Witam wszystkich Forumowiczów,
Zastanawia mnie pewna sprawa. Jestem posiadaczem pierwszej płyty Urszuli z roku 1983. Cała sprawa kręci się wokół piosenki «Bogowie i Demony». Ostatnio zasłyszałem tę piosenkę puszczaną z internetu i bardzo się zdziwiłem, gdyż brzmiała inaczej, niż ją sobe kojarzyłem. I faktycznie, moje nagranie różni się od tych, które znalazłem na Youtube. Zacząłem grzebać w poszukiwaniu informacji, na Wikipedii znalazłem artykuł o wydanym w 1982 singlu «Bogowie i Demony / Luz blues - w niebie same dziury». Sam artykuł był krótki, ale jako ciekawostkę w nim podano, że piosenki trafiły na debiutancki album w innych, „mniej dynamicznych” wersjach. Następnie na stronie discogs.com znalazłem oznaczenia matryc dla tego albumu:
Dla strony A: SVT 004 A-4 K
Dla strony B: SVT 004 B-2 K
Na mojej płycie strona B się zgadza, ale strona A (na której to są «Bogowie i Demony») ma oznaczenie SVT 004 A-2 K.
Jestem ciekaw, z czym mam właściwie do czynienia. Jeden z pierwszych egzemplarzy? Jak często się zdarzają takie rzeczy i jak to się przekłada (jeśli w ogóle) na wartość płyty?
Urszula (1983) - Dziwny egzemplarz
-
Re: Urszula (1983) - Dziwny egzemplarz
NA singlu wyszły wersje radiowe, a na dużej płycie wersje przygotowane na dużą płytę
Savitor.... to ci od produkcji cholewek do butów
Matryce były różne, bo i płyta była popularna, wiec wznowień, dodruków pewnie było kilka.
Savitor.... to ci od produkcji cholewek do butów

Matryce były różne, bo i płyta była popularna, wiec wznowień, dodruków pewnie było kilka.
-
A więc wychodzi na to, że mam na płycie wersję radiową, bo „bardziej dynamiczną”, niż inne.
Strasznie to… nieporządne, niestaranne, niesolidne.
Wprawdzie to nie książka, żeby numery wydań oznaczać, ale jak coś wydawać to lepiej się trzymać jednego schematu.
Strasznie to… nieporządne, niestaranne, niesolidne.

Wprawdzie to nie książka, żeby numery wydań oznaczać, ale jak coś wydawać to lepiej się trzymać jednego schematu.
-
Na singlu masz wersje radiowe, a na dużej płycie wersje płytowe, nie sądzę abyś miał na dużej płycie wersje radiowe, które wydano na singlu.
-
Rzeczywiście, internet mówi, że na singlu «Bogowie i Demony» trwają 4.31, a u mnie na dużej jest 5.25. Jest więc wersja radiowa i co najmniej 2 albumowe...
-
Jest jedna singlowa i jedna płytowa, jeśli chodzi o wydania na winylu.Qstryk pisze:Rzeczywiście, internet mówi, że na singlu «Bogowie i Demony» trwają 4.31, a u mnie na dużej jest 5.25. Jest więc wersja radiowa i co najmniej 2 albumowe...
-
Dobra, porównałem czasy trwania i wyszło, że w internecie jest tylko wersja radiowa. Płyta się zgadza, numer matrycy to wina wznowień tłoczenia. Trochę rozdmuchałem temat z niczego, ale człowiek się uczy całe życie
Tak, czy siak, dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam.

Tak, czy siak, dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam.