Offtopując: mi kot prawie spalił ps4 bo właził do przegródki z konsolą jak chodziła i zatykał wentylację. Musiałem klocka na wierzch wyjąć bo nawet wiercenie dodatkowych dziur wentylacyjnych z tyłu szafki nie pOmogło...majka35 pisze:Jeden z moich kotów ciągle włazi na dekoder od telewizora, ostatnio zaczęła odłączać kabel antenowy i robi się problem a nie idzie nauczyć...
Jak przechowuję swoje płyty-skarby, kto ma do nich dostęp?
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Re: Jak przechowuję swoje płyty-skarby, kto ma do nich dostęp?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- AnalogKid
- Kontakt:
A propos kotów (i przechowywania winyli), takie fajne zdjęcie znalazłem kiedyś w Internetach:
Chętnie poznam więcej opinii na zadane przeze mnie pytanie. Za obie udzielone - dzięki
Chętnie poznam więcej opinii na zadane przeze mnie pytanie. Za obie udzielone - dzięki

- Myszor
- Gramofon: PD-300
Był wypadek chyba w usa. Ktoś przewrócił regał i zginął. Teraz ikea dodaje zestaw mocujący do ściany nawet wc. Jeśli nie masz małych dzieci to możesz odpuścić.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Ale było też zdjęcie z przewalonym na bok expeditem wypełnionym płytami. Te ich meble są trochę delikatne... Ja bym montowal do ściany mimo wszystko. Po pijaku nie na takie rzeczy wpadłem 

-
Przedstawiam Stefana i Józia 
Teraz na szczęście już tak nie robią

Teraz na szczęście już tak nie robią

- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Generalnie każdy mebel wyższy jak szerszy powinien być do ściany przytwierdzony imo. Szczególnie jeśli chodzi o takie tanie meble marketowe z lekkiej płyty wiórowej. Ja bym nie ryzykował.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Kid, zielone pudełko z Ikei (stosuję czarne jako podręczne na bieżące LP lub z przykrywką na gadgety jak coś grzebię przy szpeju).
Regał Ikejowski w pionie to bym przykręcił, a w pozycji horyzontalnej jak ma Holy - to nie.
@Z`82 - ładne stadko! U mojej córki teraz 2 Devon Rexy małe jeszcze rozrabiają.
O, jakoś tak:
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Z tym regałem to sprawa jest prosta.
Expedit został wycofany z produkcji między innymi przez tą sprawę z USA, ale również przez jego lebiodność. Jeśli poczytacie to został on zaprojektowany przez człowieka, który robił go pod swoją kolekcję winyli
Kallax to udoskonalona wersja. Ma dodatkowe wzmocnienia w miejscu wkręcania śrub a i same śruby są wyraźnie dłuższe.
Jeśli ułożysz płyty tylko w dolnej części - np w 4 dolnych polach, to luz, nic się nie stanie. Jeśli wypakujesz regał do sufitu na twardo (czyli na tak zwaną zapałkę - wejdzie około 600- 700 płyt) wtedy przykręcaj do ściany.
W sytuacji kiedy leży, występują inne siły - wynika to z konstrukcji regału i miejsc połączeń. Paradoksalnie mniejsze zagrożenie jest wtedy kiedy regał stoi pionowo, niż wtedy kiedy stoi poziomo.
Expedit został wycofany z produkcji między innymi przez tą sprawę z USA, ale również przez jego lebiodność. Jeśli poczytacie to został on zaprojektowany przez człowieka, który robił go pod swoją kolekcję winyli

Jeśli ułożysz płyty tylko w dolnej części - np w 4 dolnych polach, to luz, nic się nie stanie. Jeśli wypakujesz regał do sufitu na twardo (czyli na tak zwaną zapałkę - wejdzie około 600- 700 płyt) wtedy przykręcaj do ściany.
W sytuacji kiedy leży, występują inne siły - wynika to z konstrukcji regału i miejsc połączeń. Paradoksalnie mniejsze zagrożenie jest wtedy kiedy regał stoi pionowo, niż wtedy kiedy stoi poziomo.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Nie znam tego regału ale wypełnienie go 700 sztukami płyt średnio ważących po 250g to mamy ok 175 kg. Obawiam się, że pan_winyl ma rację. Ja nawet wypełniając go w połowie skorzystałbym z mocowania ze ścianą.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- krolix
Był tekst pod tytułem "Ikea killed Expedit" ale z tym zabiciem kogoś przez ten regał to chyba jednak przesada.Myszor pisze:Był wypadek chyba w usa. Ktoś przewrócił regał i zginął. Teraz ikea dodaje zestaw mocujący do ściany nawet wc. Jeśli nie masz małych dzieci to możesz odpuścić.

Mam kumpla, który od lat ma dużego Expedita wypełnionego winylami na full i regał stoi. Miałem Expedita 2x4 wypełnionego na full i postawionego w pionie i przez lata nic z nim się nie stało, a postawiony na prostej podłodze nawet nie drgnął. Wszystko bez mocowań do ściany. Mam zresztą sporo innych znajomych od lat trzymających winyle w Expeditach nie przykręconych do ścian i nikt nigdy nie miał problemu.
Obecnego, dużego Kallaxa mam przymocowanego do ściany ale tylko ze względu na dziecko. Płyt w nim nie trzymam, bo mam od tego dłuuuuuugą półkę pod sufitem. Kallaxa pewnie zacznę zapełniać za kilka lat.

-
Te regały do ściany przykręcamy nie tylko ze względu na możliwość przewrócenia, przymocowany do ściany blokuje ruchy boczne, czyli możliwość złożenia. Czy jest wytrzymały?? U mnie tzw czteropiętrowiec stoi już trzy lata, może trochę więcej bez jakichkolwiek oznak zużycia. Poza płytami w przegródkach zastawiona jest również góra regału, wzięło mnie ostatnio na produkcję win domowych więc i waga odpowiednia stoi
Tylko kilka balonów z pracującym winkiem. Żeby nie było, regał mam ustawiony w przedpokoju
i cztery kamery skierowane na dobroci

- AnalogKid
- Kontakt:
Dzięki za wszystkie opinie
Zdecydowałem się przymocować go do ściany, aczkolwiek... dziś po skręcaniu go w tym upale nie mam już na to siły. Na razie więc stoi sobie luzem, z ledwie częścią mojej kolekcji. Tak to się prezentuje:
Jak już wszystko będzie gotowe i znajdzie się tam cała kolekcja, to wstawię kolejne zdjęcie

Jak już wszystko będzie gotowe i znajdzie się tam cała kolekcja, to wstawię kolejne zdjęcie

Ostatnio zmieniony 25 cze 2016, 16:02 przez AnalogKid, łącznie zmieniany 1 raz.
- Regsoft
- krolix
Te regały nawet są reklamowane, jako takie, którymi można przedzielać pokój.
Oczywiście, przymocowane do ściany są zdecydowanie stabilniejsze, ale straszenie rozpadnięciem się czy ofiarami śmiertelnymi jest... straszeniem. 

- zelazny
Następna walizka, tym razem na 100 LP 12".