Wybór wkładki MM do bardzo lekkiego ramienia.
- FatCat
- Gramofon: Dual CS-5000
Wybór wkładki MM do bardzo lekkiego ramienia.
Hej, szczęśliwie ujeżdżam Duala CS-5000, grał z Ortofonem OMB20, teraz gra z Shure m97xe. Brzmienie OMB podeszło mi bardziej, jednak igła się skończyła (albo kończy), pora na zmianę. Myślałem nad wymianą na 2M Blue, ale poczytałem i mi przeszło - w 2M zmienili względem ponoć prawie bliźniaczej OMB20 podatność (compliance) tak, żeby lepiej pasowała jednak do cięższych ramion. W OMB (i w m97xe zresztą tak samo) jest 25µm/mN, 2M Blue jest sztywniejsza, 20µm/mN. W sumie jeszcze można kupić igły OMB20, ale myślę nad alternatywami. Szukam brzmienia z dobrym wypełnieniem, detalicznego, dynamicznego, ale nie ostrego i nie hałaśliwego, raczej po ciepłej stronie mocy. Jakie "miękkie" wkładki w kwocie do tysiaka możecie mi polecić? Biorę pod uwagę również MC, ale chyba łatwiej będzie w takiej kasie kupić dobre MM, niż MC.
Pozdrawiam,
M
Pozdrawiam,
M

Dual CS-5000 \ Ortofon OMB20
Sansui AU-919 \ Dual CV441 RC \ Sony CD-X333ES
Blaupunkt LAB 405 \ Arcus TS-100

jazz, stary soul, stary funk, Brazylia, Afryka, Kuba, IDM, stary hip-hop
-
Re: Wybór wkładki MM do bardzo lekkiego ramienia.
AT440. Faktyczna podatność to nieco ponad 30um/mN.
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
Zaszalej i kup nową igłę 20 lub wyższą. Najlepiej 40
i ciężko kupić coś w lepszej cenie
choć tanio nie będzie
i ciężko kupić coś w lepszej cenie
choć tanio nie będzie

- FatCat
Dzięki, panowie. Zbyszek, nie chcę 440 z idiotycznego powodu - nie mogę przeżyć fioletu, serio serio
Nie chcę też wyższych igieł, bo kupuję sporo starych płyt, często w stanach zaledwie VG, a niektóre nawet G, jak mi bardzo zależy, a nie stać mnie na EX-y - obawiam się, że wyrafinowane szlify paradoksalnie pozbawią mnie przyjemności słuchania
Gdyby się znalazł ktoś z Warszawy, żeby mnie odwiedzić z taką 30 albo 40 - bardzo chętnie ugoszczę.
Tak to się chyba skończy, że przywalę nową 20 po prostu.. Dużo słucham, po kilka godzin dziennie praktycznie dzień w dzień, w rok ją zajadę. Jakoś się obawiam, że 20 zniknie z rynku, więc myślałem o jakiejś wkładce, która bez obaw da mi możliwość wymiany igły za ten rok.

Tak to się chyba skończy, że przywalę nową 20 po prostu.. Dużo słucham, po kilka godzin dziennie praktycznie dzień w dzień, w rok ją zajadę. Jakoś się obawiam, że 20 zniknie z rynku, więc myślałem o jakiejś wkładce, która bez obaw da mi możliwość wymiany igły za ten rok.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pamiętam dyskusję na FB jak gramofon został nabyty. Już wtedy padła kwestia wkładki/igły :v Chociaż pamiętam że do spróbowania Shure również namawiałem, ale widać że to jednak nie to 

Cała seria OM miała zniknąć już jakiś czas temu, a póki co nic takiego się nie zapowiada
Nadal jednak zagadkowa jest znikoma dostępność wyższych modeli igieł/wkładek OM w Polsce.
Jakąkolwiek 2M dostaniemy od ręki, a OM to chyba tylko wersje DJskie i 5/10.

Otóż to i tyczy się to praktycznie całej serii 2M. Tu nawet nie ma żadnego "ponoć", bo igły 2M pasują w body OM i vice versa

Dlatego warto mieć parę igieł, lepszych i gorszych, do danej wkładki (lub parę wkładek na headshellach), co by się nie ograniczać w ten sposób, ale wiadomo, to znowu podnosi koszt całej imprezy

Tak chyba będzie najlepiej.
Nie ma to jak obawy oparte na braku podstaw

Cała seria OM miała zniknąć już jakiś czas temu, a póki co nic takiego się nie zapowiada

Nadal jednak zagadkowa jest znikoma dostępność wyższych modeli igieł/wkładek OM w Polsce.
Jakąkolwiek 2M dostaniemy od ręki, a OM to chyba tylko wersje DJskie i 5/10.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- FatCat
Hej, Wojtek, dzięki. Oemki są dostępne od ręki w jednym z krajowych sklepów, również 20 i chyba nawet 30, "każą im utrzymywać stan magazynowy"
Co do OMB i 2M jest istotna różnica w compiliance, doczytałem się na zagranicznych forach - 2M są zoptymalizowane pod cięższe ramiona. Różnice w brzmieniu OM i Shure to nie są powalające różnice w klasie brzmienia, tylko bardziej w sygnaturze - OM daje lepsze wypełnienie na styku niskich i średnich częstotliwości. Podatność jest identyczna, ale subiektywny odbiór jest taki, że OM (czy też OMB jak u mnie, nie mam pojęcia, czy i czym to się różni) gra nieco cieplej, zarazem nie ustępując reprodukcji detali Shure. Wciąż uważam, że Shure to BARDZO dobra wkładka. OM to system dedykowany do tego modelu gramofonu i wiele opinii na różnych forach potwierdza tezę, że naprawdę trudno w tej cenie znaleźć coś lepszego.
Obawy są oparte na przypuszczeniu, że Ortofon wprowadził serię 2M, żeby zastąpić nią serię OM - a czy tak jest, nie wiem.

Obawy są oparte na przypuszczeniu, że Ortofon wprowadził serię 2M, żeby zastąpić nią serię OM - a czy tak jest, nie wiem.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Po prostu igły 2M mają nieco sztywniejsze zawieszenie i generator jest inaczej zestrojony (zrezygnowali z neutralności).
Niczym.
Kiedyś mieli jeszcze taki plan i dało się zaobserwować pewne ruchy na rynku, ale póki co zrezygnowali z tego, dlatego też pełna gama OM jest nadal w produkcji.
Nie wiem w sumie co mieliby zyskać dzisiaj rezygnując z linii OM.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- FatCat
O jakim generatorze piszesz? Zrezygnowali z neutralności brzmienia? Jeżeli tak, w którą stronę pchnęli charakter? I w takim razie w jakim sensie 2M i OM to jest praktycznie to samo, skoro tak bardzo się różnią?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tym który siedzi wewnątrz wkładki

No tak. OM są z natury neutralne (płaska charakterystyka), a 2M podbite (mniej więcej od 1000Hz).
Dlaczego piszesz "tak bardzo"? Trochę sztywniejsze zawieszenie i inne zestrojenie tego samego generatora to nie jest wielka zmiana.
OK, dodajmy jeszcze że body 2M jest stale dociążone w odróżnieniu od elastyczności body OM, z ukrytym ciężarkiem w dachu wkładki

Przypominam że igły OM i 2M są kompatybilne między sobą, choć Ortofon o tym głośno nie mówi.
Gdyby była wielka różnica (ie. inny generator) ta kompatybilność nie zostałaby zachowana.
Ortofon to mistrzowie marketingu

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Ramirez
- Gramofon: Sony PS-4300
Czy to oznacza, że do wkładki Ortofon OM 5E można założyć igłę od np. Ortofon 2m Bronze? Jakoś nie wygląda

-
- Gramofon: Technics SL-1200 mk2
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Da się w obydwie strony, choć z tego co pamiętam to montaż igły 2M na body OM wiąże się z jakąś modyfikacją oprawki igły.
Coś nie mogę znaleźć klipu na YT w którym w body OM siedziała igła 2M Blue albo Bronze.
Wygląda to nieco śmiesznie, fakt
Coś nie mogę znaleźć klipu na YT w którym w body OM siedziała igła 2M Blue albo Bronze.
Wygląda to nieco śmiesznie, fakt

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Rp 2000, 2x Rp5000
Czyli, jeśli posiadam kilka ortofonów w domu, to że tak powiem mogę sobie zlożyć 2M na raty?
poprzez odkupienie od kogoś wkładki z uwaloną igłą, i eksploatację z w.w Igłami, a poźniej po bożemu dokupienie oryginalnej igły

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak.
Przypomnę może gradację igieł OM/2M.
10 = Red
20 = Blue
30 = Bronze
40 = Black
Po co?
Przypomnę może gradację igieł OM/2M.
10 = Red
20 = Blue
30 = Bronze
40 = Black
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Rp 2000, 2x Rp5000
Wojtek, moje niedoprecyzowanie. Nie miałem na myśli igły z seri OM tylko ktorąś z igieł z seri pro (z eSem jak i bez, oraz nightclub E), a te chyba raczej stoją niżej od om 10 (tzn pomijając nighcluba). Stąd też przyszedł mi pomysł by za grosze dorwać 2m i skompletować z posiadanym eliptykiem.
Btw nie chcę oftopować, ale tą PRO S miałem skompletowaną z OMB5, i cudów nie było, ale nie do tego zmierzam. Jaka tam oryginalnie siedzi igła, i czy tam omb, to jakaś tańsza pochodna OM? I ostatnie głupie pytanie, bo widzę że to niby wkładka odsłuchowa jednak
Ludzie skutecznie z nich grają, więc traktować to jako 4dj czy jako odsłuchową? (ale co by nie patrzeć, aktualnie komplet nighcluba gada dużo lepiej od tej omb, więc pytam o nią czysto teorytcznie)
Btw nie chcę oftopować, ale tą PRO S miałem skompletowaną z OMB5, i cudów nie było, ale nie do tego zmierzam. Jaka tam oryginalnie siedzi igła, i czy tam omb, to jakaś tańsza pochodna OM? I ostatnie głupie pytanie, bo widzę że to niby wkładka odsłuchowa jednak