kanał lewy- kanał prawy!

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
eenneell

kanał lewy- kanał prawy!

Post autor: eenneell »

Dlaczego w jednych płytach lewy jest głośniejszy, a w innych prawy, a czasem jest ok! (równowaga jest)
Podejrzewałem; antyskating, "niedorobione" kabelki... etc...
Może to problem ; nagrania/eksploatacji /zużycia/itd :?: :?:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kanał lewy- kanał prawy!

Post autor: Wojtek »

Może podrzucisz jakiś przykład płytowy?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: kanał lewy- kanał prawy!

Post autor: JacK »

Ja nic takiego niezauważyłem, a troche winyli już przesłuchałem. Czasami tylko wokalista lub instrument prowadzący "nie siedzi" dokładnie po środku ale to zwykle zamysł realizatorski, celowe działanie , a nie jakaś techniczna usterka.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kanał lewy- kanał prawy!

Zgadza się.

Na każdym ze swoich sprzętów (z innymi wkładkami/igłami) problematyczna płyta wypada tak samo eenneell?
Wsparcie finansowe forum
eenneell

kanał lewy- kanał prawy!

tak na szybko (DZISIAJ SŁUCHANE);
Led Z II - LEWY głośniejszy, choć prawie równowaga, R Stones- Dirty Work podobnie
CHUCK BERRY -równowaga (niby stereo, a nagranie raczej mono)
Ewa Demarczyk, Grechuta, Miles D. TUTU - prawy
:mrgreen:
Tak mogę wrzucać w miarę słuchania... ;)
acha :!:
nie jest to wrażenie akustyczne tylko wizualne; patrzę sobie na diodki :!: idiotki :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kanał lewy- kanał prawy!

eenneell pisze:nie jest to wrażenie akustyczne tylko wizualne; patrzę sobie na diodki :!: idiotki :)
Szczerze mówiąc na tej podstawie nic nie ustalisz. Chyba że masz płytę mono.

Myślałem, że wrażenia są soniczne, a nie na podstawie obserwowania wskaźników wzmacniacza.
Wsparcie finansowe forum
eenneell

kanał lewy- kanał prawy!

Wojtek pisze:Szczerze mówiąc na tej podstawie nic nie ustalisz. Chyba że masz płytę mono.
tyraz słucham "J.C. Superstar" i prawy dominuje
Wojtek pisze:Myślałem, że wrażenia są soniczne, a nie na podstawie obserwowania wskaźników wzmacniacza.
:) Mr Wojtek! na bazie "wrażeń sonicznych" to byś mnie "rozjechał" (lewe ucho mam gorsze) :(
Ten temat wrzuciłem na podstawie wskazan wzmacniacza (ucho nie łapie. zwlaszcza jak jesteś mobilny w swoim raju akustycznym)
Bardziej mi chodzi o to czy to "zużycie", nagranie itp itd płyt :oops:
Awatar użytkownika
JacK

Najprostszy sposób na mrygające diodki to zamienienie kanałów miejscami. Jeżeli efekt się powtórzy to wykluczamy usterkę przedwzmacniacza/wzmacniacza. W ten sposób przekładając kanały dochodzisz do wkładki gdzie oczywiście zamieniasz kanały i którą później wymieniasz na inny egzemplarz dla porównania. W ten sposób wykluczając "podejrzanych" znajdziesz "winnego".
Nie przypuszczam aby winowajcą były w ten sposób uszkodzone płyty bo masz tego za dużo, może prędzej z kalibracją jakiś problem.
Zresztą płyty też można wykluczyć słuchając ich na innym systemie.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Jaskier

kanał lewy- kanał prawy!

Post autor: Jaskier »

Taka sytuacja jest możliwa jeśli igła nie "trzyma" azymutu, tzn nie jest idealnie pionowo. Lub prostopadle do płyty, jak kto woli. Tutaj jest wszystko pięknie opisane (pkt.7) Jeśli masz w wzmacniaczu tryb mono, włącz go, żeby się upewnić czy problem nadal występuje.
Sprawdź też uziemienie, bo sam miałem podobną sytuację
eenneell

kanał lewy- kanał prawy!

przyczyną pewnie są te małe złośliwce żyjące gdzieś w rowkach na na płycie, a może te mniejsze w kablach :?:
A tak na poważnie; nie opisywałbym zjawiska, gdyby nie było "płynne"...
Jeżeli na jednych płytach kanał L gra ciszej, na innych R to , a jeszcze innych jest "równo"- to będę się skłaniał do obwiniania płyt;
teraz zdałem sobie sprawę, że "głośniej" w "L" i równo -to nowe płyty (no! prawie- mało śmigane), a w "R" już mocno wysłużone staruszki...
NO TO SOBIE OPOWIEDZIAŁEM -chyba?- zjawisko w zasadzie nieistotne dla ucha, tylko dla "oka", bo czy jedna diodka błyśnie, czy druga to taki "audiofilski" problem... (muzyki trzeba słuchać, a nie oglądać :oops: )
Sorki za zamieszanie ;)
i dzięki za zainteresowanie :)
Awatar użytkownika
JacK

Hmmm... to może zaklej / zamaluj diodki ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kanał lewy- kanał prawy!

Jaskier:
Zgadza się. Azymut by mógł wyjaśnić sprawę jeśli zjawisko byłoby stałe, na każdej płycie.

Ogólnie jest możliwe większe zużycie jednego kanału względem drugiego na płycie winylowej (zazwyczaj lewy kanał), wynikające z nierównego rozłożenia siły na strony rowka (np. dzięki złym ustawieniom nacisku i/lub antyskatingu), ale objawia się to głównie uszkodzeniami/zniekształceniami dźwięku (typu trzaski, szum, itd.) aniżeli znaczącym obniżeniem głośności.
Wsparcie finansowe forum
eenneell

kanał lewy- kanał prawy!

JacK pisze:Hmmm... to może zaklej / zamaluj diodki ;)
zamykam oczy :idea: :lol: :lol: :lol:
Wojtek pisze:Ogólnie jest możliwe większe zużycie jednego kanału względem drugiego na płycie winylowej (zazwyczaj lewy kanał),
A może po prostu to tylko nagranie :?: :?: :?:
W słuchaniu to nic nie wadzi, zwróciłem uwagę na to zjawisko jako ciekawostkę, a nie istotny problem :!:
Wojtek pisze:Szczerze mówiąc na tej podstawie nic nie ustalisz. Chyba że masz płytę mono.
tak zrobię! puszczę sobie "Byczka Fernanda"(mono) :lol:
Awatar użytkownika
Krzyś

kanał lewy- kanał prawy!

Post autor: Krzyś »

obserwacja diódek w przypadku nagrania stereo raczej nie wystarczy do skonkludowania, że jeden kanał jest nagrany/odtwarzany głośniej niż drugi - w danym momencie w jednym kanale może być cichszy dźwięk (o mniejszej amplitudzie) niż w drugim. Do tego jeszcze błąd kąta prowadzenia igły powoduje, że kanały się lekko "rozjeżdżają" w dziedzinie czasu.

prawdopodobnie to kwestia konkretnego nagrania i tyle, i skoro występuje losowo na różnych płytach, a w dodatku tego nie słychać, to nie ma się czym przejmować.
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
eenneell

kanał lewy- kanał prawy!

Tak :!: Po "Byczku" do takich wniosków doszedłem, nagranie mono "nie jest do konca mono" :idea: (przy odtwarzaniu stereo)
raz lewe diodki, raz prawe świecą "bystrzej"- ale średnia jest mono- co nie ma żadnego znaczenia "sonicznego"- dżwięk to nie światło (eureka!)
Tośmy sobie pogadali ;)
Jak mi wpadnie "równie mądry pomysł" to nie omieszkam założyć jakiś nowy temat :D :) ;)
ODPOWIEDZ