Podłączenie gramofonu do komputera
-
- Gramofon: Rega Planar 1
Podłączenie gramofonu do komputera
Witam.
Jeśli w złym dziale to od razu przepraszam i proszę o przeniesienie.
Sprawa wygląda tak, że przymierzam się do kupna gramofonu. Docelowo chcę słuchać płyt z głośników komputerowych 5.1, przeszukałem forum pod tym kątem jak i zaciągnąłem porady u wujka Google ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy takie coś zadziała (w sensie że dźwięk podzieli się na 6 kanałów na głośnikach). Co do gramofonu zastanawiam się nad:
http://www.project-audio.pl/home,essent ... 20.project
lub
http://this.pl/produkty/rega/gramofony/ ... -rega-rp1/
W komputerze natomiast siedzi karta dźwiękowa Asus Xonar DSX i to do niej będę chciał podłączyć adapter. Więc pojawia się najważniejsze pytanie. Jak to zrobić? Wystarczy mi zwykły kabel chinch-jack żeby wpiąć to z jednej strony w adapter a z drugiej w line-in na karcie dźwiękowej? Czy może lepiej pomiędzy to wstawić przedwzmacniacz (nie chcę wstawiać wzmacniacza ponieważ nie mam na niego miejsca w pokoju)? Jeśli lepsza będzie opcja z przedwzmacniaczem to jaki byście mi koledzy poradzili?
Pozdrawiam.
Jeśli w złym dziale to od razu przepraszam i proszę o przeniesienie.
Sprawa wygląda tak, że przymierzam się do kupna gramofonu. Docelowo chcę słuchać płyt z głośników komputerowych 5.1, przeszukałem forum pod tym kątem jak i zaciągnąłem porady u wujka Google ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy takie coś zadziała (w sensie że dźwięk podzieli się na 6 kanałów na głośnikach). Co do gramofonu zastanawiam się nad:
http://www.project-audio.pl/home,essent ... 20.project
lub
http://this.pl/produkty/rega/gramofony/ ... -rega-rp1/
W komputerze natomiast siedzi karta dźwiękowa Asus Xonar DSX i to do niej będę chciał podłączyć adapter. Więc pojawia się najważniejsze pytanie. Jak to zrobić? Wystarczy mi zwykły kabel chinch-jack żeby wpiąć to z jednej strony w adapter a z drugiej w line-in na karcie dźwiękowej? Czy może lepiej pomiędzy to wstawić przedwzmacniacz (nie chcę wstawiać wzmacniacza ponieważ nie mam na niego miejsca w pokoju)? Jeśli lepsza będzie opcja z przedwzmacniaczem to jaki byście mi koledzy poradzili?
Pozdrawiam.
- kijek
- Gramofon: Pioneer PL-112D
Re: Podłączenie gramofonu do komputera
Po co Ci analogowe źródło dźwięku, skoro najpierw skonwertujesz je na cyfrę, z której będziesz potem reprodukował sygnał analogowy? Poza tym to nie przejdzie bowiem nie zrobisz korekcji RIAA w czasie rzeczywistym.
Pioneer PL-112D (Shure M75ED) -> Kenwood KR-5200 -> Grado SR60e
Moja skromna kolekcja
Moja skromna kolekcja
- cooledit
- Gramofon: Acoustic Solid
Takie coś co chcesz zrobić to było by możliwe ale raczej nie z komputerem tylko z amplitunerem kina i to raczej z wyższej półki cenowej.Jeśli chcesz mogę Ci to opisać na konkretnych modelach ale tak jak piszę, na to trzeba troche więcej kasy.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
1. Nigdzie nie polecamy tych gramofonów 
2. Musisz mieć przedwzmacniacz gramofonowy między gramofonem, a wejściem karty dźwiękowej.
3. Możesz też połączyć głośniki komputerowe bezpośrednio z przedwzmacniaczem gramofonowym.

2. Musisz mieć przedwzmacniacz gramofonowy między gramofonem, a wejściem karty dźwiękowej.
3. Możesz też połączyć głośniki komputerowe bezpośrednio z przedwzmacniaczem gramofonowym.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Ad.1 Fakt.
*Jak już się upierasz na PJ lub Regę, to pomyśl o Debucie II np z pierwszej ręki, kolega na forum planuje sprzedaż z fajną wkładką oraz z wyjściem pre na USB zdaje się. Poza tym box do zmiany prędkości stabilizacji napięcia.
*Jak już się upierasz na PJ lub Regę, to pomyśl o Debucie II np z pierwszej ręki, kolega na forum planuje sprzedaż z fajną wkładką oraz z wyjściem pre na USB zdaje się. Poza tym box do zmiany prędkości stabilizacji napięcia.
-
Dlaczego nie polecacie tych gramofonów? Szukam czegoś do 1300zł, patrzę na te modele ponieważ w tej cenie miałbym gramofon nowy. Czyli mógłbym podłączyć głośniki do preampa bezpośrednio pomijając kartę dźwiękową? Mam jeszcze zestaw głośników 2.1, zadziałało by to wtedy? Czy musiałbym kombinować amplituner do tego?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Bo są kiepskie i niewarte takiej ceny. Lekturka: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=46&t=21
Generalnie to jeśli masz 1300 złotych w kieszeni to nie stać Cię na nowy sensowny gramofon.
Głośniki komputerowe mają to do siebie, że są aktywne, czyli posiadają własny wzmacniacz.
Innymi słowy, na wejściu oczekują sygnału liniowego.
Wyjście z preampa gramofonowego ma właśnie postać liniową.
Ergo: komputer czy amplituner jest nam do niczego nie potrzebny. O ile tylko mówimy o głośnikach aktywnych.
Generalnie to jeśli masz 1300 złotych w kieszeni to nie stać Cię na nowy sensowny gramofon.
Głośniki komputerowe mają to do siebie, że są aktywne, czyli posiadają własny wzmacniacz.
Innymi słowy, na wejściu oczekują sygnału liniowego.
Wyjście z preampa gramofonowego ma właśnie postać liniową.
Ergo: komputer czy amplituner jest nam do niczego nie potrzebny. O ile tylko mówimy o głośnikach aktywnych.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
A co myślicie o tych dwóch?
http://allegro.pl/kultowy-gramofon-rega ... 25927.html
http://allegro.pl/gramofon-thorens-td-1 ... 78078.html
Warto się zastanowić nad nimi?
http://allegro.pl/kultowy-gramofon-rega ... 25927.html
http://allegro.pl/gramofon-thorens-td-1 ... 78078.html
Warto się zastanowić nad nimi?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To nie temat ani dział do pytań o to jaki gramofon kupić, ale powiem że można się zastanawiać 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- cooledit
- Gramofon: Acoustic Solid
Są też dostępne zestawy 5.1 z wejściem USB. Nie analizowałem jakie są możliwości trybów pracy takich zestawów ale być może umożliwiają one puszczenie sygnału stereo na pięć/sześć kanałów. Do tego będzie potrzebny jednak przedwzmacniacz z wyjściem USB bądź gramofon już zaopatrzony w takie wyjście.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
-
Odświeżę troszkę temat co by syfu na forum nie robić.
Podłączyłem komputer do wzmacniacza kablem jack -> 2xrca, najpierw pod wejście line, potem pod CD, niby gra, ale tylko jeden kanał. Na wzmacniaczu mogę włączać i wyłączać lewy i prawy głośnik, jak wyłączę prawy to w ogóle nie gra, jak zostawię prawy a wyłączę lewy to grają obie kolumny. Wymieniłem kabel na nowy, to samo. Sprawdziłem ustawienia w karcie dźwiękowej, wszystko tam jest ok, sprawdziłem ustawienia w programie w którym puszczam muzykę (foobar2000) i tam też wszystko ok. Podłączyłem słuchawki do wejścia w karcie dźwiękowej, grają normalnie dwa kanały. Na głośnikach komputerowych też jest ok. Co może być przyczyną?
Sprzęt to:
wzmacniacz: Pioneer A-335, podłączam go do kompa do karty dźwiękowej Asus Xonar DSX.
Edit.
Zauważyłem teraz że jak puszczę muzykę z gramofonu jest to samo.
Edit 2.
Jak to się mówi jak się nie ma w głowie to trzeba mieć w nogach. Okazało się, że podłączyłem obydwie kolumny do prawego kanału, więc tylko ten grał (niemożliwe, co nie?
). Poprawiłem i gra jak żyleta 
Podłączyłem komputer do wzmacniacza kablem jack -> 2xrca, najpierw pod wejście line, potem pod CD, niby gra, ale tylko jeden kanał. Na wzmacniaczu mogę włączać i wyłączać lewy i prawy głośnik, jak wyłączę prawy to w ogóle nie gra, jak zostawię prawy a wyłączę lewy to grają obie kolumny. Wymieniłem kabel na nowy, to samo. Sprawdziłem ustawienia w karcie dźwiękowej, wszystko tam jest ok, sprawdziłem ustawienia w programie w którym puszczam muzykę (foobar2000) i tam też wszystko ok. Podłączyłem słuchawki do wejścia w karcie dźwiękowej, grają normalnie dwa kanały. Na głośnikach komputerowych też jest ok. Co może być przyczyną?
Sprzęt to:
wzmacniacz: Pioneer A-335, podłączam go do kompa do karty dźwiękowej Asus Xonar DSX.
Edit.
Zauważyłem teraz że jak puszczę muzykę z gramofonu jest to samo.
Edit 2.
Jak to się mówi jak się nie ma w głowie to trzeba mieć w nogach. Okazało się, że podłączyłem obydwie kolumny do prawego kanału, więc tylko ten grał (niemożliwe, co nie?

- caveas
- Gramofon: Telefunken CS20
Nie słyszałem akceptowalnie dobrze grających głośników "komputerowych". Są one niezależnie od średniej choćby klasy gramofonu wąskim gardłem.

Ar2r
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A