Kolekcje Płyt Forumowiczów

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Kolekcje Płyt Forumowiczów

Post autor: darkman »

To Panowie na winylach,pl są czarne okładki wew., całkiem kryjące na tego typu winyle, co by światło nie penetrowało itd..
Zaopatrujemy się za parę groszy, bo sprzedają od 10 sztuk i po sprawie. Syndrom utleniających się paragonów.
vinylfan pisze: Po przesłuchaniu nie mam najmniejszej wątpliwości, że SBB to była nasza najlepsza eksportowa grupa nie odbiegająca poziomem od czołówki europejskiego prog-rocka lat 70-tych.
Dzięki za mini reckę. Że to prog-rock, to bym dyskutował i potem się nie zgodził. Chyba, że po drugiej flaszce Bourbona.
Ale co tam.. ;) szyflada nie istotna. liczy się muza i sztuka jak raz!
Przytoczę z pamięci jeszcze raz:
W starym wydaniu Suplementu do Jazz Forum edycja mie-dowa, jest taki mini art., pod znamiennym tytułem
"SBB najlepsze trio od czasu Jimi Hendrix Experience?"(gdzieś lata 74-76 bardziej) I to tyle co mam do powiedzenia w tej sprawie. Józek górą i dzięki Bogu!
:happy-wavemulticolor:
Awatar użytkownika
vinylfan
Gramofon: Dual CS 460

Post autor: vinylfan »

darkman pisze:Dzięki za mini reckę. Że to prog-rock, to bym dyskutował i potem się nie zgodził.
Jeśli to nie jest prog-rock, to co to w takim razie jest?
Gramofony:Dual CS 460 + Ortofon OM 10, Unitra G-620 Fryderyk + AT-95E
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

vinylfan pisze:
darkman pisze:Dzięki za mini reckę. Że to prog-rock, to bym dyskutował i potem się nie zgodził.
Jeśli to nie jest prog-rock, to co to w takim razie jest?
Dobre pytanie. Zważywszy, że pierwotna nazwa tria to Silesian Blues Band być może w poszukiwaniu gatunku dla samej muzyki, należałoby iść tą drogą.
Można też sięgnąć do biografii SBB pióra Michała Wilczyńskiego i wyciągnąć wnioski na podstawie stosownych ustępów, a nawet zapytać Michała osobiście.
Określenie prog-rock w stosunku do SBB jest dla mnie nowe i nigdy się z nim nie spotkałem, ani wspócześnie, ani też w początkach kariery scenicznej zespołu. Zarówno Michała jak i Józka (samego Maestro we własnej osobie) mam ogromną przyjemność znać osobiście.
Może zatem przytoczę co sam Józek Skrzek, leader i kompozytor powiada o tej muzyce: " robię sztukę i gramy sztukę".
Od siebie dodam, że przez wielkie S.
Sprawa jest też o tyle prosta, że sami artyści odpowiadają jednoznacznie na postawione pytanie
>>to co to w takim razie jest?>>
Ano już w jednym z wczesnych nagrań Józek rozpoczynając zarejestrowany koncert celebruje sławnymi i historycznymi już dziś słowy:
"Chcemy Wam przedstawić MUZYKĘ"
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: trafalgar »

Natomiast wszechwiedza wikipedia określa muzykę SBB jako -rock progresywny,blues -rock,jazz -rock a nawet rock psychodeliczny...
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

O, dzięki Traf. Nie wiedziałem, bo nie korzystam. Bo jest dla Wszystkich. Skorzystałem wiele lat temu z dobrej rady jednego z wybitnych jeszcze lwowskich profesorów, którą dostałem na pierwszym wykładzie na jakim byłem :D Dobra rada brzmiała tak: "Proszę Państwa jeśli coś jest dla wszystkich, to znaczy że nie jest dla Was."

Swoją drogą ciekawym jak klasyfikują muzykę Szymanowskiego? Kwestia o tyle interesująca, że aż zasadna bowiem Szymanowskiego i SBB wymyślono wcześniej niż Wikipedię i to w czasach gdy leksykony pisali już fachowcy, a jeszcze nie amatorzy.
A.. to się zacytuję:
darkman pisze: Ale co tam.. ;) szuflada nie istotna. liczy się muza i sztuka jak raz!
Rzecz znamienna bo kluczowa pozycja Edwarda Macana Progresywny urock
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/81637/progresywny-urock
nt., rocka progresywnego nie wymienia SBB. Dzieło zwykło się traktować jako podstawowe źródło dla etymologii historycznej tego gatunku muzyki.

Odnotować jednak muszę, że przywoływany już tutaj Michał Wilczyński w swoim przewodniku dla zagubionych widzi SBB w tej kategorii. Jednak jednocześnie mamy tu też zaliczonego Niemena obok Kat i Illusion, a nawet Dżambli. Wnioski z szufladkowania proszę wyciągnąć samodzielnie. Zasadniczo chodzi raczej o to by ocalić te nazwy, kapele i jakieś tam kierunki od zapomnienia.
Zacytuję kawałek opisu:
""Pierwsze kompleksowe opracowanie na temat polskiego rocka progresywnego. To ponad 200 opisanych płyt, kilkadziesiąt zespołów, od debiutantów i zapomniane już unikaty – po takie legendy jak Niemen, SBB czy Collage. Przy każdej płycie zamieszczono front okładki, listę utworów i wykonawców, numery katalogowe i krótki, treściwy opis zawartości. W drugiej części przewodnika opisano wykonawców, którzy w jakikolwiek sposób otarli się o rock progresywny. Dodatkowo w książce znalazły się opisy płyt składankowych, DVD, profile firm płytowych i audycji radiowych.

W głównej części przewodnika opisano następujące zespoły: Abraxas, After…, Albion, Alters, Amarok, Anamor, Anawa, Animations, Ankh, Annalist, Anyway, Art Rock, Assal & Zenn, Believe, Breakout, Budka Suflera, Cashmere, Collage, Colt, Cytrus, Czerwono-Czarni, Delate, Division By Zero, Dżamble, Exodus, Framauro, Gargantua, Marek Grechuta, Hipgnosis, Wojciech Hoffmann, Iluzjon, Indukti, Kat, Klan, Kwadrat, Liquid Shadow, Lizard, Mech, Millenium, Mindfields, Moonrise, Mr. Gil, Nemezis, Newbreed, Niebiesko-Czarni, Czesław Niemen, Nurt, Ogród Wyobraźni, Omni, Openspace, Osada Vida, Perihellium, Peter Pan, Point Of View, Quidam, Romuald i Roman, Riverside, RSC, Sandstone, Sattelite, SBB, Skaldowie, Józef Skrzek, Space Avenue, Special Experiment, Stress, Svann, Szolc & Srzednicki, TAO, Three Wishes, Turquoise, Twilight, Uistiti, Votum oraz Xenn. "

p.s.
Teraz słucham z rana God Hates Us All.. no wiadomo kogo. Progresywny? ;) Mnie wszystko jedno. Fajny. Jest moc do śniadania.
Awatar użytkownika
vinylfan
Gramofon: Dual CS 460

Post autor: vinylfan »

No to jeszcze ad vocem rocka progresywnego w wykonaniu SBB. Przytaczam cytat z opisu do płyty SBB "Hofors 1975":"Najważniejszy polski zespół rockowy lat 70. podczas szwedzkiej trasy w 1975 roku był w szczytowej formie. Mogli grać dosłownie wszystko i… grali. Odnaleziona właśnie taśma z zapisem występu w niewielkim, przemysłowym miasteczku Hofors to potwierdzenie, że SBB bez trudu mogło na gorąco stworzyć czterdziestominutową rockową suitę pełną licznych zmian nastroju oraz brawurowych partii solowych organów Hammonda Józefa Skrzeka i gitary Apostolisa Anthimosa. Idea wczesnego, agresywno-progresywnego SBB jest tutaj doprowadzona do perfekcji: zespół brzmi jak jeden, spójny organizm napędzany przez nerwowe rytmy Jerzego Piotrowskiego, który perfekcją gry mógłby zadziwić niejeden metronom".
W każdym razie album z nagraniami w Hofors jest dla mnie kapitalny. Nie można się po prostu od tej Muzyki oderwać.
Gramofony:Dual CS 460 + Ortofon OM 10, Unitra G-620 Fryderyk + AT-95E
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Jedna z najładniej wydanych płyt jakie miałem w rękach.
The Kills 2016.
Okładka niczym skórzana ze złoceniami, dwa plakaty , książeczka Lyric Zine i dwa piękne przezroczyste winyle.
Załączniki
image.jpeg
image.jpeg
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
Ramirez
Gramofon: Sony PS-4300

Post autor: Ramirez »

To wersja Deluxe?
Awatar użytkownika
Myszor

Presale ze strony zespołu.
Awatar użytkownika
ojcie_c
Gramofon: Technics SL-1200GR

Post autor: ojcie_c »

Do kolekcji dołączą nowe White Lies "Friends", nowy Korn "The Serenity In Suffering" i nowy Opeth "Sorceress". Mam nadzieję, że się nie zawiodę.
Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95
Awatar użytkownika
Myszor

Dzisiejszy zakup. Jedna z najfajniejszych okładek jakie mam. Logo wycięte na wylot do koperty pomalowanej w grafitti.
Załączniki
image.jpeg
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: trafalgar »

Kolekcja mi sie powiększyła o dwie fajne płytki.
QUEEN-A NIGHT AT THE OPERA -wyd. Hollywood Records.USA.
Obrazek

Wylicytowałem dość tanio(tak mi się wydaje).Realizacja o niebo lepsza niż zakupiony wcześniej album INNUENDO z dodax. :D
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Post autor: klin »

Ipecac ponownie wydało Mondo Cane Pattona. I super, bo pierwsze tłoczenie sprzed 6 lat chodziło już po 150$ :D

Pięknie wydane i rewelacyjnie wytłoczone!! Polecam póki są jeszcze dostępne!!
mondo1.jpg
mondo2.jpg
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Post autor: klin »

...i jeszcze właśnie wydana reedycja pierwszego albumu Faith No More. Świetnie wydane i remastering zdecydowanie wyszedł tej płycie na dobre!
faith.jpg
faith2.jpg
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Lou Donaldson, 180g, 2LP, 45rpm. Dziś zamówione. Daleka droga do przebycia bo aż z USA. Doszedł, ale przed położeniem na talerz muszę napić się winka. W trakcie słuchania także nie omieszkam się napić.
Załączniki
s-l1600.jpg
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2016, 21:32 przez zelazny, łącznie zmieniany 5 razy.
ODPOWIEDZ