Forum czytam już jakiś czas, aczkolwiek jest to mój pierwszy post tutaj i jeśli coś będzie nie tak, to z góry przepraszam

Jako swój pierwszy gramofon kupiłem dwa lata temu Pro-Ject Debut Carbon z wkładką Ortofon 2M Red.
Jak na pierwszy gramofon gra całkiem przyzwoicie i sprawił, że złapałem przysłowiowego bakcyla, a moja kolekcja winyli stale się powiększa.
Oczywiście apetyt rośnie w miarę jedzenia, w międzyczasie nastąpił upgrade wzmacniacza - obecnie jest to Hegel H160, który totalnie oczarował mnie tym co potrafi.
Wiem, że posiadany przeze mnie Pro-Ject nie jest jakimś szczytem marzeń. Wiem, że całość mogłaby spokojnie zagrać jeszcze lepiej. Chętnie wskoczyłbym na jakąś fajną wkładkę typu Dynavector DV10X5 albo coś z nowej serii Ortofon Quintet. Niestety wiem, że zakładanie takich wkładek do obecnego sprzętu będzie utrudnione (brak regulacji VTA) i nie wycisnę z nich wszystkiego, co potrafią.
Pojawił się wiec pomysł na wymianę gramofonu. Niestety mimo jakiegoś tam doświadczenia wciąż czuję się zielony w tym temacie - stąd prośba o pomoc.
Gramofon może być w pełni manualny, jestem do tego przyzwyczajony i odpowiada mi ten cały rytuał związany z odsłuchem czarnego krążka

Nie wykluczam również modeli używanych, bo z tego co tu wyczytałem wiem, że można dzięki temu przy sporo mniejszych pieniądzach wskoczyć na dużo wyższą półkę, co mi oczywiście bardzo odpowiada. Kwestia tego, że musiałbym wiedzieć jak i gdzie kupować i ile dany sprzęt tak na prawdę jest wart, żeby się nie naciąć na jakąś głupotę

Górna granica 5000 PLN jest powiedzmy umowna, wcale nie obrażę się, jeśli uda mi się kupić dużo lepszy gramofon niż obecnie posiadany za 1000 czy 2000 zł.
Czas także nie gra roli, nie muszę kupować natychmiast, mam na czym grać.
Co by tu jeszcze.... Pro-Ject puszcza obecnie sygnał do Hegla za pomocą Pro-ject Phono Box S.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc, podpowiedz i propozycje.
Pozdrawiam