Wzmacniacz lub amplituner do 400zł
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Wzmacniacz lub amplituner do 400zł
Z mojej strony jeszcze taka drobna uwaga dla kolegi. Otóż, zwracałbym uwagę na poszukiwania sprzętu firmowego, a to ze względu na zachowanie wymiernego współczynnika atrakcyjności przy ewentualnej odsprzedaży i zwykle oczywistej proweniencji tytułem jakości.
(sprzedaż, wymiana)Co zdarza się dość często.
Sprzęt wymieniasz z jakiegoś powodu albo tylko dla sportu czyli mienia zwanego posiadaniem.
W tym, domniemanym przypadku rodzi się pytanie zasadnicze:
Komu sprzedasz potem wzmacniacz firmy Kogucik lub amplituner Maniuś czy inna Katiusza? Rynek ma obecnie dość interesujący segment podaży urządzeń dobrych i znanych marek. Dodatkowo okres wakacyjny to najlepszy w roku czas do kupowania i najgorszy do sprzedawania.
(sprzedaż, wymiana)Co zdarza się dość często.
Sprzęt wymieniasz z jakiegoś powodu albo tylko dla sportu czyli mienia zwanego posiadaniem.
W tym, domniemanym przypadku rodzi się pytanie zasadnicze:
Komu sprzedasz potem wzmacniacz firmy Kogucik lub amplituner Maniuś czy inna Katiusza? Rynek ma obecnie dość interesujący segment podaży urządzeń dobrych i znanych marek. Dodatkowo okres wakacyjny to najlepszy w roku czas do kupowania i najgorszy do sprzedawania.
-
- Gramofon: Technics SL1300
darkman dobrze radzi, takie rózne wynalazki to owszem mozna kupić z ciekawości i oczywiście prawie za darmo, coby potem za wielkich strat nie było (jakby co).
Fachowcem/znawcą hifi nie jestem, więc jak już to oprócz opini bardziej doświadczonych kolegów z forum sugeruję się ceną danego sprzętu gdy był nowy i...wagą i wyglądem i ceną aktualną
np. waga 13.5kg i cena ok 2000M w 1975r.
http://allegro.pl/amplituner-kenwood-kr ... 13961.html
no i ma dwa wejścia phono
Fachowcem/znawcą hifi nie jestem, więc jak już to oprócz opini bardziej doświadczonych kolegów z forum sugeruję się ceną danego sprzętu gdy był nowy i...wagą i wyglądem i ceną aktualną

np. waga 13.5kg i cena ok 2000M w 1975r.
http://allegro.pl/amplituner-kenwood-kr ... 13961.html
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

-
- Gramofon: Lenco L75
PRZEPIĘKNY!!! <3!pan_winyl pisze: Możesz też skusić się na
http://olx.pl/oferta/amplituner-rft-mod ... e1a55248ef

Co to rotela - mocno nie pasuje mi stylistyka, czytałem też dość nieprzychylną opinię, cyt:darkman pisze:
"Gdy go sprzedawałem to ludzie przynosili swoje CD i sam byłem po prostu zachwycony, jak to wspaniale gra - Hi-Fi pełną gębą!

No tak, ale po godzinie słuchania boli głowa, występuje zmęczenie nadmiernym eksponowaniem szczegółów, sybilantami, ostrością wysokich tonów... Także przed zakupem radzę posłuchać DŁUŻEJ, bo "na szybko" Rotel potrafi oszukać!

Pan ww. wymienił go na luxmana, ale z kolei polecanego przez Ciebie ktoś już zgarnął, cena była podobna do 450 zł?
http://allegro.pl/luxman-l-190-i6299692745.html
Na innym forum znalazłem z kolei opinię że 350 zł to bardzo wygórowana, tu jest jeszcze 130 więcej z przesyłką.
Co do wzmacniaczy yamaha (obu) wyczytałem doskonałe opinie nt. dźwięku i uwaga - fatalne na temat jakości wykonania "nówki chińszczyzny".
O dualu nie znalazłem ani jednej opinii. Właściwie poza ofertą na olx nie znalazłem nic ;D
Koniec końców - czy ktoś miał, ma podzieli się opinią (wystarczy jedno zdanie) ponieważ mocno biję się we wnętrzu pomiędzy:
doskonałymi opiniami o dźwięku i fatalnymi o jakości wykonania i trwałości:
Yamaha A-S201
Yamaha AX-397
a fantastyczną stylistyką (ale bez opinii o dźwięku):
LUXMAN L-190
Dual CR 61
Lenco L75 -> barbarzyński Onkyo -> Klipsch RP-6000
Schneider Team 6010p -> Kenwood KR5170 -> Philips 22AH467
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Wiesz co? Wychodzi na to, że powinieneś sam odsłuchiwać owe sprzęty. Wówczas unikniesz pomyłek i będziesz miał jasność co do ich brzmienia pod swoje oczekiwania. To zasadniczo najlepsza droga. I.. polecana.
p.s. Bardzo przepraszam, ale nie zapisałem ceny tego Luxmana.
Co do Rotela, to z empatią chylę czoła przed nieznanym mi recenzentem, jednak pozwolę sobie pozostać przy swoim zdaniu.
Udanych wyborów życzę.
p.s. Bardzo przepraszam, ale nie zapisałem ceny tego Luxmana.
Co do Rotela, to z empatią chylę czoła przed nieznanym mi recenzentem, jednak pozwolę sobie pozostać przy swoim zdaniu.
Udanych wyborów życzę.
-
No właśnie z tym odsłuchem może być problem, bo zbierać ten sprzęt, odsłuchiwać i odsyłać to w sumie koszt sprzętu. Poza tym mam świadomość, że cały zestaw za 1200 zł raczej nie będzie grał jak SME 20/2 połączony z głośnikami lampami od Manleya (w którym zakochałem się dwa lata temu bez pamięci) - dlatego też liczyłem na chamskie wskazanie - "bierz Pan to, póki nie uzbierasz 2.000 zł na nowe, będziesz Pan zadowolony"darkman pisze:Wiesz co? Wychodzi na to, że powinieneś sam odsłuchiwać owe sprzęty.

i tyle samo kosztuje technics SU-8080, też dwa wejścia phono a wychwalany tutaj na forum głośniej od kenwooda, więc pewnie i sprzedać będzie łatwiej.Latro pisze: http://allegro.pl/amplituner-kenwood-kr ... 13961.html
Kurcze, no jak napisałem na początku, jestem naprawdę początkujący, ze świadomością tego, że cudów w tej cenie nie dostanę, ale jednocześnie liczyłbym nie na suche wymienienie "bierz kenwood", tylko z jakimkolwiek komentarzem - "bierz kenwood bo ma radio i świecące lampki a su-8080 nie, a jako wzmacniacz działa bardzo podobnie", albo "bierz rotela, słyszałem go z tym Twoim gramofonem i różnica między nim a innymi MOIM zdaniem jest ogromna", czy też "weź yamahę, bo i tak za rok będziesz sprzedawał to dostaniesz tyle samo, a gra jak inne" czy też "weź luxmana, jak za rok będziesz sprzedawał to jeszcze 10 zł zarobisz, a różnicy między nim a innymi nie usłyszysz".
Pamiętajcie, że mój level to jest 0, jak będę miał punkt odniesienia to zacznę wybierać między innymi

- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Co do RFT.
Oczywiście to dzieło DDR, produkowane po części przez REMA GMBH.
Waży 7 kg, cena w momencie wydania około 1400 DM (1985).
Gra ciepło, tzn egzemplarz który miałem w rękach- REMA Modus RX 42. Nie był to najwyższy z serii ale był poprawny. Można go porównać trochę do UNITRY, ale z szerszą i dokładniejszą sceną. W ogóle DDR bił naszych jeśli chodzi o wzmacniacze/amplitunery / pomijając wyjątki.
Cena 70 zł to raczej grosze. Szkoda że bez magnetofonu który był w zestawie, ale- bez przesady
Yamahy- pamiętaj że grają ultra,do znudzenia więc neutralnie. Zawsze mi to w nich przeszkadzało- takie płaskie brzmienie, ale może to dlaego że przyzwyczajony jestem do Kenwooda.
Luxmanem możesz się zawieść, jest miękki, bardzo ciepły, często porównywany do lampy. Chodzą od 200 do 450 w zależności od sezonu. Kilka razy już go polecałem, ale do takiego brzmienia trzeba amatora- jeśli szukasz mocnego brzmienia, dynamicznego i rasowego- luxman Ci go nie da. Inaczej jeśli szukasz czegoś do posłuchania jazzu i chiloutu.
PS. Bierz kenwooda bo ma mega odbiornik- to są bodaj najlepsze lata tej firmy jeśli chodzi o amplitunery. Po za tym Kenwood to Kenwood. Technicsów jest jak psów na wiosce- bardzo dużo. Kenwoodów w fajnym stanie- jak na lekarstwo (pomijając amplitunery z lat 90- te są fe i jest ich za dużo
)
Oczywiście to dzieło DDR, produkowane po części przez REMA GMBH.
Waży 7 kg, cena w momencie wydania około 1400 DM (1985).
Gra ciepło, tzn egzemplarz który miałem w rękach- REMA Modus RX 42. Nie był to najwyższy z serii ale był poprawny. Można go porównać trochę do UNITRY, ale z szerszą i dokładniejszą sceną. W ogóle DDR bił naszych jeśli chodzi o wzmacniacze/amplitunery / pomijając wyjątki.
Cena 70 zł to raczej grosze. Szkoda że bez magnetofonu który był w zestawie, ale- bez przesady

Yamahy- pamiętaj że grają ultra,do znudzenia więc neutralnie. Zawsze mi to w nich przeszkadzało- takie płaskie brzmienie, ale może to dlaego że przyzwyczajony jestem do Kenwooda.
Luxmanem możesz się zawieść, jest miękki, bardzo ciepły, często porównywany do lampy. Chodzą od 200 do 450 w zależności od sezonu. Kilka razy już go polecałem, ale do takiego brzmienia trzeba amatora- jeśli szukasz mocnego brzmienia, dynamicznego i rasowego- luxman Ci go nie da. Inaczej jeśli szukasz czegoś do posłuchania jazzu i chiloutu.
PS. Bierz kenwooda bo ma mega odbiornik- to są bodaj najlepsze lata tej firmy jeśli chodzi o amplitunery. Po za tym Kenwood to Kenwood. Technicsów jest jak psów na wiosce- bardzo dużo. Kenwoodów w fajnym stanie- jak na lekarstwo (pomijając amplitunery z lat 90- te są fe i jest ich za dużo

Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
- Ramirez
- Gramofon: Sony PS-4300
Zgadza się, polecam Kenwooda - mam wzmacniacz KA-5010 i jestem nim zauroczony. Tu jest jeden: http://allegro.pl/wzmacniacz-kenwood-ka ... 45075.html - trochę drogo, ale można trafić takiego w cenie do 400 dukatów 

- pan_winyl
to jest 4040 a nie 5010Zgadza się, polecam Kenwooda - mam wzmacniacz KA-5010 i jestem nim zauroczony. Tu jest jeden: http://allegro.pl/wzmacniacz-kenwood-ka ... 45075.html - trochę drogo, ale można trafić takiego w cenie do 400 dukatów

Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
-
Niech Ci Pan Bóg w dzieciach wynagrodzi. Właśnie takiego prowadzenia za rękę, jak dziecka we mgle oczekiwałem.pan_winyl pisze: Luxmanem (...) do posłuchania jazzu i chiloutu.
PS. Bierz kenwooda bo(...)
Kupuję KENWOOD KR 6400 od ręki, a Luxman L-190 - poluję, bo akurat takiego ciepłego brzmienia szukam

-
- Gramofon: Sony ps x70
Jaki wzmacniacz do gramofonu Akai Ap-100
Witam, mam gramofon Akai Ap-100, jaki wzmacniacz/amplituner nadawał by się do tego sprzętu? Przedział cenowy, który mnie interesuje 300-400zł?
- Ramirez
- Gramofon: Sony PS-4300
Oczywiście, nie ten link dałempan_winyl pisze:to jest 4040 a nie 5010Zgadza się, polecam Kenwooda - mam wzmacniacz KA-5010 i jestem nim zauroczony. Tu jest jeden: http://allegro.pl/wzmacniacz-kenwood-ka ... 45075.html - trochę drogo, ale można trafić takiego w cenie do 400 dukatów4040 to ja mam i polecam, cena nawet ok.

- pan_winyl
swoją drogą- gdybym już miał zmieniać kenwooda to chyba tylko na 7010:) albo wyżej. Ostatnio poszedł 7010 w okolicach 270 zł 

Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
-
- Gramofon: Sony ps x70
- Ramirez