Wojtek pisze:Dociążenie headshella pierwsza klasa
Dzięki za porównanie.
Niby rzecz jest banalna, potrzebne są dwie śrubki z nakrętkami, średnica 2.5 mm, długość 14 mm.
Jest piątek późne popołudnie, w domu takich nie znalazłem, od poprzednich wkładek mam ale są za krótkie, w moim mieście może i są jakieś sklepy sprzedające wkładki gramofonowe, ale jest zbyt późno i są już pozamykane.
Mam wolny weekend, w końcu doszyły wkłada i igła, i posłuchać się chce, jak nie wiem co

Pozostają markety budowlane, oraz...... sklepy optyczne, w centrach handlowych. W tych drugich, optycznych, mają śrubki, ale o średnicach do 1.5 mm. W tych pierwszych, po kolei, Castorama, średnica od 3 mm, czyli odrobinę za duże, Bricoman, średnica od 4 mm, Liroy Merlin, mają o średnicy 2.5 mm, ale długość, albo 100 mm - za krótkie, albo 200 mmm, za długie, z braku innych możliwości biorę te drugie.
Oczywiście, należało te śrubki odpowiednio przyciąć, ale było już późno i szybciej było nakręcić kilka nakrętek.
Swoją drogą dociążenie headshella zrobiło się tak duże, że ledwie skali starczyło, aby wypoziomować wkładkę .
Zagrało, założony cel został osiągnięty

Powstaje jednak kilka pytań.
1. Takie dociążenie, może nie aż tak duże, bo na granicy skali jest wskazane, czy nie koniecznie?
2. Zakupione śrubki są metalowe, pomijam ich estetykę, a oryginalne, chyba jednak są aluminiowe.
Pytanie brzmi, czy to że są metalowe nie ma ujemnego wpływu ma magnesy w wkładce? - ja jakiś ubocznych skutków nie zauważyłem, nic nie brumi, nie buczy
Kupiłem brzeszczot za 90 groszy, bo akurat nie miałem w domu i przytnę te śrubki na stosowny wymiar - przycinamy śrubki, z nakręconą nakrętką
aby nam nakrętka na końcu nagwintowała powtórnie gwint na śrubce, no chyba że mamy gwintownik 2.5 mm
Do czasu aż przyjdzie przesyłkę z kompletem 3 śrubek o różnej długości, za 9 złotych plus koszt wysyłki

[edycja]
Śrubki stosownie przycięte
Zakupione śrubki są jednak aluminiowe, a nie ciężkie metalowe.