od kiedy zacząłem regularnie chodzić na imprezy soundsystemowe, gdzie muzyka grana jest z vinyli, postanowilem, że kiedyś też muszę mieć taki sprzęt u siebie w domu. Nie spodziewałem się, że to "kiedyś" nadejdzie tak szybko. Będąc w odwiedzinach u babci przypomniałem sobie, że posiada ona gramofon z nastoletnich czasów mojego ojca, a że nie jest używany to problemu nie będzie gdy dam mu szansę na drugie życie. Wróciłem więc do domu z tamtych odwiedzin z gramofonem i stosem czarnych płyt pod pachą. Wraz z ojcem sprawdziliśmy w domu czy sprzęt w ogóle działa. Wszystko fajnie, sprawnie śmiga, wizualnie gramofon też jest bardzo zadbany. Położyłem czarną płytę na talerzu i słyszałem cichutki dźwięk przy igle - można chyba uznać więc, że z grubsza wszystko działa.
Muszę jednak go do czegoś podłączyć, tak więc tutaj pojawia się pytanie - do czego? Czy wystarczy mi sam wzmacniacz, czy musze jeszcze dokupić przedwzmacniacz gramofonowy?
Posiadany przeze mnie sprzęt prezentuje się tak:
Gramofon Unitra Fonica GS 424 "ADAM" z wkładką Mf-104
Przejściówka z DIN 5 na RCA
2 x kolumna SONY SS-H51 80W 6 Ohm
Wieża SONY z wejściem Phono.
Zakres mojej wiedzy na temat sprzętu elektronicznego kończy się w zakresie podzespołów komputerowych, tak więc o audio nie wiem praktycznie nic (tym bardziej o starym audio, gdyż po prostu wtedy mnie jeszcze na świecie nie było). Kłębi mi się w głowie stos pytań jak to wszystko poskładać, żeby było dobrze i żeby forma nie przerosła treści, więc wygrzebując kilka najważniejszych:
1. Na gramofonie głównie będą się kręciły krążki z muzyką reggae/dub, tak więc nacisk jest na niskie brzmienia. Wkładki nie zamierzam jednak póki co wymieniać, chyba że okaże się po prostu zużyta. Jeśli tak będzie, to czy AT-95 będzie dobrym pomysłem?
2. Jeśli dobrze rozumiem, to gdy wzmacniacz posiada wejście Phono na dwa RCA, to nie potrzebuje zew. przedwzmacniacza gramofonowego, prawda? Na co więc jeszcze zwracać uwagę przy zakupie wzmacniacza? Będę patrzył na coś z przedziału cenowego 100-200 w używkach, chyba że jest sens władować trochę więcej kasy przy nikłej szansie na zmianę gramofonu przez najbliższe lata?
3. Kolumny mam na "wolnych" kablach, które po prostu zaciskam z tyłu wieży, która zaś podpięta jest aktualnie do PC. Czy tak samo będzie wyglądał montaż kolumn do wzmaka?
4. Aktualnie komputer podpięty jest do wieży za pośrednictwem wejścia PHONO. Czy teoretycznie mogę przetestować granie tego ADAM-a, gdy podepnę go przejsciowką pod to wejscie? Pytam, gdyż jest ona bardzo krótka i czeka mnie przesuwanie mnóstwa mebli, więc jeśli ma sie to nie sprawdzić, to chce sobie oszczędzić rozkładania pokoju na czynniki pierwsze

Chyba tyle przychodzi mi na ten moment do głowy, niewykluczone jednak że coś pominąłem, bo świat sprzętu audio jest o wiele bardziej złożony niż mi się z początku wydawało.
Pozdrawiam!