Delikatne odciski płyt na okładkach
-
- Gramofon: Technics Sl-2000
Delikatne odciski płyt na okładkach
Witam,
mam pytanie, czy to normalne, że po jakimś czasie na bardziej miękkich okładkach pojawiają się delikatne odciski płyty? W sumie to zarys się nawet na foliach pojawia. Płyty trzymam pionowe i jak mi się wydaje w niezbyt dużym ścisku. (Jak wyjmę jedną to reszta się lekko przechyla)
mam pytanie, czy to normalne, że po jakimś czasie na bardziej miękkich okładkach pojawiają się delikatne odciski płyty? W sumie to zarys się nawet na foliach pojawia. Płyty trzymam pionowe i jak mi się wydaje w niezbyt dużym ścisku. (Jak wyjmę jedną to reszta się lekko przechyla)
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Delikatne odciski płyt na okładkach
I tak i nie. Zależy to od wielu czynników i samego miejsca przechowywania.
-
Tzn od jakich? No na pewno jest u mnie ciepło szczególnie latem.
- darkman
- Kontakt:
Wilgotność wydaje się bardziej istotna, dajmy na to.
Taka uroda płyt i okładek. Raczej nic na to się nie zaradzi. Przechowujesz prawidłowo z tego co widzę. Pozostaje pogodzić się z tym faktem dla niektó®ych płyt, jak napisałeś i tyle.
Taka uroda płyt i okładek. Raczej nic na to się nie zaradzi. Przechowujesz prawidłowo z tego co widzę. Pozostaje pogodzić się z tym faktem dla niektó®ych płyt, jak napisałeś i tyle.
- blispx
Zbyt ścisła słaba okładka i po pewnym czasie tworzy się ring wear, złe przechowywanie tylko to pogłębia. Sposób jest w sumie banalny- trzymanie płyty osobno a okładki osobno
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- darkman
- Kontakt:
Pomaga też przejście na kompakty. Okładki się nie odciskają w zasadzie.

- blispx
Teraz jest moda na japońskie Mini LP więc nie mów hop 

DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Była taka zabawa: monetę podkładało się pod kartkę i jeździło po kartce ołówkiem. Moneta odciskała się na kartce...
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
- RCOM2180
- Gramofon: działa
To ja się tutaj podepnę. Jak widzę na YT niektórzy praktykują właśnie tak, że wyciągają kopertę z płytą i trzymają poza okładką, ale w jednej torebce. Czy to coś daje? Jeśli płyty są mocno upakowane na półce to przy takim ścisku rogi chyba i tak się będą zaginały? Najlepiej chyba trzymać po max. 20 w jednej przegrodzie i w dodatku, żeby nie były ściśnięte, tylko miały kilka cm luzu?blispx pisze:Zbyt ścisła słaba okładka i po pewnym czasie tworzy się ring wear, złe przechowywanie tylko to pogłębia. Sposób jest w sumie banalny- trzymanie płyty osobno a okładki osobno
- blispx
Trzymając pionowo na półce i tak wywierany jest pewien nacisk (tym większy im więcej masz tam płyt) no chyba że z poziomicą będziesz je stawiał aby nacisk szedł ku podstawie. Pomysł na mniejsze przegrody w regale jest dobrym wyjściem z sytuacji
Inna sprawa to słabe okładki i sam fakt że płyta w niej się znajduje powoduje po czasie ring wear, tutaj już opisałem co robić. Ja przechowuje takie egzemplarze osobno w koszulkach od MoFi czasami jak mi bardziej zależy to sztywniejsze stosuje z Clear Bags
http://www.clearbags.com/12-1-16-x-12-1 ... blpfs.html
Wszystko pakuję do zewnętrznej i zaklejam
http://www.clearbags.com/12-11-16-x-12- ... -blp1.html
Idealnie pasują do okładek i nie muszę na siłę niczego wpychać, chyba że jakiś sprasowany gatefold to pakuję do
http://www.clearbags.com/12-13-16-x-12- ... -blpd.html
Tyle w temacie..
Inna sprawa to słabe okładki i sam fakt że płyta w niej się znajduje powoduje po czasie ring wear, tutaj już opisałem co robić. Ja przechowuje takie egzemplarze osobno w koszulkach od MoFi czasami jak mi bardziej zależy to sztywniejsze stosuje z Clear Bags
Wszystko pakuję do zewnętrznej i zaklejam
http://www.clearbags.com/12-11-16-x-12- ... -blp1.html
Idealnie pasują do okładek i nie muszę na siłę niczego wpychać, chyba że jakiś sprasowany gatefold to pakuję do
http://www.clearbags.com/12-13-16-x-12- ... -blpd.html
Tyle w temacie..

- RCOM2180
- Gramofon: działa
Trochę się obawiam takich koszulek na płyty, bo mam kilka egzemplarzy z lat 80-tych, które już producent umieszczał w czymś podobnym i przez to, że są strasznie cienkie to nie idzie tego normalnie włożyć do okładki. Ciągle się zaginają rogi.blispx pisze:Inna sprawa to słabe okładki i sam fakt że płyta w niej się znajduje powoduje po czasie ring wear, tutaj już opisałem co robić. Ja przechowuje takie egzemplarze osobno w koszulkach od MoFi czasami jak mi bardziej zależy to sztywniejsze stosuje z Clear Bags
Innym problemem są zbyt mocno foliowane gatefoldy, co powoduje, że już na dzień dobry okładka jest odkształcona.
Swoją drogą chyba skorzystam z tego sklepu, bo kupiłem jakieś 10 lat temu torebki na Allegro i jest taki szajs, że głowa mała.
- darkman
- Kontakt:
Trochę się pozmieniało od tego czasu. To nie są takie koszulki jak te, które kupowałeś w latach 80-tych. Te są inne.
Bywa, to fakt. Można przepakować.
Od tego czasu też się trochę pozmieniało. Da się wybrać dobre.
Na głowę wchodzą 16 calowe. Trudniej dostać. Na lato lepsze są papierowe. Białe. Z okienkami, bo wówczas masz wentylację gratis.
- blispx
@RCOM
nawet jeżeli uda Ci się zagiąc rogi w tych MoFi to co z tego? To najlepiej spasowane sleeve jakie spotkałem na rynku. Używają je choćby w MFSL i QRP pod własnym brandem . Są jeszcze jakieś ze Sleeve City ale to jakość Analogisa czy jak to tam się zwie
Co do Clear Bags i zewnętrznych to analogicznie to najlepiej spasowane w tych kategoriach grubości- nigdy mi się jeszcze nie rozerwała po bokach a mam już 700 płyt
Na Allegro nie kupuje także się nie wypowiem...
nawet jeżeli uda Ci się zagiąc rogi w tych MoFi to co z tego? To najlepiej spasowane sleeve jakie spotkałem na rynku. Używają je choćby w MFSL i QRP pod własnym brandem . Są jeszcze jakieś ze Sleeve City ale to jakość Analogisa czy jak to tam się zwie
Co do Clear Bags i zewnętrznych to analogicznie to najlepiej spasowane w tych kategoriach grubości- nigdy mi się jeszcze nie rozerwała po bokach a mam już 700 płyt
Na Allegro nie kupuje także się nie wypowiem...
- darkman
- Kontakt: