niestety nie miałem możliwości założenia kółek gumowych, ale poradziłem sobie z tym czasowo, wykorzystując opaski gumowe, które założyłem na kółka.
Prawie dobrze. Wibracje są delikatne, nie większe niż przy tych samych kolumnach ustawionych jedynie na płycie granitowej. Pozostaje element wykończenia, który mam zamiar uskutecznić w tym tygodniu - wykończenie polega na zbudowaniu obudowy do tej podstawy, która utrzyma granit w miejscu, z drugiej strony zasłaniając kółka.
Całość ma wysokość około 11 cm na chwilę obecną, więc nie ma dramatu. Wymiary 30x30 cm. Czyli 30x30x11 cm. Pozostaje mi jeszcze jeden eksperyment, a mianowicie, chciałbym przetestować czy położenie pod płytę granitową maty tłumiącej w jakiś sposób wyeliminuje szczątkowe już drgania - tzn. chciałbym by płyta była położona na takiej piance i nie stykała się bezpośrednio z wózkiem.
Rozważam też zastosowanie jakiegoś gumowego resorowania - oringami lub innym patentem. Póki co wersja rozwojowa. W weekend powinienem mieć się już czym chwalić

Sumując- jeśli ktoś zastanawia się nad takim patentem- droga wolna, brzmienie się nie pogorszy, drgania większe nie będą o ile zastosuje się dociążenie wózka płytą.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55