Kolumny do 500 zł

Tematy związane z zakupem sprzętu nagłaśniającego
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amrowek

Re: Kolumny do 500 zł

Post autor: amrowek »

eh Wojtek, Tarkus może się już na coś zdecydował a ty go tak po łapkach jeszcze się chłopak w sobie zamknie :D
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

amrowek pisze: Tarkus może się już na coś zdecydował
No co Ty? Tarkusa nie znasz 8-) On dopiero buduje atmosferę. Potem się rozkręci, a decyzja to nie nerwowo, będzie za czas jakiś i na końcu :D
Awatar użytkownika
amrowek

normalnie serial pt " Kolumny na sukces"
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

Wojtek pisze:
Może po prostu wystarczyłoby pokręcić nieco gałkami na Kenwoodzie?
Nie przy Paradigmach. One mają po prostu taką paskudną górę, która albo jest przytłumiona, albo natrętna. Może istnieje do nich odpowiedni wzmacniacz, ale ja już nie mam siły go szukać, dlatego zmieniam kolumny.
amrowek pisze: eh Wojtek, Tarkus może się już na coś zdecydował
Obecnie prowadzę korespondencję ze sprzedającymi, głównie co do dostępności i stanu technicznego oferowanych kolumn. Coś się wybierze.
amrowek pisze: a ty go tak po łapkach
Żeby skutecznie dać po łapkach Tarkusowi, trzeba być nie dość, że lwem, to jeszcze lwem-mutantem! :lol:
amrowek pisze: jeszcze się chłopak w sobie zamknie :D
Tarkus może co najwyżej uciec na dno oceanu, a tam też dziś pełno światłowodów od Internetu. ;)
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
Tarkus

No i dowiedziałem się, że nie należy do Kenwooda kupować Telefunkenów ani Heco, bo nie przekażą prawidłowo basu. :( To już jestem głupi. Podobno "stare Onkyo z dużymi głośnikami" dadzą radę.
Chyba, żeby wziąć krajowe New Mildtony?

Awatar użytkownika
amrowek

Tarkus pisze:No i dowiedziałem się, że nie należy do Kenwooda kupować
zgadzam się z tym , uważam to za złota myśl, etc. ja bym jeszcze odrzucił i inne marki bo tez się nie zgrają basem, albo średnimi , możliwe ze nie w pełni oddadzą też przekaz wysokich nie wspominając o średnim wypełnieniu średnich
Latro
Gramofon: Technics SL1300

Post autor: Latro »

nic ino trza słuchawki nabyć.
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów :lol:
Awatar użytkownika
amrowek

Latro pisze:nic ino trza słuchawki nabyć.
ale otwarte, półotwarte czy tez zamknięte?
Awatar użytkownika
Tarkus

Żarty żartami, ale z tym naprawdę można ocipieć! Pytam gościa, mieniącego się fachowcem od sprzętu (a szczególnie od parowania wzmacniaczy i kolumn), czy do Kenwooda dobrać Heco, czy Telefunkeny. On na to: "Nie, niemieckie kolumny z tamtych czasów nie zagrają dobrze z Kewnoodem. Nie będą wiedziały, co zrobić z basem". Mimo moich usilnych nalegań, nie potrafił wytłumaczyć, co konkretnie rozumie przez to ostatnie sformułowanie. On po prostu używa własnej terminologii, którą nie wiem, czy ktokolwiek rozumie poza nim. Coś tam gadał o Fisherach, że będą dobre, a także o "starych Onkyo, które mają duże głośniki". Pytałem o New Mildtony 80, on na to, że każde Tonsile dobre grają z Kenwoodem, ale mają ostrą górę. Spytałem, czy Mildtony też mają ostrą górę, powiedział, że tak, więc nie wiem, jaki tam z niego fachowiec. :?
Ostatnio zmieniony 09 sie 2016, 21:20 przez Tarkus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
hozjusz
Gramofon: Grundig PS 3500

Post autor: hozjusz »

Fishery STE-170, które mam, bardzo dobre kolumny - tylko szczegółowe, świetne do jazzu, bas punktowy, scena jest. Tylko bez "ciepełka" - co mi akurat coraz bardziej w ostatnich czasach odpowiada, ale mimo to dość muzyczne. Tylko to z Yamahą i Pionierem, które nie są ciepłe same. Z Pionierem dźwięk pełniejszy.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2016, 13:25 przez hozjusz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grundig PS 3500/AT-71;
- Kenwood KR 5400;
- Sony STR 6046;
- Philips CD160;
- Fisher STE 170;
- Heco Profiton 360;
Awatar użytkownika
Tarkus

hozjusz pisze:Fishery STE-170, które mam, bardzo dobre kolumny - tylko szczegółowe, świetne do jazzu, bas punktowy, scena jest. Tylko bez "ciepełka" - co mi akurat coraz bardziej w ostatnich czasach odpowiada, ale mimo to dość muzyczne. Tylko to z Yamahą i Pionierem, które nie są ciepła same. Z Pionierem dźwięk pełniejszy.
I to jest konstruktywna myśl! :):):) Dziękuję!
Jeśli bas nie brzmi w nich jak uderzenie w deskę, to mogą być. Widzę ich trochę do kupienia tu i tam.
Kolumy Fisher STE 170:
http://olx.pl/oferta/kolumny-niemieckie ... 2f5dd194ae
http://olx.pl/oferta/kolumy-fisher-ste- ... ecb209b726
I jeszcze STE 171:
http://olx.pl/oferta/kolumny-fisher-2-s ... 2f5dd194ae
http://olx.pl/oferta/kolumny-fisher-ste ... 2f5dd194ae

A bo mi już ktoś próbował wcisnąć głośniki od mini-zestawu Kenwood UD-952. :evil: http://olx.pl/oferta/2-kolumny-kenwood- ... eSM2w.html Z Technicsem testowałem kiedyś Magnaty, ale były strasznie twarde - mam nadzieję, że Fisher nie ma z tym nic wspólnego.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Tarkus pisze: Nie przy Paradigmach.
Nie chodziło mi przy Twoich obecnych kolumnach, ale przy kolejnych np.
Myślałem że to oczywiste :)

Ale OK, możemy udawać że nie masz gałek na wzmacniaczu.
Tarkus pisze: No i dowiedziałem się, że nie należy do Kenwooda kupować Telefunkenów ani Heco, bo nie przekażą prawidłowo basu. :(
Brzmi jak niezłe bzdety.

Wybacz, ale kolejnym ze źródeł Twoich problemów z wyborem jest też to, że pytasz o radę masę osób i liczysz na to że trafisz na coś na co wszyscy powiedzą "tak".

Masz ileś głosów na Heco i Telefunkena czy jeszcze innych, potem "ktoś" Tobie powie że "ej lepiej nie bo cośtam" = automatycznie dobre kolumny znikają z listy?

Bądźmy poważni ;)
Tarkus pisze: Żarty żartami, ale z tym naprawdę można ocipieć!
Przy takich nierealnych założeniach i sposobach weryfikacji jak najbardziej, dlatego nas to wszystkich już mocno męczy :)
Tarkus pisze: Pytam gościa, mieniącego się fachowcem od sprzętu (a szczególnie od parowania wzmacniaczy i kolumn), czy do Kenwooda dobrać Heco, czy Telefunkeny. On na to: "Nie, niemieckie kolumny z tamtych czasów nie zagrają dobrze z Kewnoodem. Nie będą wiedziały, co zrobić z basem". Mimo moich usilnych nalegań, nie potrafił wytłumaczyć, co konkretnie rozumie przez to ostatnie sformułowanie. On po prostu używa własnej terminologii, którą nie wiem, czy ktokolwiek rozumie poza nim.
Uważasz, że to jeszcze nie jest na tyle mocny argument by go olać? :morda:
Tarkus pisze: powiedział, że tak, więc nie wiem, jaki tam z niego fachowiec. :?
Jak to jaki? Wesoły :D

Generalnie nie ma co wrzucać wszystkiego do jednego gara, szczególnie jeśli mówimy o "brzmieniu marki". Różne okresy, różne serie, różne podejścia. Nie wszędzie jest to takie proste i jasne, a zarazem poniekąd powtarzalne.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Post autor: olsza84 »

Niestety nie obejdzie się od starej sprawdzonej metody. Kupić, przesłuchać i zdecydować czy to nam pasuje. Nie? To sprzedaż i kupno kolejnego modelu. Możemy pomagać, ale nikt jeszcze nie miał wszystkich kolumn na rynku, a i subiektywne odczucia też są zawsze różne jeśli chodzi o brzmienie. A argument, że niemieckie kolumny nie będą wiedziały co zrobić z basem to z gatunku żartu raczej. Nie warto brać takiej opinii pod uwagę.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Latro
Gramofon: Technics SL1300

Post autor: Latro »

Panowie kolumny pod pachy kto tam jakie ma (kolumny nie pachy) i jedziemy do Tarkusa to jedyne wyjście :lol:
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów :lol:
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

No ja właśnie wczoraj wygrzebałem z garażu jakieś Philips`monitory i się zastanawiałem .. a blisko Tarkusa akurat jestem i popasam w tym deszczu aż mię fajek zmoczył się. :o
Jeszcze mam tu opisywane już Magnaty - podłączyłem, poczyściłem i nawet dość przyzwoicie zaczęły grać.
O.. Tarkus bierz moje Altusy, bo mi się nie che ich renowacji robić, a tylko po to je zamierzam zrobić, by coś tam odzyskać groszowo. (może ktoś chce Altusy z zestawem naprawczym? - dam jakiś wątek w stosownym miejscu).
ODPOWIEDZ