Wkładka do C.E.C. BD 6000

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sogol
Gramofon: Kenwood KD 990

Wkładka do C.E.C. BD 6000

Post autor: Sogol »

Wiem że już było i jeśli trzeba to gdzieś przenieść to proszę i jeszcze o wyrozumiałość.
A więc jak w temacie jaka wkładka ? Tak żeby nie było przerostu formy nad treścią ,czy tam odwrotnie...
Kwota do 500Pl ? Był polecany ortofon red 2 ,i w sumie ok tylko może pojawiło się coś innego? I czy każdy będzie pasował czy są też wersje,rozmiary itp.itd ???
Muzyka to głównie rock,elektronika ---Floydzi,Oldfield,Tangerine od niedawana Anathema,obecnie z braku innych płyt rock przytulaniec w wydaniu Bravo :? :? :?
Gramofon gra w połączeniu z NAD 7020 ,nowszy wzmacniacz też C.E.C. nie ma wejścia phono i tu rodzi się kolejne pytanie jaki przedwzamacniacz i w jakiej kwocie ?Czy więcej na wkładkę czy na pre., ...wszelkie sugestie mile widziane.
Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc ;) ;) ;)
Ogar to ma klawe życie... :doh:
Gramofonik

Re: Wkładka do C.E.C. BD 6000

Post autor: Gramofonik »

Kup sobie używaną Audio technica AT13, jest na allegro za ok 170 złotych, igłą w nie wiadomo jakim stanie, wiec dokup zamiennik w Wamacie za 65 złotych.Będzie ładnie grało, - koszt około 250 złotych
Lepiej niż ten Ortofon Red :)
Awatar użytkownika
Sogol

Audio Technica AT13 Ae -ta końcówka- ae -ma jakieś znaczenie,tak się składa ze mieszkam za Odrą i łatwiej mi kupić cokolwiek tu, więc znalazłem coś takiego ale teraz igła i właśnie z tym symbolem nie ma ,są z Ea ,nie mam pojęcia czy to ma jakiekolwiek znaczenie ,chyba do tyłu grać nie będzie hi hi?
Wkładka na ebayu kosztuje 75 euro plus igła wyjdzie ze 100,czyli 400pl.,... :| :| :| ??
Potem wklej,e fotkę, tej co mam ,może też jest niezła i wystarczy tylko igła ....siakaś....
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Sogol pisze: i łatwiej mi kupić cokolwiek tu
Może i łatwiej ale...
Sogol pisze: Wkładka na ebayu kosztuje 75 euro plus igła wyjdzie ze 100,czyli 400pl.,... :| :| :| ??
... niekoniecznie taniej :morda:

Ale co tam, jak się zarabia zagraniczne stawki to i można chyba zagraniczne ceny płacić :morda:

Oznaczenie powinno być Ea albo EaV/EaX, "Ae" należy traktować jako literówkę ;)

Niemniej, czy ten CEC przyszedł do Ciebie bez wkładki? Jeśli nie to jaką masz obecnie i co Ci w niej nie pasuje?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Sogol

...stawki większe szczególnie w zakupach,sam widziałeś...co do wkładki to nie wiem co to jest ,cycka odbierałem osobiście i gość mówił że to ortofon ,nie mam pojęcia jak dobrać ewentualnie igłę ,ogólnie wyszedłem z założenia że nic dobrego to nie jest ,co do samego dźwięku jest ok,poza trzaskami,ale to raczej nie wina wkładki,kosti w drodze,pozostaje dokupić koszulki,przestrzeń jest ,głębia tu mam problem,ale i tak jest lepiej niż z cd
-ków,co do barwy to nawet więcej niż lepiej,nie mam pojęcia jak gra cokolwiek innego naturalnie,pozdrówki
Załączniki
2016-07-04-1309[1].jpg
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

To jest Ortofon FF. Fajna wkładka, warto ją mieć. Igły można dostać od ręki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Gramofonik

Wojtek pisze:To jest Ortofon FF. Fajna wkładka, warto ją mieć. Igły można dostać od ręki.
Fajna to może i ona jest, ale grało to będzie średnio, szczególnie z igłą sferyczna, może trochę lepiej z eliptyczna (podstawowy szlif)
Może i nawet będzie podobało się pytającemu, bo dopiero zaczyna przygodę z plackami, ale po prawdzie radochy ze słuchanie to będzie mało na tej wkładce.

Uważam że, jak już zaczynać przygodę z winylami to z grubej rury, może nie od razu wkładki MC po 2000 i więcej, ale zdecydowanie nie sferyczne igły i najtańsze eliptyczne

Z nowych:

http://www.ebay.pl/itm/Audio-Technica-A ... SwuzRXcm2T

Z używanych:

http://www.ebay.pl/itm/Audio-Technica-d ... SwuzRXe8rZ
Gramofonik

Sogol pisze:...stawki większe szczególnie w zakupach,sam widziałeś...co do wkładki to nie wiem co to jest ,cycka odbierałem osobiście i gość mówił że to ortofon ,nie mam pojęcia jak dobrać ewentualnie igłę ,ogólnie wyszedłem z założenia że nic dobrego to nie jest ,co do samego dźwięku jest ok,poza trzaskami,ale to raczej nie wina wkładki,kosti w drodze,pozostaje dokupić koszulki,przestrzeń jest ,głębia tu mam problem,ale i tak jest lepiej niż z cd
-ków,co do barwy to nawet więcej niż lepiej,nie mam pojęcia jak gra cokolwiek innego naturalnie,pozdrówki
Patrząc na zdjęcie, to albo jest tak nie fortunie zrobione, albo chyba nacisk za duży ;)
Awatar użytkownika
Sogol

Dobrze że przypomniałeś ,zapomniałem o wadze,tylko budżet urodzinowy (tak tak to prezent od Żonki na urodziny)pomału się kończy heh...

http://www.ebay.de/itm/Audio-Technica-A ... Sw7FRWWHGg

czyli to by podeszło ???

jeśli tak to super,pozostało rozkminić jaki przedwzmacniacz dobrać ,ale to już chyba troszkę poźniej,z tego co do tej pory podejrzałem na forum nie jest to takie proste,ale to cały urok tej zajawki he he
Gramofonik

Sogol pisze:Dobrze że przypomniałeś ,zapomniałem o wadze,tylko budżet urodzinowy (tak tak to prezent od Żonki na urodziny)pomału się kończy heh...

http://www.ebay.de/itm/Audio-Technica-A ... Sw7FRWWHGg

czyli to by podeszło ???

jeśli tak to super,pozostało rozkminić jaki przedwzmacniacz dobrać ,ale to już chyba troszkę poźniej,z tego co do tej pory podejrzałem na forum nie jest to takie proste,ale to cały urok tej zajawki he he
Bardzo dobry wybór, wkładka z wyższej półki, będzie grało super :)
Awatar użytkownika
Sogol

Dzięki Śliczne .Zaraz zakupię.Potem spróbuję skrobnąć co się polepszyło :dance:
Awatar użytkownika
Sogol

Dzięki Śliczne ,zaraz zakupię i potem :dance: się pochwale co i jak
Awatar użytkownika
Sogol

Jak już tak fatalnie sklecilem te dwa ostatnie posty,to ten trzeci nie zaszkodzi...dzięki Wojtek za rozkminienie wkładki którą już posiadam.obiecuje już dziś więcej nic na forum nie pisać ,padam na pysio z deka
ajk

Post autor: ajk »

Moze lepiej z tym zakupem poczekac, bo ta wkladka jest czula na pojemnosc obciazenia (suma pojemnosci przewodow gramofonu i pojemnosci wejscia przedwzmacniacza MM). Wg katalogu Audiotechnica powinna sie ona znajdowac w przedziale 100 - 200 pF, praktycy mowia ze nie powinna przewyzszac 240 - 250 pF. Nic nie pisales o tym , do czego chcesz Twoj gramofon podlaczyc? Efektem tego ew. niedopasowania moze byc kiepska jakos dzwieku mimo b.dobrej wkladki. Jezeli znasz niemiecki, a to mozna przyjac, bo tam mieszkasz, poczytaj sobie o tym zjawisku w HiFi-Forum.de. Sa tam setki postow na ten temat (wloz do wyszukiwarki np. "abschluß kapazität at 440".

pozdrawiam

Andrzej
ajk

Post autor: ajk »

Przed chwila przeczytalem Twoj post w dziale "przedstaw sie" - piszesz tam o NAD 7020. Dla 7020i I 7020e znalazlem w hifiengine.com instrukcje.
Pisza, ze wejscia MM maja pojemnosc 100pF. Jezeli do tego dodasz pojemnosc przewodow (z duza doza prawdopodobienstwa mozna przyjac dla "japonczyka" wartosc z przedzialu 80 - 120 pF) to mozesz byc spokojny :) .

pozdrawiam

Andrzej
ODPOWIEDZ