Chciałbym was prosić o pomoc w wyborze wzmacniacza. Cena do 1200 zł
Obecnie posiadam Sony TA-F590ES oraz kolumny Avance 880i (4Ohm)
W obcenym wzmacniaczu nie pasuje mi to że gra dość płasko a zarazem jest lekko „zamulony” Słuchając go wiele dźwięków zamiast być z przodu gra jak zza kurtyny. Wzmacniacz ma też to do siebie że czym głośniej się go słucha tym dźwięk robi się coraz bardziej płaski I ma coraz mniej basu (a nigdy nie słuchałem go głośniej niż na 40% mocy). Jednym słowem – jego charakterystyka dźwięku bardzo mi się nie podoba.
Lubię żywy i dynamiczny dźwięk szczegółowy ale nie hałaśliwy. Z dobrym basem który nie ciągnie się w nieskończoność.
Słucham różnej muzyki od popu lat 80s (Modern Talking Sandra) przez Roxette, Dire Straits, Fletwood Mac, Mike Oldfield aż po Enigme oraz Schillera. A i czasem zdarza mi się posłuchać muzyki klasycznej – Czyli taki mix w zależności od nastroju
Źródła dźwięku to:
Gramofon – Technics QD33 z igłą AT440MLb (w przyszłości pewnie model Q33 z mocowniem ½)
CD Player Sony X222ES (w przyszłości pewnie go zamienię na lepszy)
Laptop – Apple Music, Tidal
Początkowo planowałem zakup Yamaha A-1000 lub ax-900 ale obecne ceny tego drugiego modelu na Allegro są jakieś „z kosmosu” a i oba modele nie obsługują kolumn 4ohm
Co byście mogli doradzić ciekawego ? Jeśli w chwili obecnej nie ma na Allegro ciekawego sprzętu za cene 1200 to spokojnie mogę poczekać – póki co mam na czym grać i po prostu powiedzcie na jakie modele warto „polować”
Preferowany kolor Czarny – tak by pasował do reszty sprzętu.
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
Niestety nie mam doswiadczenia praktycznego przy wzmacniaczach wiec przegladajac oferte moge sie posilkowac jedynie solidnoscia wykonania wewnetrznego - a z tego co mi wiadomo bywa to zgubne...
Na tej podstawie wytypowalem kilka wzmacniaczy - byloby by fajnie jakby ktos sie cos o nich wypowiadzial - zwlaszcza pod katem tego co napisalem w poscie wyzej: Onkyo: http://allegro.pl/hi-end-wzmacniacz-onk ... 08368.html
albo http://allegro.pl/onkyo-integra-a-8690- ... 68970.html
Ten drugi onkyo ma wbudowany DAC - zastanawia mnie czy dobrej jakości ? Bo byłby to dla mnie dodatkowy atut
Sony http://allegro.pl/wysoki-model-sony-ta- ... 30407.html
Nie wiem czy dalej pchac się w Sonego - bo pomimo mojego fanboystwa do tej firmy zrazilem się trochę. No i ta cena chyba nieco zawyzona?
Pytanie czy jesli pchac się w ten model to czy wybrac wersję 1 czy drugą ?
Nie wszystkie z tych wzmacniaczy obsługuja kolumny 4ohm - jakie niesie za soba zagrożenie podłączenie tych kolumn do wzmaka obsługującego wyzsze wartosci ?
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
Początkowo planowałem zakup Yamaha A-1000 lub ax-900 ale obecne ceny tego drugiego modelu na Allegro są jakieś „z kosmosu” a i oba modele nie obsługują kolumn 4ohm
Obsługują
Generalnie nie znam Twoich kolumn, ale jeżeli chcesz trochę rozjaśnić dźwięk i nadać mu dynamiki to Yamaha powinna być dobrym wyborem.
Wiesz nie chodzi mi tu o rozjaśnianie a o pozbycie się "płachty" na kolumnach. wysokie srednie i niskie - wszystko jest takie przytłumione.
Znalazłem dziś na allegro Yamahę a-1020 za 800 zł- jak ona ma się do a1000 oraz ax900?
Generlanie w chwili obecnej czytajac różne opisy rozważam 3 modele
Yamahę a-1020
Onkyo a8690
Marantz pm75
Który z nich byłby najlepszy dla mnie ? Czym więcej czytam opinii tym mniej wiem i jestem mniej zdecydowany
I prośba o wyjasnienie dlaczego na wzmacniaczach yamahy jest napisana z tyłu że obsługują od 8ohm a Rajfal mówi że moje 4 Ohm obsłuży? I czy jest to w 100% bezpieczne ? Zwłaszcza jeśli wzmak będzie pracował w klasie "A" ?
restimek pisze: W obcenym wzmacniaczu nie pasuje mi to że gra dość płasko a zarazem jest lekko „zamulony” Słuchając go wiele dźwięków zamiast być z przodu gra jak zza kurtyny.
a może to wina kolumn..
restimek pisze: Lubię żywy i dynamiczny dźwięk szczegółowy ale nie hałaśliwy. Z dobrym basem który nie ciągnie się w nieskończoność.
mam małe tycie, że tak powiem podstawówki Arcus-a i wydaje mi się, że one tak grają..
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
To nie jest wina kolumn gdyż z poprzednimi jakie mialem grał dokładnie tak samo. A i na necie nie brakuje opinii w których ludzie piszą dokładnie to samo na temat tego wzmacniacza.
Latro pisze:A to sorka, nie wtrancam się bo się nie znam ale np.
restimek pisze: Marantz pm75
jest brzydki (choć może akurat najlepiej gra)..
Brzydki ? nie jest taki zly Sa brzydsze konstrukcje Mi i tak najbardziej sie podoba mój Sony
Czy pm75 najlepiej brzmi to pojecie wzgledne - mi chodzi o to ktory z nich nie bedzie mial efektu "płachty" na glosnikach I zgra sie mozliwie najlepiej z moimi glosnikami
Tutaj mozesz sobie poczytać więcej na temat moich przygód z 590es
Bazujac na opiniach w necie ( nie ukrywam że liczyłem na więcej opinii z waszej strony) zdecydowalem sie kupic marantza pm-75. W poniedzialek sprzedawca mi go wysle. 1300zl - mam nadzieje ze nie przeplacilem.
Ja generalnie nie jestem fanem Marantzów tej serii, ale również pamiętam że schodziły one jeszcze nie tak dawno za połowę tej ceny, tak więc sam nie wiem jak to sklasyfikować