ITT 8033

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
mario78

ITT 8033

Post autor: mario78 »

To ja wrócę do tematu . Tak pośrednio , bo zapytam o mój ITT8033

Przełączam 3 funkcje i nie słyszę żadnej różnicy ...
-AFC
-OUTPUT Meter 0,5W ,5W i 55W -Wojtek pisałeś ze ta funkcja zależy od głośności słuchanej muzyki ... ale po co ona jest??
-MUTING -jeżeli to to samo co mute to u mnie nie działa.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

ITT 8033

Post autor: Wojtek »

mario78 pisze:To ja wrócę do tematu . Tak pośrednio , bo zapytam o mój ITT8033
To ja już tak pośrednio wywalam to do oddzielnego wątku :) ITT 8033 to nie Akai 2600.

AFC to skrót od Automatic Frequency Control. Funkcja dotyczy jedynie odbioru radia. Pomaga utrzymać słabsze sygnały (coś w stylu blokady sygnału).
Niektóre tunery i amplitunery miały tą funkcję załączaną automatycznie, w ITT 8033 masz wybór.

Przełącznik Output Meter służy do zmiany skali wskaźników mocy :) W ITT 8033 są to diody, od 1 do 5, osobno dla każdego kanału.
To prawda, że jego używanie zależy od głośności słuchanej muzyki gdyż im głośniej słuchasz tym większą skalę ustawiasz.
Przykładowo jak masz ustawioną skalę na 0,5W, a wzmacniacz wydaje z siebie moc powyżej tej wartości to wskaźniki będą pokazywały maximum :)
W drugą stronę, jeśli mamy ustawioną skalę na 55W, a słuchamy cicho muzyki to jest szansa, że wskaźniki mocy w ogóle się nie zaświecą.

Muting zwyczajowo kojarzy nam się z przyciszeniem głośności o odpowiedni poziom, ale może to być również funkcja stricte radiowa, wyciszająca szum z tunera radiowego w przypadku niezestrojenia sygnału z żadną stacją.
Znając ITT, jestem w miarę pewien że chodzi o tą drugą funkcjonalność. Spróbuj skorzystać z tego przełącznika w trakcie strojenia radia :)

A tak notabene to zauważyłem, że chyba klonujesz zestaw audio marka_c4? Ten sam amplituner, ten sam deck kasetowy (ta sama zmiana głowicy?).
Ot takie spostrzeżenie. Przypadek?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
marek_c4
Kontakt:

ITT 8033

Post autor: marek_c4 »

Wojtek pisze: Muting zwyczajowo kojarzy nam się z przyciszeniem głośności o odpowiedni poziom, ale może to być również funkcja stricte radiowa, wyciszająca szum z tunera radiowego w przypadku niezestrojenia sygnału z żadną stacją.
Znając ITT, jestem w miarę pewien że chodzi o tą drugą funkcjonalność.
Jest dokładnie tak jak napisałeś Wojtku (wyciszenie szumu podczas strojenia)
Jeśli chodzi o 3-pozycyjny przełącznik >Output meter<, to zmienia on "czułość" diodowego wyświetlacza poziomu mocy wyjściowej (zakresy - 0,5W / 5W / 55W).
Przy niskiej wartości wskaźnik pracuje na niskich poziomach głośności, jak zrobimy głośno to wskaźnik świeci światłem ciągłym i aby wskaźnik nadał ładnie pracował, należy przełączyć przełącznik na wyższą wartość.
AFC - o ile mnie pamięć nie zawodzi, to było takie coś również w polskich sprzętach, i było to opisane jako ARC (Automatyczna Regulacja Częstotliwości) - zasada działania została już opisana przez Wojtka.
W moim ITT-8033 używam tego tak że najpierw dostrajam radio przy wyłączonym AFC, a potem załączam i teoretycznie powinno "trzymać" stację.
Teoretycznie, bo zdarza się że czasami i tak ucieka - no ale daję radę z tym żyć :) - radyjko gra pięknie :dance:
==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
http://www.winyl.net/download/file.php? ... &mode=view
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
mario78

ITT 8033

Post autor: mario78 »

Wojtek pisze:A tak notabene to zauważyłem, że chyba klonujesz zestaw audio marka_c4? Ten sam amplituner, ten sam deck kasetowy (ta sama zmiana głowicy?).
Ot takie spostrzeżenie. Przypadek?
Można tak powiedzieć ,ze klonuję ponieważ Marek miał pierwszy ten wzmacniacz ,

Wyprzedziłem Marka z gramofonem ITT :D
Dziękuję za wyjaśnienie funkcji.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

ITT 8033

Post autor: Wojtek »

marek_c4 pisze:AFC - o ile mnie pamięć nie zawodzi, to było takie coś również w polskich sprzętach, i było to opisane jako ARC (Automatyczna Regulacja Częstotliwości)
Zgadza się. Tego typu funkcjonalność można także spotkać pod hasłami typu frequency locking (czy jakieś inne "locki", tj. servo, quartz, itd.).
marek_c4 pisze:W moim ITT-8033 używam tego tak że najpierw dostrajam radio przy wyłączonym AFC, a potem załączam i teoretycznie powinno "trzymać" stację.
Tak właśnie powinno się stroić :)

Swoją drogą dziwię się czemu ITT (czy ktokolwiek kto zaprojektował te klocki) nie dodał tradycyjnej funkcjonalności Muting/Mute, wyciszającej sygnał wyjściowe o te 20dB :) Była to wszak dość powszechna i standardowa funkcjonalność w amplitunerach i wzmakach audio.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
amrowek

Re: ITT 8033

Post autor: amrowek »

odkopię temat, po tylu latach nic nie pisania w nim
udało mi się nabyć ITT8033 za średnie pieniądze poniżej cen które niektórzy krzyczą na olx i alledrogo
sparuje z kolumnami Duala cl 620 nie powinno byc najgorzej. :D :D :D
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
ODPOWIEDZ